Șase mănăstiri monument istoric din judeţul Suceava vor fi restaurate cu fonduri europene

Mănăstirea Probota

Mănăstirea Probota

Președintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a semnat alături de directorul ADR N-E, Vasile Asandei, contractul de finanţare a proiectului de restaurare a Mănăstirii Probota.

Valoarea proiectului este de 5 milioane de euro, iar termenul de realizare a lucrărilor este de 24 de luni.

Potrivit președintelui CJ, vor fi restaurate casele domnești, beciul domnesc, acoperișul, se vor realiza un sistem de încălzire a bisericii și alimentarea cu apă și vor fi amenajate spaţiile de depozitare.

Mănăstirea Probota a fost construită în anul 1530, de către domnitorul Petru Rareş, și că a îndeplinit rolul de necropolă domnească a Moldovei. Aici se află mormintele domnitorilor Petru Rareş şi Ştefan Rareş, al Doamnei Elena Rareş şi ale altor membri ai familiei domnitoare a Moldovei.

Vor mai fi restaurate și Mănăstirile Dragomirna și Bogdana, Biserica Sf. Ilie din Șcheia, Biserica de lemn din Adâncata și Cazinoul din Vatra Dornei vor fi restaurate cu bani europeni. Valoarea proiectelor din Suceava, la ADR Nord-Est depășește 100 de milioane de euro.

Din anul 1993, biserica Mănăstirii Probota este înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în grupul bisericilor din Moldova cu picturi murale exterioare. În perioada 1996-2001, s-a derulat aici un amplu proces de cercetare, restaurare şi valorificare desfăşurat sub egida UNESCO, cofinanţat de Japan Trust Fund for World Heritage şi de Ministerul Culturii din România.

Proiectele la celelalte monumente care vor fi restaurate cu fonduri europene sunt de 3,8 milioane de euro la Dragomirna (două proiecte), de 4,9 milioane de euro la Mănăstirea Bogdana, de 4,9 milioane de euro la Cazinoul Vatra Dornei, de 4,5 milioane de euro la Biserica Sf. Ilie și de 870.000 de euro la biserica de lemn din Adâncata. Pentru primele trei proiecte este deja aprobată finanţarea, ultimele trei sunt în faza de precontractare. Valoarea totală a celor 7 proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional este de 24 milioane de euro.

Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre programele operaţionale implementate în România, cofinanţate din fondurile europene structurale şi de investiţii şi gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), în calitate de Autoritate de Management.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.