fbpx

                                                                             pictogramae

Richard Clayderman revine cu un turneu dedicat femeii în cinci orașe din România

Pianistul Richard Clayderman

Pianistul Richard Clayderman

Pianistul francez Richard Clayderman, un obișnuit al scenei românești de mai mult de zece ani, revine și în acest an cu un turneu dedicat femeii, ce include concerte în cinci orașe, între 6 și 10 martie.

Spectacolele vor avea loc în Timișoara (Sala Sporturilor “Olimpia” — 6 martie), Târgu-Mureș (Sala Sporturilor — 7 martie), București (Sala Palatului — 8 martie), Constanța (Sala Sporturilor — 9 martie) și Galați (Sala Sporturilor “Dunărea” — 10 martie). Artistul va fi acompaniat de Camerata Regală.

În martie 2015, Clayderman a prezentat în premieră mondială la București spectacolul “From Paris with Love”. Legendarul pianist, care se afla în acel an pentru a patra oară în România, a făcut această alegere ”din dragoste pentru publicul român”.

”Fac muzică de la vârsta de șase ani și întotdeauna mi-am dorit să fac ceva diversificat, să fiu mai diferit decât ceilalți. Am în repertoriul meu și muzică de dragoste și muzică din filme, am un repertoriu universal care place și în Europa, și în Asia, și în America Latină”, declara muzicianul într-o conferință de presă în iulie 2013, la Brașov, unde venise din Noua Zeelandă și de unde a plecat apoi în Japonia.

De altfel, și de această dată, Clayderman va mai susține până la sfârșitul acestui an concerte în Finlanda, Armenia, Tenerife, Croația, Serbia, Macedonia, Cehia, Coreea, Japonia, Israel, după ce în primele două luni din 2017 a încântat publicul din China, Lituania și Letonia, conform programului publicat pe site-ul său.

Richard Clayderman, pe numele său adevărat Philippe Pages, s-a născut la 28 decembrie 1953 în apropiere de Paris. Tatăl său, profesor de pian, a pus bazele pentru succesul de mai târziu al viitorului pianist și a început să-l învețe să cânte la o vârstă foarte fragedă. Se spune că, la vârsta de șase ani, Richard Clayderman putea citi notele muzicale cu mai multă dexteritate decât franceza natală.

Când avea 12 ani, a fost acceptat la Conservatorul de Muzică, unde la 16 ani a câștigat premiul întâi. I se prezicea o carieră promițătoare ca pianist clasic. Cu toate acestea, la scurt timp și spre surprinderea tuturor, el a lăsat deoparte muzica clasică și s-a îndreptat spre muzica contemporană. La acel moment, starea de sănătate a tatălui său se deteriorase și nu-l mai putea susține financiar. Astfel viitorul pianist de succes a fost forțat să-și abandoneze studiile clasice și, pentru a-și câștiga existența, și-a găsit de lucru ca și acompaniator la trupele contemporane sau în activitatea de studio.

Viața lui s-a schimbat radical în 1976, când a fost invitat la o audiție pentru interpretarea unei piese scrise de compozitorul Paul de Seneville pentru fiica nou-născută, Adeline, a prietenului său producătorul francez Oliver Toussaint. Tânărul Pages a fost audiat împreună cu alți 20 de pianiști și, spre surprinderea lui, a fost ales.

Single-ul, numit “Ballade pour Adeline” (Baladă pentru Adeline), a ”dat lovitura”, fiind vândut atunci în mod uimitor în 22 de milioane de exemplare în 38 de țări, iar Clayderman și-a luat ‘un avânt’ spectaculos. A fost momentul când și-a schimbat numele din Philippe Pages în Richard Clayderman: muzicianul a adoptat numele (de familie) al străbunicii sale, pentru a evita pronunțarea greșită a numelui său real în afara Franței, după cum se explică pe site-ul său.

A fost începutul a ceea ce a devenit o poveste de succes remarcabilă, iar din acel moment, stilul de pian distinctiv al lui Richard Clayderman i-a adus statutul de superstar peste tot în lume. Conform cuvintelor unui jurnalist german, ”după Beethoven, el a făcut, probabil, mai mult decât oricine pentru a populariza pianul în întreaga lume”.

Richard Clayderman, poate cel mai renumit pianist și compozitor contemporan, a inovat muzica actuală, dând naștere unui nou stil, New Romantic, în care îmbină ”mărcile” sale originale cu standarde clasice și pop.

De-a lungul impresionantei sale cariere ce se întinde pe câteva decenii, Richard Clayderman, supranumit ‘Prințul romantismului’ (The Prince of Romance ) de către Nancy Reagan, a înregistrat peste 1.300 de melodii, are peste 150 de milioane de albume vândute, 267 de discuri de aur și 70 de platină. A înregistrat vânzări record la nivel mondial, dar nu este doar un artist de studio. În ciuda reținerii și timidității sale naturale, el este în elementul său pe scenă. Un concert Richard Clayderman este o adevărată ”superproducție”.

”Îmi place să cânt live pe scenă”, spune el,“pentru că am contact direct cu publicul meu. În concert, cu cei 10 muzicieni ai mei sau cu o orchestră simfonică, îmi place să amestec tempo-uri, ritmuri și stiluri diferite, pentru a evoca toate tipurile de emoție”.

Succesul internațional al lui Clayderman a însemnat un itinerariu dur care, în trecut, i-a permis să susțină nu mai puțin de 200 de concerte în doar 250 de zile, în afara Franței. În ciuda acestui fapt, el rămâne foarte mult un om de familie. Are doi copii din două căsătorii. Cu actuala sa soție, a treia, Typhaine, s-a căsătorit în 2010, însă nunta a fost ținută în secret total față de toată lumea — cu excepția câinelui lor, Cookie. “Richard și cu mine nu am dorit o nuntă mare, tradițională”, explică Typhaine. “Am vrut ca nunta să fie doar cu noi doi”.

Cu toate acestea, sunt și alte lucruri legate de Clayderman pe care puțini oameni le știu. De exemplu, faptul că porecla lui este Phiphi și toți prietenii apropiați îi spun așa. Sau faptul că acordă o atenție deosebită la ceea ce mânâncă pentru a-și menține greutatea, chiar dacă îi este greu să reziste la anumite deserturi. Iar unul dintre cele mai profunde regrete ale sale este că nu are darul de a vorbi mai multe limbi, care i-ar fi de mare ajutor în cariera sa internațională.

La 13 decembrie 2003, Richard Clayderman era prezent pentru a doua oară în București cu un concert, pe care l-a susținut la Sala Mare a Teatrului Național. De atunci, muzicianul a revenit constant pe scene din diferite orașe din țara noastră.

e-Cultura.info / Autor: Mariana Ionescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer