fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Ruxandra Sibil Mermeze – Simbolica fluidității

Ruxandra Sibil Mermeze – Simbolica fluidității

Ruxandra Sibil Mermeze – Simbolica fluidității

Sobră și destinsă, am putea exclama dintr-o dată, văzând expoziția de tapiserie a Ruxandrei Sibil Mermeze, la Galeria de artă Orizont.

Expoziția personală, de anvergură vine la 11 ani de la ultimul important eveniment similar conceput de autoare și găzduit la Muzeul de Arte Decorative și Design de la Riga, Letonia. Manifestarea vizuală din prezent, complexă și generoasă în expunerea lucrărilor realizate în acest interval semnificativ –nu poartă nicio titulatură. De altfel, conceptul de prezentare, sever se extinde și asupra tapiseriilor, desenelor și picturilor aflate pe simeze; nici una dintre creațiile autoarei nu își are mărturisit titlul, artista afirmându-și prin această opțiune, dorința de a lăsa privitorul total liber în fața operelor de artă.

Gestul artistei are valoare de simbol căci, afirmă o dată în plus, libertatea pe care ne-o conferă arta.

În ciuda sobrietății manifestate în sistemul de expunere, lucrările au o căldură aparte care exultă dincolo de firul de lănă care stă la originea amplelor țesături; în fiecare piesă expusă și deci, în toate -simțim cordialitatea și pasiunea artistei.

În cazul tapiseriilor monumetale ori miniaturale realizate în tehnica clasică haute-lisse, linia ondulată, adică valul este cel care construiește imaginea. Prin repetiția discretă sau prin reluarea simetrică a motivului de bază, artista pare să glorifice, de cele mai multe ori în cazul tapiseriilor de mari dimensiuni -peisajul ancestral al acestui neam, peisaj caracterizat în primul rând, de trecerea firească: deal-vale. Dar valul sugerează deopotrivă fluiditatea apei, marea si plutirea, aceste concepte găsindu-și o bună exprimare vizuală în creația autoarei. Gama cromatică însă, se bazează foarte mult pe ocruri, palide sau intense, definitorii operelor semnate Ruxandra Sibil Mermeze.

În afara valului, coloana și-a câștigat un loc prioritar, înlesnindu-i autoarei rotunjirea lumii de simboluri care îi guvernează opera la acest moment al vieții, oferindu-i în plus, vizual, posibilitatea construcției tapiseriei pe o verticală accentuată.

În concepția autoarei, claritatea mesajului cu încărcătură pozitivă stă inclusiv în luminozitatea gamelor cromatice. Uneori însă, griurile colorate își construiesc autonom, în tapiserii, discursuri profunde; dar chiar și cu o dominantă rece, privitorul simte că imaginea și mesajul se află împreună sub imperiul seninătății și al liniștii depline.

Picturile și mai cu seamă desenele, delicate mărturii ale unor trasee ondulate care ne guvernează spiritul și viața –întregesc universul vizual și tactil al artistei, amprentat de prietenie și căldură.

e-Cultura.info / Autor. dr. Roxana Păsculescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest