fbpx

Ascultă în soundcloud Sectorul cinematografic propune instituirea Stării de Urgenţă Culturală


Sectorul cinematografic

Sectorul cinematografic

Peste 230 de companii de producţie şi servicii cinematografice, 35 de regizori români şi aproape 20 de asociaţii din domeniul cinematografiei solicită, într-o scrisoare adresată preşedintelui, prim-ministrului, vice-prim-ministrului şi miniştrilor Finanţelor, Economiei şi Culturii, implementarea de către Guvern a propunerilor de relansare a activităţii în domeniu şi instituirea Stării de Urgenţă Culturală.

“În această perioadă de cumpănă pe care o parcurgem, cineaştii români doresc să participe la programul de reconstrucţie a României pe care l-aţi lansat şi să îşi reia activitatea cât mai curând, în condiţii de siguranţă şi protecţie, dar au nevoie de sprijin pentru aceasta, atât logistic, cât şi financiar. Cinematografia este unul dintre domeniile cele mai afectate de situaţia actuală, aflându-se într-o situaţie similară cu domeniul HoReCa, respectiv nu poate produce şi nu poate vinde produsele sale, în timp ce, mai mult ca oricând, este evidentă nevoia de astfel de produse culturale”, potrivit scrisorii.

AUDIO

În scrisoare sunt indicate trei direcţii de acţiune care impun în special măsuri logice şi reglementări legislative, respectiv repornirea de urgenţă a Schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice şi asigurarea continuităţii acestui instrument; elaborarea cadrului legislativ care să impună platformelor VoD active local care nu au sediul în România (Netflix, HBO, Amazon) să contribuie la producţia locală prin Fondul Cinematografic şi adaptarea legislaţiei drepturilor de autor, astfel încât să permită colectarea din difuzările monetizate din mediul online a drepturilor conexe ale autorilor şi artiştilor interpreţi; crearea imediată a unui Fond de protecţie şi prevenţie care să acopere costurile măsurilor de siguranţă pentru filmările din acest an şi a unui Fond de asigurare de rezervă pentru situaţiile de blocaj care pot apărea în timpul filmărilor.

Apelul citează precedentul francez, în urma căruia preşedintele Emmanuel Macron a adoptat deja o serie de măsuri economice care să susţină domeniul cultural grav afectat de măsurile de distanţare socială, protecţie şi prevenţie luate în contextul luptei împotriva COVID-19.

Printre semnatarii scrisorii se numără regizorii Anca Damian, Adina Pintilie, Cristi Puiu, Stere Gulea, Radu Jude, Adrian Sitaru, producătorii Ada Solomon, Iuliana Tarnoveţchi, Oana Praţa, precum şi Uniunea Cineaştilor din România, Asociaţia Noului Cinema Românesc, Romanian Society of Cinematographers, Asociaţia Festivalul de Film Transilvania, Dakino Production.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu.

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2021 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.