fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Scriitoarea Nora Iuga şi actorul Ioan Caramitru, decoraţi de Preşedintele Iohannis – VIDEO

Scriitoarea Nora Iuga şi actorul Ion Caramitru alături de Preşedintele Klaus Iohannis

Scriitoarea Nora Iuga şi actorul Ion Caramitru alături de Preşedintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis i-a decorat, marți, pe scriitoarea Nora Iuga și pe directorul Teatrului Național din București, Ion Caramitru, ocazie cu care a afirmat că România nu are o resursă mai valoroasă și mai apreciată cum este cultura.

Klaus Iohannis a afirmat că Nora Iuga este un exemplu de vitalitate în ceea ce privește apărarea valorilor fundamentale ale culturii. “Creația dumneavoastră, fie ea poezie ori proză, impresionează prin virtuozitatea folosirii limbii, prin forța expresivității lirice. Opera dumneavoastră reprezintă un reper în literatura română contemporană. Poeți și scriitori, publicul din cele mai diverse generații vă apreciază și vă iubesc.



“Ne-ați dăruit deopotrivă creațiile dumneavoastră, dar și opere ale marilor nume ale literaturii universale prin traduceri valoroase în limba română. Viața și opera dumneavoastră demonstrează foarte bine că scrisul înseamnă nu doar vocație, dar și misiune. Sunteți un exemplu de vitalitate pentru angajamentul dumneavoastră în apărarea valorilor fundamentale pe care se sprijină cultura: respectul diversității, toleranța și libertatea”, i-a transmis șeful statului Norei Iuga, amintind și de Ziua Mondială a Poeziei — marcată la 21 martie.

Președintele a subliniat că prin decorația conferită lui Ion Caramitru se recunoaște rolul pe care acesta l-a avut după 1990 în modernizarea și structurarea mecanismelor instituționale ale culturii.

“România nu are o resursă mai valoroasă și mai apreciată cum este cultura. Deseori oamenii care o slujesc sunt și purtătorii speranțelor noastre într-o lume mai bună, luminată de valori, deschisă și tolerantă, iar cariera dumneavoastră dovedește acest lucru. Statul român vă răsplătește o carieră ce v-a adus în fața iubitorilor de teatru și poezie de pe toate meridianele lumii, dar mai ales v-a adus admirația și aprecierea publicului românesc. Sunteți deopotrivă un creator, un interpret și un reprezentant dedicat al breslei artiștilor scenei. “, a spus Iohannis la ceremonia de decorare, desfășurată la Palatul Cotroceni.

“Vă mărturisesc că nu-mi vine chiar foarte ușor să vă vorbesc astăzi. Nu m-am așteptat niciodată să ajung atât de sus pentru că Excelența sa, președintele nostru, este un domn foarte înalt și vreau să vă spun că pentru mine astăzi e una dintre cele mai importante zile, mai ales pentru că are numeroase semnificații. Mă uit la ziua asta și am impresia că s-au aliniat mai multe planete pentru că 21 martie e prima zi de primăvară după calendarul astronomic și eu iubesc primăvara, pentru că e Ziua poeziei și eu sunt înainte de toate poetă și am ajuns la punctul maxim ca să fiu distinsă printr-o medalie de merit de către președintele nostru”, a afirmat scriitoarea Nora Iuga.

La rândul său, Ion Caramitru i-a mulțumit președintelui Iohannis pentru modul în care tratează domeniul culturii.

“Aș vrea să vă mulțumesc pentru modul merituos, definitiv și clar în care ați apreciat cultura ca fiind elementul fundamental de care noi românii ar trebui să ne ocupăm cu predilecție. Ați spus acest lucru, eu îl gândesc demult, îl aplic pe unde m-am mișcat. (…) Vă promit, fiindcă ați rostit foarte clar și vârsta pe care am împlinit-o, că de acum înainte încerc să nu mă opresc niciodată”, a spus Caramitru.

În ianuarie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care i-a conferit scriitoarei Nora Iuga Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Comandor, “în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba promovării limbii și culturii literare românești, pentru dăruirea și talentul cu care s-a implicat în promovarea imaginii României în lume”.

Pe 9 martie, șeful statului a semnat decretul privind decorarea maestrului Ion Caramitru cu Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler. Distincția i-a fost conferită lui Ion Caramitru cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani, în semn de “înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba teatrului și filmului, pentru dăruirea și profesionalismul de care a dat dovadă în domeniul managementului cultural, precum și pentru promovarea constantă a imaginii țării noastre în lume”.

e-Cultura.info / Autor: Florentina Peia


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest