fbpx

                                                                             pictogramae

Se caută soluții pentru realizarea Monumentului Marii Unirii de la Arad

Monumentul Marii Uniri de la 1918 Arad - schiță

Monumentul Marii Uniri de la 1918 Arad – schiță

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, a declarat la Arad, în urma unei discuţii cu prefectul judeţului, Florentina Horgea, că speră să reuşească să deblocheze situaţia amplasării Monumentului Marii Uniri de la Arad, la fel cum a reuşit să rezolve o situaţie similară la Alba Iulia.

“Aşa cum am reuşit să deblocăm situaţia amplasării Monumentului Marii Uniri la Alba Iulia, părţile stabilind în prezenţa noastră soluţiile practice şi eficiente pentru deblocarea situaţiei existente, respectiv etapele care urmează să se desfăşoare, cu responsabilităţile ce le revin, până la finalizarea în timp optim, adică până la 1 Decembrie anul curent, a montării acestui monument, tot aşa nădăjduiesc să deblocăm şi la Arad situaţia amplasării Monumentului Marii Uniri. Avem toată disponibilitatea, şi subliniez acest lucru, toată disponibilitatea pentru a găsi aceeaşi rezolvare, ca la Alba Iulia, şi în municipiul Arad”, a declarat ministrul Culturii, la finalul întâlnirii de la Prefectură, citat de Agerpres.

Ministrul George Ivaşcu a venit la Arad pentru a evalua şi a analiza acţiunile şi evenimentele aflate în pregătire şi care sunt preconizate a se desfăşura în municipiu şi în judeţ cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri, precum şi pentru a debloca situaţia amplasării Monumentului Marii Uniri în Oraşul de pe Mureş.

Practic, prin Hotărârea Consiliului Municipal Arad nr. 138/ 16.04.2018, situaţia amplasării Monumentului ar fi trebuit să fie considerată deblocată. Primarul municipiului Arad a fost mandatat să realizeze documentaţia tehnică impusă de lege, cu obţinerea tuturor avizelor şi acordurilor obligatorii, pentru ca această amplasare să se înfăptuiască, dar după două luni aceasta nu s-a întâmplat.

Ministrul Culturii a mers şi la locul unde urmează să fie amplasat Monumentului Marii Uniri.

“În momentul în care am ajuns la locul unde va fi ridicat Monumentul, am avut plăcuta surpriză de a constata că lucrările de demolare a clădirii care adăpostea atelierele artiştilor plastici arădeni erau în plină desfăşurare, urmând ca în scurt timp municipalitatea să demareze lucrările premergătoare montării Monumentului”, a spus ministrul George Ivaşcu.

La rândul său, prefectul Florentina Horgea a apreciat faptul că au fost demarate lucrările de eliberare a viitorului amplasament al Monumentului, făcându-se un pas important în direcţia amplasării efective a Monumentului.

“Au trecut două luni de când în CLM s-a votat în unanimitate amplasarea monumentului în zona Pădurice, pe locul ocupat de clădirea care adăpostea atelierele câtorva dintre artiştii plastici arădeni, dar până acum nu s-a întâmplat nimic. Ajunşi însă acolo cu ministrul George Ivaşcu, am constat că lucrările de demolare a clădirii erau în plină desfăşurare, ele începând, din câte am înţeles, chiar astăzi. Involuntar, m-am gândit că trebuia să vină un ministru la Arad pentru ca lucrările să fie deblocate”, a declarat presei Florentina Horgea.

În altă ordine de idei, prefectul Florentina Horgea a spus că a discutat cu ministrul George Ivaşcu şi privitor la acţiunile şi evenimentele ce vor fi organizate în acest an la Arad, având ca temă Centenarul Marii Uniri

“Săptămâna viitoare va veni la Arad un secretar de stat din cadrul MCIN, cu care vor fi analizate proiectele preconizare de instituţiile locale în acest an, cu ocazia Centenarului Marii Uniri şi, nu în ultimul rând, am discutat şi despre finanţarea acestor evenimente”, a adăugat prefectul judeţului Arad.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), George Ivaşcu, a afirmat, la Arad, că autorul Monumentului Marii Uniri, sculptorul Florin Codre, a fost invitat săptămâna viitoare la minister pentru o discuţie, subliniind că, potrivit contractului, cheltuielile de transport a sculpturii la Arad intră, conform contractului, în sarcina artistului plastic.

Întrebat dacă a văzut monumentul, Ivaşcu a afirmat că acesta se află în prezent într-un depozit închiriat de autor la Călăraşi, însă a precizat că, personal, nu l-a văzut, dar acesta există şi a fost recepţionat de către o comisie.

“Săptămâna viitoare, la Bucureşti, vom avea o întâlnire cu autorul şi vom grăbi lucrurile cât mai mult, astfel încât la 1 Decembrie, dumneavoastră, arădenii, să fiţi beneficiarii acestui monument. Vom încerca să etapizăm lucrurile astfel încât monumentul să ajungă cât mai curând (la Arad – n.r.). Săptămâna viitoare voi putea spune mai multe, după întâlnirea cu autorul, care se întoarce în ţară la chemarea noastră, pentru a lămuri acest aspect”, a declarat ministrul Culturii, adăugând că i-ar face “o deosebită plăcere” dacă la această întâlnire vor participa şi reprezentanţii municipalităţii arădene.

Ivaşcu a precizat că nu ia în calcul posibilitatea ca Ministerul Culturii să suporte cheltuielile de transport a monumentului la Arad, chiar dacă artistul a cerut acest lucru. “Aşa scrie în contract. Contractul îl obligă pe sculptorul Florin Codre să transporte monumentul până la Arad. Aşa scrie în contract şi aşa va fi”, a conchis ministrul.

În ceea ce priveşte locul unde va fi amplasat Monumentul Marii Uniri, ministrul Ivaşcu a spus că acesta va rămâne cel stabilit de Consiliul Local Arad şi anume lângă sediul Consiliului Judeţean.

La Arad, ministrul Culturii a vizitat, sala de concerte a Filarmonicii de stat, care a fost reabilitată, şi Teatrul Clasic “Ioan Slavici”

e-Cultura.info / Autor: Ioan Weisl.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer