fbpx

                                                                                                                    pictogramae

S-a stins poetul Emil Brumaru

Poetul Emil Brumaru

Poetul Emil Brumaru

Poetul Emil Brumaru s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 80 de ani, în spital, după un stop cardio-vascular.

“A plecat, nu a murit, îngerii nu mor niciodată, se retrag numai în Rezervaţia de Îngeri”, a scris scriitorul Liviu Antonesei, pe blogul său.

“În noaptea asta, cu puţin înainte de miezul nopţii, poetul Emil Brumaru s-a retras în rezervaţia de îngeri. E greu să scriu, am amintiri cu el de peste 45 de ani. Pe la jumătatea anilor 70, când se năştea şi în mine un fel poet, dintre poeţii ieşeni ai vremii, îmi plăceau cel mai mult cei cinci din generaţia numită 70 – Petru Aruştei, Dan Laurenţiu, Mihai Ursachi, Cezar Ivănescu, Emil Brumaru. I-am scris în ordinea în care ne-au părăsit, m-au părăsit. M-am bucurat de apropierea lor, am scris despre ei, i-am iubit mult, îi iubesc şi acum. Emil împlinise de curând 80 de ani şi era într-o formă de invidiat, cel puţin aşa mi se părea mie. Joi seara, a făcut un ACV, a fost internat la spital şi supus terapiei intensive, în după-amiaza de azi, îşi revenise, a spus poezii asistentelor, a mâncat, a glumit. După câteva ore, a venit vestea că a avut două stopuri cardiace şi a intrat în comă. Am sperat totuşi într-un miracol. Nu s-a petrecut. La 23, 35 a plecat”, a scris Antonesei sâmbătă seara.

***

Emil Brumaru s-a născut pe 25 decembrie 1938, Bahmutea – azi Mihailovca, Cimişlia, Basarabia.

A debutat cu poezii în revista Luceafărul, iar editorial cu două volume, ambele publicate în 1970, Versuri şi Detectivul Arthur. Poemele sale au fost incluse în antologii din România, Germania, Franţa, Anglia.

Printre premiile obţinute de el se numără premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut, 1970, premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” (2001), pentru Opera Omnia şi premiul de Excelenţă la ediţia a XXVI-a a Festivalului “George Bacovia”, 2005, pentru întreaga activitate scriitoricească.

A scris, între altele, “Versuri” – 1970, “Detectivul Arthur” – 1970, “Adio, Robinson Crusoe” – 1978, “Ruina unui samovoar” – 1983, “Dintr-o scorbură de morcov” – 1998, “Cerşetorul de cafea” – 2004, “Povestea boiernaşului de ţară şi a fecioarei…” – 2008, “Rezervaţia de îngeri” – 2013 şi “Amintiri din rai” – 2016.

Brumaru a fost apreciat în egală măsură atât de critica literară, cât şi de publicul larg.

e-Cultura.info / Autor: Oana Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest