fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Sabin Pautza şi harpistul Viktor Hartobanu la Filarmonica din Oradea

Maestrul Sabin Pautza

Maestrul Sabin Pautza

Maestrul Sabin Pautza şi harpistul Viktor Hartobanu vor prezenta, joi, la Filarmonica de stat din Oradea, două lucrări în primă audiţie – “Jocuri IX – Ludus Modalis”, respectiv “Concertul pentru harpă şi orchestră” de Albert Zabel.

“Este deja un obicei ca atunci când apare maestrul în faţa orchestrei noastre să prezinte o lucrare proprie. Această lucrare – Ludus Modalis – face parte dintr-un ciclu al maestrului pe tema Jocuri, pe care o vom asculta în primă audiţie la Oradea. Tot în prima parte a concertului, vom interpreta în primă audiţie un concert al unui reputat harpist şi compozitor de origine germană, Albert Zabel, care şi-a desfăşurat activitatea la Sankt Petersburg. Solistul Viktor Hartobanu, harpist român din Germania, este pentru a treia oară invitat în programul filarmonicii. Ne-au plăcut atât de mult prestaţiile sale anterioare, cât şi propunerea acestui concert pentru harpă, încât am ţinut neaparat să vină în stagiunea aceasta”, a spus, într-o conferinţă de presă, directorul artistic al Filarmonicii, Vasile Foica.

Seria lucrărilor sub genericul Jocurile a fost începută în mod conştient, a povestit maestrul, deoarece, în timp, compozitorul a descoperit că în orice fel de muzică scrisă nu putea să conceapă o frază muzicală fără să vină din zona de muzică românească, ancestrală.

“Muzica mă trăda că sunt român. Nu am fost în stare să scriu altfel. Jocurile, în cele nouă piese, abordează aspecte diferite, fie că-i ţâpuritură, colindă, bocet ori muzică de dans. Se referă mai mult la natura combinatorie a elementelor, decât la sensul de dans, de joc. Acest Ludus Modalis este o replică la o lucrare pe care a scris-o Hindemith când m-am născut eu, pe care a intitulat-o Ludus Tonalis, pentru că se referea la jocuri de tonalităţi. Şi atunci, m-am întrebat, de ce nu aş scrie eu Ludus Modalis, pentru că muzica noastră e modală, spre deosebire de tonalitate. Dar n-are nicio legătură cu ce a scris Hindemith. Este un alt aspect al ideii de jocuri, de combinaţii”, a precizat compozitorul Sabin Pautza.

Întrebat despre procesul intim al creaţiei artistice, maestrul a mărturisit că se simte un instrument, un intermediar, în actul de a compune.

“Nu ştiu. De multe ori mă gândesc că nu sunt eu acolo. Cineva mă învaţă ce să fac. Vă spun sincer. A compune… Cineva mă ia de mână şi îmi arată ce note să scriu. Mai nou, consider că sunt un instrument în mâna cuiva şi nu am niciun merit în treaba asta. Eu compun, lucrez în permanenţă. Ascult la radio o muzică faină şi în timpul acesta eu îmi fac treaba mea. Sunt două lucruri total diferite. După 12 ore de lucru, îmi dau seama că tot nu-mi iese, sting lumina şi mă culc la ora unu. La trei jumate, mă trezesc şi soluţia e gata”, a afirmat artistul.

Maestrul Sabin Pautza i-a promis tânărului Viktor Hartobanu – deoarece “cântă aşa bine la harpă” – că îi va compune un concert de harpă, probabil chiar în cursul acestui an.

Este primul concert mare în care Viktor Hartobanu va folosi o harpă nouă, extraordinară, pe care şi-a cumpărat-o cu 55.000 de euro. I-a plăcut atât de mult încât a numit-o “La Bomba”, pentru că are “un sunet bombastic, foarte echilibrat, mare, cu volum şi caută o sală mare ca să se audă”.

Concertul simfonic săptămânal va fi întregit cu Simfonia a III-a “Scoţiana” de Felix Mendelssohn-Bartholdy.

e-Cultura.info / Autor: Eugenia Paşca.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest