S-a dechis Salonul de Carte Bookfest 2014

Danuta Wałesa, Neagu Djuvara, Lucian Boia, George Banu, Vladimir Tismăneanu sau Nicolae Manolescu sunt numai câțiva dintre actorii principalelor evenimente ale Bookfest 2014, care debutează astăzi la Romexpo. 

Potrivit unui comunicat al Asociației Editorilor din România (AER), transmis la redacţie, dintre cele 300 de evenimente propuse de cele 200 de edituri participante care vor oferi cititorilor peste 1.000.000 de volume, organizatorii au selectat cronologic cel puțin zece considerate “de neratat” la ediția din acest an.

Miercuri, 28 mai, de la ora 14,00, la Scena Arena din Pavilionul C1 Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” lansează Atlasul electoral al României: 1990-2009/ Atlas electoral de la Roumanie: 1990-2009/ Electoral Atlas of Romania: 1990-2009, volum premiat la secțiunea Cea mai bună carte a anului — Carte de Știință de la Gala Bun de Tipar ed. a III-a. La eveniment vor lua parte Gheorghe Teodorescu, Vasile Dâncu, Emil Hurezeanu, Luca Niculescu, Cristian Pîrvulescu.

De asemenea, joi, 29 mai, de la ora 13,00, la Scena Arena din Pavilionul C1, Muzeul Literaturii Române invită publicul cititor la o discuție despre Marin Preda alături de Eugen Simion, Lucian Chișu, Ioana Diaconescu, Sorin Preda și Ioan Cristescu.

De la 17,00, Nicolae Prelipceanu își lansează ultimul volum, “Fantomateca”, apărut în “Seria Premiul Eminescu” a Editurii Paralela 45, la eveniment fiind invitați Nicolae Manolescu, Gellu Dorian, Călin Vlasie.

Apoi, de la ora 17,30, la Scena Agora, Curtea Veche Publishing va lansa volumul autobiografic “Visuri și secrete”, de Danuta Wałesa, soția fostului lider legendar al “Solidarității” și președinte al Poloniei, Lech Wałesa. Emil Hurezeanu va intra într-un fascinant dialog cu autoarea, alături de Piotr Adamowicz, Leszek Biały și Ștefania Nalbant.

Pasionații de teatru pot răsfoi începând cu ora 17,30, la standul Editurii Polirom, noul volum al lui George Banu, “Monologurile neîmplinirii”, lansat în prezența autorului.

Tot George Banu semnează prefața unei colecții de scrieri ale marelui teoretician polonez al artelor spectacolului, Jerzy Grotowski, publicat la editura Nemira, la ora 15,30, în standul polonez.

Vineri, 30 mai, începând cu 18,00, la Scena Agora, Pavilion C4 va avea loc lansarea volumelor “Este Dumnezeu fericit?” și “Prezența mitului” (Curtea Veche Publishing), ale filosofului polonez Leszek Kołakowski, la lansare urmând să participe Vladimir Tismăneanu, Horia-Roman Patapievici, Ioan Stanomir și Constantin Geambașu.

În cea de-a treia zi a Salonului, sâmbătă, 31 mai, de la ora 11,00, la Scena Arena, se va lansa “Ruleta maghiară. Convorbiri cu Marko Bela despre literatură, politică, societate” (Curtea Veche Publishing), de Korossi P. Jozsef.

Începând cu 12,30, Neagu Djuvara va participa la prezentarea ediției ilustrate a volumului său “Civilizații și tipare istorice”, alături de Gabriel Liiceanu, în standul Editurii Humanitas.

În continuare, de la 16,30, realizatoarea TV Andreea Esca va lansa la standul Editurii Humanitas volumul “Ce-am făcut când am tăcut”, alături de autoare anunțându-și participarea Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu și Lidia Bodea.

Duminică, 1 iunie, în ultima zi a manifestării, de la ora 12,00, Lucian Boia lansează volumul “Primul Război Mondial”, la standul Editurii Humanitas, alături de Angelo Mitchievici și Gabriel Liiceanu.

Un loc special în programul Bookfest îl vor ocupa copiii, nu numai pe 1 iunie, ci pe toată perioada evenimentului, aceștia având un spațiu special amenajat unde vor putea participa la ateliere, lecturi și evenimente special gândite pentru ei.

De asemenea Editurile Humanitas Multimedia, Humanitas, Humanitas Fiction, Arthur, Corint Junior, Curtea Veche Publishing, Nemira, Paralela 45, Rao, Vellant au pregătit prima ediție Bookfest Junior, adică patru zile de lansări de carte pentru copii și adolescenți, întâlniri cu autori, ateliere de desenat și de teatru.

Invitatul de onoare al celei de-a IX-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest va fi Polonia, sub sloganul “Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel”, Institutul Polonez pregătind o serie de evenimente menite să promoveze literatura polonă și să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani, dar și clasici polonezi.

Polonia își va prezenta cele mai bune producții culturale pornind de la reportajul literar, care este o veritabilă specialitate poloneză, și până la activism social, vizitatorii putându-se întâlni cu nume precum Małgorzata Rejmer, autoarea reportajului “București. Praf și sânge”; Paweł Huelle, unul dintre cei mai importanți prozatori contemporani din Polonia, căruia îi va fi publicat al doilea volum în limba română, culegerea de povestiri “Eram singur și fericit”; Janusz Leon Wisniewski, al cărui roman “Singurătate pe net”, tradus deja în numeroase limbi și ecranizat în Polonia, a fost recent publicat în România.

De asemenea, Dorota Maslowska, autoarea romanului post-modernist “Albă ca Zăpada și roșu bolșevic”, a cărui apariție a transformat literatura polonă, stârnind un scandal de proporții și devenind un bestseller, va promova ediția română a acestei cărți și va participa la spectacolul-lectură cu piesa sa “Între noi e totu’ bine” și va concerta împreună cu formația sa de electro-punk în clubul bucureștean “Eden”.

Poezia poloneză va fi reprezentată de către Ryszard Krynicki și Wojciech Bonowicz, cel din urmă fiind invitat și pentru a prezenta opera poetică a lui Tadeusz Rozewicz.

De asemenea, pe parcursul Bookfest vor avea loc proiecții de filme documentare despre câțiva dintre laureații polonezi ai premiului Nobel pentru literatură: Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) și Wisława Szymborska (1996).

Accesul la Bookfest cât și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit, programul de vizitare fiind următorul: miercuri, 28 mai, joi, 29 mai, și duminică, 1 iunie: 10,00-20,00, iar vineri, 30 mai și sâmbătă, 31 mai: 10,00-21,00.

Salonul Internațional de Carte Bookfest 2014 este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România și cu sprijinul Institutului Polonez din București.

Un proiect co-finanțat de Ministerul Culturii și realizat cu sprijinul Bursei de Valori București, Kredyt Inkaso și XTB, Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă.

La ediția precedentă, circa 95.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul Internațional de Carte Bookfest (29 mai — 2 iunie 2013), luând parte la peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiecții cinematografice și evenimente interactive). Invitat de onoare a fost literatura germană, prin participarea Austriei, Elveției și Germaniei în proiectul “Trei țări, aceeași limbă”.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.