fbpx

                                                                             pictogramae

Rolul dramaturgului si activismul în teatru în dezbatere la Istanbul

Mască

La Istanbul a început dezbaterea ”Activismul în teatru. Teatru politic. Rolul dramaturgului” desfășurat la prestigioasa Universitate Kadir Has din Istanbul. ICR Istanbul susține participarea la această întâlnire-dialog între oameni de teatru din România, Turcia, Olanda, Marea Britanie și Austria a artistilor Maria Manolescu, Alexandru Berceanu, Andreea Vălean, Mihai Pintilei şi Conrad Mericofferm, dramaturgi, regizori și actori membri ai asociatiei dramAcum din Bucuresti.

Subiectele principale de dezbatere din aceste două zile sunt rolul dramaturgului în teatrul activ politic, teatrul care poate să devină propagandă politică,  dar și limita dintre arta teatrală și propagandă. Unul din scopurile urmărite este asigurarea unui schimb de informații între parteneri despre situația tinerilor dramaturgi din țările lor. În acest context, dramaturgul si regizorul Andreea Vălean va susține o prelegere cu tema ”Rolul dramaturgului în teatrul politic din România de azi” iar reprezentantii Universitătii Kadir Has vor prezenta modulul implementat în vederea oferirii de asistență tinerilor autori în procesul de creație. Artistilor români li se adaugă si cunoscutul dramaturg Stefan Peca.

Evenimentul face parte din proiectul cultural și educațional “Pregătire profesională pentru scriitori”, inclus în programul european LEONARDO DA VINCI, și se axează pe nevoile pe care le au scriitorii profesioniști, în special dramaturgii. Proiectul “Pregătire profesională pentru Scriitori” a fodst lansat în octombrie 2013 și este coordonat de Asociația uniT (Graz, Austria) în colaborare cu Universitatea Kadir Has (Istanbul, Turcia), MC.nu/RIGHTABOUTNOW INC. (Amsterdam, Olanda) și cu Asociația dramAcum (București, România).

dramAcum este un ONG activ in generarea de dramaturgie nouă, tehnici dramaturgice inovatoare precum si producția de spectacole. dramAcum a fost înființată în anul 2000 de Nicolae Mandea, Andreea Vălean, Gianina Cărbunariu, Radu Apostol și Alexandru Berceanu cu scopul de a genera și promova dramaturgia românească nouă. În 2010 organizația a căpătat personalitate juridică, iar echipei i s-au alăturat Ana Mărgineanu, Maria Manolescu și Peca Ștefan.

Asociaţia derulează proiecte care au la bază colaborările între artiști în jurul construirii de text dramaturgic utilizat ca instument de acțiune socială. De-a lungul timpului, dramAcum a produs și coprodus peste 10 spectacole, a organizat concursuri și ateliere de dramaturgie și a realizat peste 15 traduceri. Sprijinul oferit artistilor români pentru participarea la această întâlnire-dezbatere face parte din strategia ICR Istanbul de promovare a dramaturgiei românești contemporane prin încurajarea parteneriatelor cu institututii teatrale din Turcia.

e-Cultura.info

Apreciază acest articol cu un like

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer