fbpx

                                                                                                                                                                    pictogramae

Se redeschide oficial Palatul Culturii din Iași – VIDEO

Palatului Culturii din Iași

Palatului Culturii din Iași

Ministerul Culturii anunță deschiderea oficială a Palatului Culturii ce găzduiește Complexul Muzeal Național “Moldova” Iași, eveniment care va avea loc luni, de la ora 18,00, în prezența premierului Dacian Cioloș.

“Redeschiderea Palatului Culturii este punctul final al celei mai vaste operațiuni de restaurare a unui monument istoric, realizată în cadrul programului guvernamental F/P 1562 (2006) privind Reabilitarea monumentelor istorice din România. Programul este finanțat în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului. Investiția s-a desfășurat în două etape, cu o durată totală de 4 ani și 4 luni, în intervalul septembrie 2008 — ianuarie 2016. Pe parcursul acestei perioade, monumentul a intrat în conservare pentru 3 ani, întrucât a apărut necesitatea de a suplimenta fondurile disponibile inițial pentru continuarea și finalizarea tuturor lucrărilor care să permită aducerea întregului edificiu la starea optimă de siguranță și funcționalitate, dar și la cea de monumentalitate excepțională”, se precizează în comunicatul Ministerului Culturii.

Potrivit sursei citate, costul lucrărilor a fost de 26.120.622 euro, fără TVA, iar la restaurare au lucrat 350 de muncitori și specialiști.“Construcția este opera arhitectului Ion D. Berindey și reprezintă o îmbinare fericită a mai multor stiluri arhitecturale: neogotic, romantic și neobaroc, fiind declarată monument istoric. Edificiul a marcat puternic arhitectura vechii capitale a Moldovei și s-a impus ca o adevarată efigie încă de la apariția în peisajul urbei după inaugurarea din 1925 ca Palat de Justiție. Din 1955, Palatul Culturii este destinat găzduirii unora dintre cele mai de seamă instituții culturale din regiune, reunite astăzi sub denumirea de Complexul Muzeal Național “Moldova” Iași care cuprinde patru muzee de talie națională: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu”, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă și Centrul de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural”, se mai arată în comunicatul citat.

Redeschiderea celor patru muzee va oferi publicului prilejul de a vizita o serie de expoziții temporare ce vor etala piese de excepție din patrimoniului instituției ieșene, precum și două expoziții itinerante, prezente la Iași pentru a marca evenimentul: “Aurul și argintul antic al României”, proiect expozițional al Muzeului Național de Istorie a României în care Complexul Muzeal Național “Moldova” Iași contribuie cu piese de tezaur, și “Artă și ceremonial la mesele regale”, organizată de Muzeul Național Peleș, adaugă sursa citată.

Construit în stil neogotic, după planurile arhitectului I.D. Berindei, lucrările la Palat s-au desfășurat pe parcursul a două decenii, între anii 1906-1925. Deși nu este construit peste temelii antice, după cum se presupunea la începutul secolului al XX-lea, Palatul Culturii se înalță peste ruinele curților domnești medievale, atestate documentar în 1434. De asemenea, au fost folosite, parțial, și temeliile vechiului palat (neoclasic) din vremea voievodului Alexandru Moruzi (1806-1812), refăcut de Mihail Sturza (1841-1843) și demantelat în 1904.

Edificiul este considerat un adevărat ‘cântec de lebădă’ al arhitecturii romantice din secolul al XIX-lea. Fiind o realizare arhitectonică remarcabilă, edificiul s-a impus ca o adevărată efigie a vechii capitale a Moldovei. Clădirea este considerată de însemnătate națională, fiind inclusă pe Lista Monumentelor Istorice.

e-Cultura.info/ Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest