pictogramae

Scriitorul israelian David Grossman, recompensat cu premiul Man Booker Internaţional Prize

Scriitorul israelian David Grossman, recompensat cu premiul Man Booker Internaţional Prize

Scriitorul israelian David Grossman, recompensat cu premiul Man Booker Internaţional Prize

Scriitorul israelian David Grossman a fost recompensat la Londra cu prestigiosul premiu britanic pentru literatură, Man Booker International Prize, pentru romanul său “Un cal întră într-un bar”, un dureros portret al societății israeliene, relatează AFP.

Man Booker International Prize, care recompensează o operă tradusă în engleză și publicată în Marea Britanie este unul din cele mai prestigioase premii literare din lume. Este pentru prima dată când un autor israelian câștigă acest premiu.

Romanul a fost tradus în engleză sub titlul ‘A Horse Walks Into a Bar’ de britanica Jessica Cohen a cărei “extraordinară” traducere a fost salutată de juriu, a precizat președintelui juriului Nick Barley.

“Am fost copleșiți de voința lui David Grossman de a-și asuma riscuri atât emoționale cât și stilistice: fiecare frază contează, fiecare cuvânt este important în acest exemplu suprem al profesiei de scriitor”, a subliniat el.

“Un cal intră într-un bar”, care parafrazează începutul unui banc celebru, este primul roman al scriitorului israelian de la decesul fiului său, Uri, care a pierit în 2006 în Liban în timpul serviciului militar.

După această tragedie care s-a întâmplat în timp ce David Grossman își termina cartea “Până la capătul pământului” recompensată în Franța cu premiul Médicis étranger în 2011, scriitorul nu a mai publicat decât povestirea sub formă de poem “Căderea din timp (2014)”.

Cartea sa a fost preferată altor cinci romane: “Boussole” al francezului Mathias Enard, “Mirror, Shoulder, Signal” al danezei Dorthe Nors, “Judas” al israelianului Amos Oz, “Fever Dream” al argentiniencei Samanta Schweblin și “Les Invisibles” al norvegianului Roy Jacobsen.

Începând de anul trecut, premiul este decernat în comun autorului și traducătorului. Jessica Cohen și David Grossman vor împărți prin urmare un cec în valoare de 50.000 de lire (56.800 de euro), această recompensă asigurând mai ales o notorietate mondială și vânzări record.

Născut la 25 ianuarie 1954 la Ierusalim, David Grossman a abordat în operele atât suferințele israelienilor cât și cele ale palestinienilor. Este unul dintre cei mai importanți autori israelieni și un cunoscut militant pentru recunoașterea Palestinei ca stat.

Cărțile sale au fost traduse în peste 30 de limbi străine.

Anul trecut Man Booker International Prize a fost atribuit autoarei sud-coreene Han Kang pentru cartea sa “The Vegetarian”, vândută în 160.000 de exemplare în Marea Britanie.

Cultura.info/ Autor: Mihaela Nicolaescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Promo

cerbul de aur 2018 benner

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Descărcare logo site   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer