fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Săptămâna Haferland

Un ţinut de basm, un loc cu pajişti şi fâneţe bogate cum nu se mai găsesc nicăieri în Europa. Aşa s-ar putea descrie ”Ţara Ovăzului” sau Haferland, o regiune din Transilvania care a fost întemeiată de saşi, care are o vechime de peste 1.000 de ani.

Cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării tradiţiilor săseşti, „Săptămâna Haferland” se desfăşoară, în perioada 15 august – 24 august 2014, în aria geografică din Transilvania care include localităţile Saschiz, Rupea, Viscri şi Roadeş.

Această zonă este cunoscută sub numele de „Ţara Ovăzului” (Haferland), de unde şi numele manifestării. Evenimentele încep din prima zi, când are loc serbarea ”Fiii Satului”. Apoi, pe parcursul săptămânii, veţi avea ocazia să vizitaţi cetăţile din Rupea şi bisericile fortificate (într-una din ele puteţi asista şi la un concert de orgă).

Fundaţia Michael Schimdt, împreună cu Fundaţia Tăbăluga, fundaţia Adept au pregătit şi plimbări cu căruţe trase de cai, dar şi picnicuri organizate pe pajiştile care l-au cucerit şi pe prinţul Charles al Marii Britanii, care are o casă la Viscri.

Din program nu va lipsi nici petrecerea câmpenească. “Locuriile de cazare sunt suficiente în zona Buneşti şi la Rupea. Oamenii pot sta în pensiuni, dar şi în casele localnicilor, să guste din bunătăţile tradiţionale pregătite de aceştia şi să vadă modul lor de viaţă”, a declarat astăzi primarul comunei Buneşti Mircea Pălăşan.

Amatorii mersului pe două roţi pot veni şi ei în această zonă a Transilvaniei cuprinsă între Sighişoara, Braşov şi Sibiu, pentru că autorităţile au amenajat piste de biciclete. “Cu ajutorul fondurilor norvegiene până acum am finalizat 3 tronsoane: Buneşti- Criţ- Mesendorf- Viscri. Adică aproximativ 20 de kilometri. Şi lucrăm intens la traseele: Viscri- Buneşti- Roadeş, Archita- Sighişoara- Saschiz- Criţ”, ne-a mai declarat primarul comunei Buneşti.

În total vor fi 40 de kilometri de pistă. Pentru cei care nu au venit pregătiţi, dar vor să se plimbe pe două roţi pe colinele din zonă organizatorii pun la dispoziţie mai multe biciclete.

Fundaţia Michael Schmidt – iniţiatoare a evenimentului – îşi propune să sprijine activ conservarea moştenirii culturale a saşilor şi să promoveze turistic această zonă. Dealtfel, mare parte dintre investiţiile realizate în aceste scopuri – de ordinul milioasnelor de euro, până acum – provin din donaţiile saşilor plecaţi din ţară sau care au revenit în România şi au afaceri de succes.

e-Cultura.info

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest