fbpx

Scaunul papal folosit de Papa Francisc în România, fabricat la Reghin

Scaunul papal folosit de Papa Francisc în România, fabricat la Reghin

Scaunul papal folosit de Papa Francisc în România, fabricat la Reghin

Scaunul papal care va fi folosit de Papa Francisc în Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, în seara zilei de 31 mai, precum şi scaunele care vor fi folosite de suita papală, toate inserate cu elementele în stil romantic şi elemente arhitecturale gotice din interiorul catedralei, au fost lansate în producţie, marţi, la o firmă de producere a mobilierului tapiţat din Reghin, sub supravegherea designerului Mihai Grama.

“Este o onoare imensă pentru mine să iau parte la acest moment istoric pentru România şi să realizez o asemenea piesă de mobilier. Pentru scaunul papal, la fel ca pentru restul mobilierului folosit pentru suita papală am inserat elementele decorative, în stilul romantic, împreună cu elemente arhitecturale gotice din interiorul catedralei. Modelul tapiţeriei imită un element decorativ din pictura altarului Catedralei Sf. Iosif din Bucureşti, un simbol care a intrat în conştiinţa oamenilor şi s-a perpetuat de-a lungul anilor. Este vorba de un pattern centrat pe simbolul crucii, un decor simplu, dar caracteristic acestui lăcaş de cult. De asemenea în designul scaunului papal şi al băncilor din prezbiteriu a fost introdus stilul neogotic al Catedralei prin arcul frânt reprezentat în arcadele dintre nave şi în ferestre. Cercul central, rozeta cu cruce din partea superioară a scaunului papal, redă modelul unor vitralii din catedrală şi aminteşte de legătura pe care o au acestea cu cerul, deschiderea către cer, , a declarat designerul Mihai Grama.”

Conducerea firmei reghinene a arătat că aici vor fi executate 50 de piese de mobilier şi că, pe lângă scaunul papal, vor fi realizate şi cele ale suitei papale – la dreapta şi la stânga Sfântului Părinte va sta Înaltpreasfinţitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi Cardinalul Pietro Parolin, Secretar de Stat al Vaticanului.

Aceste scaune vor fi folosite în Catedrala Sf. Iosif din capitală în timpul vizitei Papei Francisc, după care scaunul papal va fi depus într-un muzeu.

“Bunicii mei au fost greco-catolici. Îmi amintesc, copil fiind, poveşti din perioada în care religia lor a fost în clandestinitate. Nu sunt un creştin practicant, dar în 2013 am decis împreună cu soţia să ne căsătorim şi să ne botezăm copiii în ritul greco-catolic. Îmi doresc ca această întâlnire între conducătorii celor două biserici să aducă un plus de pace în micile comunităţi încă dezbinate după 30 da ani de libertate. Mă gândesc că peste vreo 100 ani, nepoţii noştri îşi vor aminti mai puţin de cifre de afaceri, profit etc. cât de faptul că am lucrat la acest scaun papal (…) MobilaDalin este o afacere de familie de ingineri specializaţi în industria mobilei şi cea a materialelor textile, care se află la a doua generaţie. Înclinaţia spre inovaţie, produsele statement, precum canapeaua Flow sau cu influenţe etnice, precum cele din colecţiile Transhurbana şi Ethnocentric, create de Mihai Grama, au stat la baza succesului lor,a arătat Dan Cotoi, directorul societăţii.”

Scaunul papal şi scaunele suitei papale sunt realizate în baza unui parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti şi cu Adriana Răcăşan, producătorul delegat al ARCB pentru evenimentul Papa la Bucureşti.

Mihai Grama este designer de interior şi de produs, născut în Reghin, trăieşte în Bucureşti, iar în 2015 a luat premiul pentru cel mai bun designer de obiect al anului de la Elle Decoration România, stilul său fiind unul eclectic, cu influenţe etnice.

e-Cultura.info / Autor: Dorina Matiş.


Share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.