fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Scriitoarea Anna Burns a fost recompensată cu premiul Man Booker 2018

Scriitoarea Anna Burns

Scriitoarea Anna Burns

Scriitoarea nord-irlandeză Anna Burns a fost recompensată, pentru romanul “Milkman”, cu premiul Man Booker, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din lume dedicate autorilor care scriu în limba engleză, potrivit The Guardian.

Numele câştigătoarei Man Booker Prize pe 2018 a fost anunţat marţi seară, într-o ceremonie care a avut loc la Guildhall din Londra.

Juriul, prezidat de filosoful Kwame Anthony Appiah, a descris romanul Annei Burns – primul autor nord-irlandez recompensat cu prestigioasa distincţie – drept “incredibil de original”. Volumul experimental, al treilea al autoarei, prezintă povestea unei tinere de 18 ani hărţuite sexual de un bărbat puternic.

“Vocea puternic distinctivă a Annei Burns provoacă mentalitatea tradiţională şi se traduce într-o proză surprinzătoare şi imersivă. Este o poveste despre brutalitate, uzurpare şi rezistenţă, narată cu mult umor”, a descris juriul cartea.

În vârstă de 56 de ani, Anna Burns a mai fost nominalizată la alt prestigios premiu, Orange Prize, în 2002, pentru romanul “No Bones”.

Anna Burns este prima femeie care câştigă Man Booker Prize din 2012, când a fost recompensată cu această distincţie Hilary Mantel, pentru romanul “Bring Up the Bodies”.

CITEȘTE ȘI  Ministrul Culturii prezent la Conferinţa Generală a UNESCO

Anul acesta, pe lista scurtă a nominalizărilor s-au mai aflat Robin Robertson, cu “The Long Take”, Rachel Kushner, cu “The Mars Room”, Richard Powers, cu “The Overstory”, Esi Edugyan, cu “Washington Black”, şi Daisy Johnson, cu “Everything Under”.

Anul trecut, Man Booker Prize a revenit unui american, George Saunders, pentru “Lincoln in the Bardo”.

Premiul Man Booker, în valoare de 50.000 de lire sterline, este acordat anual din 1969, fiind dedicat scriitorilor de orice naţionalitate care scriu în limba engleză şi publică în Marea Britanie sau Irlanda. Înainte de 2014, premiul era rezervat doar autorilor din Marea Britanie, Irlanda, Zimbabwe şi ţările Commonwealth.

Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără autori celebri, precum Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Ben Okri, Hilary Mantel şi Thomas Keneally.

e-Cultura.info / Autor: Ana Obretin.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest