fbpx

                                                                                                                    pictogramae

S-a lansat aplicaţia mobilă a patrimoniului universal din Târgu-Mureș

aplicaţia mobilă a patrimoniului universal din Târgu-Mureș

aplicaţia mobilă a patrimoniului universal din Târgu-Mureș

Municipiul Târgu Mureş-a lansat, aplicaţia turistică TGM Tour, o aplicaţie pentru telefonia mobilă în trei limbi, română, maghiară şi engleză, care oferă trasee complete pentru turişti, începând itinerarii cu arhitectură în stil gotic, apoi baroc, neoclasic, secession, art nouveau şi până în perioada interbelică, adică o istorie a patrimoniului universal de aproape 800 de ani.

“Ceea ce propune Primăria Târgu Mureş este o conectare la tot ceea ce înseamnă mijloacele de promovare modernă a turismului. Astăzi oraşele se întrec în a-şi pune în evidenţă patrimoniul istoric, iar Târgu Mureş are un asemenea patrimoniu, puţin oraşe ne oferă o istorie a patrimoniului universal de aproape 800 de ani, cum oferă Târgu Mureş. Istoria rămasă între nişte coperţi sau într-un colocviu restrâns nu are impact, însă atunci când e a adusă în faţa noastră, are un mare impact. Turismul aduce bani (…) Ceea ce ne oferă aplicaţia este de fapt o invitaţie, sunt itinerarii pornind de la ceea ce înseamnă patrimoniul. Vom avea un itinerar gotic, începând cu biserica fostei mănăstiri franciscane. Aminteam de vizita Papei Francisc la Târgu Mureş, dar cred că Dumnezeu l-a adus aici, pentru că la Târgu Mureş, acum 600 de ani, era cel mai important centru de pelerinaj la Biserica Franciscană. Deci a fost o chemare să vină la Târgu Mureş, nu întâmplătoare, fiindcă Papa Francisc împărtăşeşte aceleaşi valori franciscane”, a declarat preşedintele Institutului de Cercetări Socio-Umane “Gheorghe Şincai” al Academiei Române, istoricul Cornel Sigmirean.

Potrivit istoricului, următorul traseu este renascentist de secol XVII, nu neapărat din epoca de aur a acestui stil, însă definitoriu pentru receptivitatea municipiului Târgu Mureş la provocările culturii universale. Urmează apoi pe aplicaţie stilul baroc, care caracterizează oraşul – Biblioteca Teleki, Muzeul de Etnografie, Judecătoria şi o serie de biserici – apoi neoclasic, o combinaţie secession – art nouveau până la intinerariul interbelic.

Cornel Sigmirean a arătat că toţi cei care vizitează oraşul Târgu Mureş susţin că este unul dintre cele mai frumoase oraşe, fiind comparat cu oraşul Basel din Elveţia.

De asemenea, platforma prezintă şi un “scenariu de la distanţă’ , adică varianta în care utilizatorul a descărcat aplicaţia, dar nu porneşte pe un traseu, fiind doar curios să îşi planifice o vacanţă în Târgu Mureş.

În aceste condiţii, toate funcţionalităţile aplicaţiei sunt disponibile, textele pot fi citite, imaginile pot fi văzute, iar înregistrările pot fi ascultate, astfel încât utilizatorul să îşi poată face o idee despre istoria şi arhitectura oraşului Târgu Mureş. O estimare oferită de aplicaţie este de două ore şi jumătate pentru vizitarea a 17 obiective turistice.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a remarcat calitatea aplicaţiei şi a solicitat instituţiilor de cultură să creeze evenimente care să atragă turiştii, astfel încât aplicaţia să fie umplută de conţinut, iar turistul să fie încurajat să nu efectueze doar o vizită pasageră în oraş.

e-Cultura.info / Autor: Dorina Matiş.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest