fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Secțiune specială în cadrul Festivalului Internaţional de Film Pelicam

Festivalul Internaţional de Film  Pelicam

Festivalul Internaţional de Film Pelicam

O selecţie specială dedicată cinematografiei de gen documentar din Franţa va fi prezentată la Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni – Pelicam, în perioada 20-23 iunie, la Tulcea.

Programul evenimentului cuprinde producţii recente, dintre cele mai diverse, precum şi întâlniri cu regizori, producători şi specialişti de mediu din Franţa, în cadrul dezbaterilor Pelicam Talks.

Documentarul “Le temps de forets”, prezentat la Festival de Film de la Locarno, unde a obţinut premiul secţiunii Semaine de la critique, reflectă starea pădurilor din Franţa: peisaje idilice şi pline de energie, care trec de ani buni printr-o industrializare agresivă. Regizorul francez Francois-Xavier Drouet va veni la Pelicam pentru o discuţie cu publicul cu tema “Pădurile şi resursele lor” – Pelicam Talks, oferind o viziune personală asupra situaţiei din Franţa.

Pentru că protejarea pădurilor este o misiune care nu cunoaşte delimitări teritoriale şi este un subiect cu o rezonanţă puternică în România la ora actuală, dezbaterea Pelicam Talks cu tema “Pădurile şi resursele lor” va avea un cadru de discuţie mai amplu, cu participarea Greenpeace România. Printre invitaţii la dezbatere se numără şi Romana Puiuleţ, co-fondator Rise Project, precizează sursa citată.

Documentarul “The Empire of Red Gold” / “Imperiul Aurului Roşu” va prezenta modul în care a ajuns roşia să fie o legumă pe seama căreia să se construiască o industrie uriaşă şi ce efecte are comercializarea acesteia la nivel global, în timp ce documentarul “The Carnivore’s Dilemma” aduce o viziune amplă asupra opţiunii de a consuma carne. Ambele filme vor fi suport de discuţie pentru dezbatere Pelicam Talks: “Agricultura intensivă”. Invitat special este specialistul Jean-Guy Henckel, unul dintre cei mai renumiţi practicieni ai agriculturii organice din Franţa, fondatorul reţelei naţionale Reseau Cocagne.

Cercetătorul Francois Dulac, specialist francez în ingineria mediului, care coordonează un proiect internaţional în chimie atmosferică, va fi prezent la dezbaterea Pelicam Talks cu tema “Schimbări climatice”. Din România, invitat va fi Bogdan Gioară, fondatorul Reper 21.

La Pelicam va fi proiectat şi documentarul “Zones Humides” un film care urmăreşte mobilizarea unei întregi “armate” de hidrologi, tehnicieni, agricultori, botanişti, ecologişti care îşi propun să revitalizeze o zonă deosebită ca resurse de apă şi biodiversitate: părţi ale regiunii franceze Tarn et Garonne. Regizorul Boris Claret va veni la Pelicam însoţit de Isabelle Dario, editor de film.

Antonin Haddad, directorul principalului festival de film din Franţa dedicat mediului înconjurător – FReDD (Film Research and Sustainable Development) – va veni la Pelicam în calitate de membru al juriului competiţiei Black Sea Docs – dedicată documentarelor produse în ţările din jurul Mării Negre, dar şi ca partener al festivalului Pelicam. Anul acesta, festivalurile Pelicam şi FReDD se află într-un schimb cultural care susţine vizibilitatea filmelor de mediu de origine română şi franceză.

Pentru al 5-lea an consecutiv, Pelicam organizează un atelier de jurnalism radio în parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi cu Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Ştiinţe Sociale a Universităţii Bucureşti. 10 studenţi şi masteranzi în jurnalism, precum şi tineri jurnalişti din 23 de ţări, vorbitori de limba franceză, vor realiza reportaje radiofonice pe tema mediului înconjurător în Delta Dunării.

Selecţia de filme dedicată cinematografiei de gen documentar din Franţa, precum şi întâlnirile publicului Pelicam cu cineaşti şi specialişti de mediu din Franţa vor fi prezentate la Pelicam în cadrul Sezonului România-Franţa 2019.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest