Sediu nou pentru Şcoala Populară de Arte din Cluj

Sediu nou pentru Şcoala Populară de Arte din Cluj

Sediu nou pentru Şcoala Populară de Arte din Cluj

Şcoala Populară de Arte “Tudor Jarda” are, un sediu nou, reabilitat şi modernizat, printr-o investiţie de 1,6 milioane de euro a Consiliului Judeţean (CJ) Cluj.

Clădirea noului sediu al Şcolii Populare de Arte a fost construită în 1829 şi a avut nevoie de ample lucrări de construcţie şi recompartimentare. Imobilul în care funcționează Școala Populară de Arte ,,Tudor Jarda” a fost utilizat, în trecut, de către Liceul Tehnologic Special „Samus” Cluj-Napoca, unitate de învățământ special aflată sub autoritatea Consiliului Județean, până în anul 2007, când forul administrativ județean a hotărât atribuirea acestuia Școlii de Arte pentru a fi folosit ca sediu. În contextul în care, însă, clădirea în cauză avea deja o vechime considerabilă, fiind construită în anul 1829, folosirea acesteia ca și sediu al unei prestigioase instituții culturale a presupus ample lucrări de construcție și recompartimentare.

“Şcoala Populară de Arte ‘Tudor Jarda’, instituţie de cultură care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, a găzduit în zilele de 16 şi 17 noiembrie a.c., Seminarul Naţional ‘Arhitectura Culturii – Clădiri vechi, cultură perenă’. Evenimentul a marcat în mod oficial şi festiv finalizarea amplului proces de reabilitare şi modernizare a imobilului, respectiv inaugurarea clădirii care găzduieşte instituţia la încheierea acestor complexe lucrări”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de CJ Cluj.

Lucrările care au vizat atât clădirea cât și curțile aferente au constat în refacerea și consolidarea subsolului, refacerea structurii de rezistență la parter și etaj, înlocuirea tâmplăriei, înlocuirea planșeelor din lemn cu planșee din beton armat peste etaj, mansardarea clădirii și recompartimentarea acesteia prin adaptarea la nevoile specifice ale instituției culturale.

Totodată, au fost refăcute în totalitate instalațiile electrice, termice, sanitare și a fost montat un sistem de climatizare ultraperformant, inclusiv o centrală termică proprie.

“E o zi de sărbătoare pentru cultura clujeană. După un deceniu de şantier şi investiţii extrem de consistente, de cca 1,6 milioane de euro alocaţi din bugetul Consiliului Judeţean, această clădire ce a funcţionat odinioară ca o simplă fabrică de zahăr, a devenit un sediu ultramodern şi performant, capabil să găzduiască aşa cum se cuvine actuala ‘fabrică de cultură’. După şase decenii de existenţă neîntreruptă în care secţiile Şcolii de Arte au funcţionat în clădiri separate, improprii actului cultural şi care nu îi aparţineau, a sosit momentul să îi primim pe tinerii talentaţi care ne trec pragul, într-o clădire etalon cu spaţii funcţionale şi adecvate desfăşurării actului cultural”, a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Înainte de a deveni sediu al Școlii Populare de Arte, imobilul de pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51 a avut diferite destinații, fiind utilizat pe parcursul timpului ca fabrică de zahăr, fabrică de birje, cazarmă, așezământ al Institutului Imperial de Corecție și anexă a Liceului Tehnologic Special „Samus”. Având în vedere vechimea considerabilă a imobilului, deși acesta nu este clasificat ca și monument istoric, el a fost tratat ţinându-se cont inclusiv de valoarea sa istorică, fiind utilizate o serie de materiale speciale, cât mai apropiate de cele folosite inițial.

e-Cultura.info / Autor: Marius Septimiu Avram.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer