România participă pentru a 8-a oară la Târgul de Carte de la Goteborg

Târgul de carte Goteborg

Târgul de carte Goteborg

Participarea României în calitate de invitat de onoare la Târgul de carte Bok&Bibliotek de la Goteborg reprezintă un succes, susțin organizatorii și participanții la manifestările românești.

România va participa pentru a 8-a oară la Târgul de Carte de la Goteborg, care se va desfăşura anul acesta în perioada 25-28 septembrie. Târgul este considerat cel mai important eveniment literar din Suedia. După ediţia de anul trecut, la care România a fost invitată de onoare, participarea de anul acesta implică un stand propriu și un program de 21 evenimente, organizate pe diferite scene, în colaborare cu târgul, cu diverse edituri suedeze, precum și cu reţeaua EUNIC.

Temele abordate sunt marcarea a 25 de ani de la căderea comunismului în România, limba română, promovarea atelierului de traduceri organizat anual de ICR Stockholm, precum și prezentarea autorilor Carmen Firan, Adrian Sângeorzan și Daniela Zeca.

Ei își argumentează afirmațiile pe numărul mare de vizitatori ai standului organizat de ICR Stockholm, dar și pe interesul stârnit de evenimentele propuse de români, pornind de la seminarii și dezbateri pe teme relevante pentru literatura și cultura română, până la lansări de carte, recitaluri de poezie, ori expoziții.

 “Eu cred că a fost un lucru formidabil”, a declarat, duminică, directorul ICR de la Stockholm, Dan Shafran, el însuși traducător. El consideră că deși curiozitatea vizitatorilor, ca și reacția pozitivă a presei suedeze nu constituie o surpriză, afluența publiclui și articolele la superlativ ale marilor cotidiane au întrecut așteptările.

“Felul în care a fost mediatizată participarea noastră în calitate de țară invitată de onoare, atât în cotidianele suedeze centrale sau locale, de televiziunea și radioul suedez au fost practic peste așteptările noastre”, a spus Șafran citat de Agerpres.

Din cele aproximativ 100 de titluri românești expuse spre vânzare, traduceri ale unor importanți scriitori români, s-au vândut circa 1.000 de exemplare, au declarat reprezentanții Anticariatului Spattans din Goteborg, firma care a pus la dispoziția publicului suedez, în regim de librărie, cele mai noi titluri.

În topul vânzărilor s-au situat antologia de nuvele Skräpliv (“Viață de aruncat”), ori volumele “Travesti”, de Mircea Cărtărescu, “Întoarcerea huliganului” de Norman Manea și “Cartea Șoaptelor” a lui Varujan Vosganian.

Potrivit președintelui Comisiei senatoriale pentru Cultură, Georgică Severin, “chiar dacă a fost organizat la o scară mai mică decât cel de la Paris, târgul a constituit o bucurie pentru cultura românească, pentru iubitorii de carte”. 

Severin a remarcat programul extrem de dens de seminarii, dezbateri, lecturi organizat de România, prezența în stand nu doar a reprezentanților diasporei suedeze, ci și a multor oameni de cultură suedezi. “Ne apropiem de sfârșitul târgului și totuși standul nostru este plin. (…) Este un progres, un moment foarte bun, care mă convinge că merită să facem eforturile financiare ca și la următoarele saloane să ne prezentăm la fel”, a spus senatorul.

La Goteborg au fost prezenți scriitori consacrați din România—Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu, Svetlana Cârstean, Marius Chivu, Daniela Crăsnaru, Dinu Flamând, Dan Lungu, Ioana Nicolaie, Ioan Es. Pop, Varujan Vosganian, autori de prestigiu din diaspora—Cătălin Dorian Florescu, Dana Grigorcea, Norman Manea, alături de scriitori, traducători, critici, editori, universitari și publiciști cunoscuți din Suedia.

Ediția din acest an a Târgului de Carte Bok& Bibliotek de la Göteborg a fost deschisă de Mircea Cărtărescu, la eveniment fiind prezentă Androulla Vassiliou, comisarul european pentru Educație, Cultură, Multilingvism și Tineret.

e-Cultura.info/autor: Daniel Popescu

Dacă îţi place acest articol dă un like

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer