fbpx

Rodica Mandache şi Mircea Rusu, premiu pentru întreaga activitate

Gala Premiilor UNITER 2020

Gala Premiilor UNITER 2020

Actriţa Rodica Mandache şi actorul Mircea Rusu au fost premiaţi pentru întreaga activitate în cadrul Galei Premiile UNITER pentru anul 2019, organizată, la Craiova, în Parcul “Nicolae Romanescu”.

Teatrul Naţional ‘Marin Sorescu‘ împlineşte 170 de ani de la înfiinţare, UNITER-ul împlineşte 30 de ani de la înfiinţare.

Premiul UNITER pentru regizor oferit în gală va purta numele marelui regizor Lucian Pintilie. Teatrul Naţional ‘Marin Sorescu’ din Craiova a primit, în cadrul galei, Premiul preşedintelui UNITER.

Premiul la secţiunea debut în anul 2019 s-a acordat lui Andrei Chifu, pentru rolul El din “Casa de pe graniţă” de Slawomir Mrozek, un spectacol de Ada Lupu Hausvaterregia.

Premiul pentru întreaga activitate în scenografie a mers la Constantin Ciubotariu, iar Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar a fost câştigat de Puşa Darie, pentru rolul Mama din spectacolul “Dansul Delhi” de Ivan Vîrîpaev, regia Radu Afrim la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” Iaşi.

Premiul special pentru video mapping a fost acordat lui Andrei Cozlac, iar Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar a fost câştigat de Cristian Grosu, pentru rolul Caliban din spectacolul “Furtuna” de William Shakespeare, regia Gábor Tompa la Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

Premiul pentru cea mai bună scenografie a fost câştigat de Cristina Milea, pentru scenografia spectacolului “Legături primejdioase” de Christopher Hampton, după romanul lui Choderlos de Laclos, regia Cristi Juncu la Teatrul Mic Bucureşti.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal a fost câştigat de Lucian Ionescu, pentru rolul Gomez Addams din spectacolul “Familia Addams”, regia, coregrafia şi costumele Răzvan Mazilu la Teatrul Excelsior Bucureşti.

Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal a fost câştigat de Anca Hanu, pentru rolul Chiritza Bârzoi din spectacolul “Chiritza în concert”, după Vasile Alecsandri şi Matei Millo, un spectacol concert de Ada Milea la Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

Premiul special pentru teatru de păpuşi şi marionete a fost a acordat Festivalului “Puppets Occupy Street” / “Păpuşile ocupă strada”, Ediţia 2019 cu tema “Evoluţie prin Revoluţie” organizat de Teatrul pentru copii şi tineret Colibri Craiova.

Premiul British Council a fost acordat Companiei de Teatru Giuvlipen, iar Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV a fost câştigat de “Manifest. Scrisoare către un prieten şi înapoi către ţară” de Ruxandra Cesereanu, regia Cornel Mihalache, producţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de Producţie a TVR).

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost câştigat de “Hamlet” de William Shakespeare, adaptarea radiofonică şi regia artistică Mihai Lungeanu, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune, Premiul de Excelenţă: Festivalul Naţional de Teatru pentru calitatea excepţională a ultimelor şase ediţii, premiu ridicat de directorul festivalului, Marina Constantinescu.

Premiul pentru critică de teatru a fost câştigat de Oana Cristea Grigorescu, iar Premiul special pentru machiaj de scenă a ajuns la Minela Popa.

Premiul special pentru o activitate de şase decenii în editarea cărţii de teatru a fost decernat Vioricăi Rozalia Matei, Premiul special pentru promovarea teatrului-dans: LINOTIP – Centru Independent Coregrafic.

Premiul pentru cea mai bună regie a fost câştigat de Eugen Jebeleanu, pentru regia spectacolului “Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba” la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi Compagnie des Ogres.

La finalul Galei, Ion Caramitru a precizat că în prezent există în România circa 5.000 de actori, regizori şi scenografi aşa numiţi independenţi, iar aceşti oameni calificaţi nu vor avea niciodată şansa de a fi angajaţi în vreun teatru. “Legile sunt total comuniste. E nevoie de o reformă. E momentul ca acestor oameni care s-au manifestat şi în această seară atât de frumos să li acorde şanse egale cu toţi ceilalţi oameni care sunt angajaţi ai teatrului. Fac un apel public către ei să se îndrepte către UNITER care din această seară se angajează să le apere interesele”, a mai spus preşedintele UNITER.

e-Cultura.info / Autor: Maria Mitrică.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.