fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Serbările Bistriței Medievale, la a 9 a ediție

Serbările Bistriței Medievale

Serbările Bistriței Medievale

Cea de-a noua ediție a Serbărilor Bistriței Medievale ce debutează vineri îl va avea ca personaj principal pe paznicul din turnul Bisericii Evanghelice – o prezență mistică, ce poartă în ea toată istoria cetății și care, după aproape 500 de ani petrecuți în Turn, visează să își recapete dreptul de a trăi între concetățenii săi.

Este un personaj medieval fabulos, pe care vizitatorii Turnului îl vor putea întrezări în ceasurile în care el va hotărî să își arate chipul, dar care va fi coborât între oameni la ordinul Judelui. Povestea sa este una cu cavaleri și domnițe, cu demoni și suflete pierdute, cu singurătate și dragoste. Cine va învinge în lupta cu amintirile celor cinci veacuri de singurătate din Turn se va afla abia la sfârșit. Mesajul paznicului, adresat bistrițenilor de astăzi, poate fi divulgat, însă, de pe acum: “Fii tu însuți un paznic al Turnului!”. Căci Cetatea Bistriței va avea întotdeauna nevoie tine”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Animația cavalerească va fi lăsată în seama Paladinilor de Terra Medies, conduși de Cavalerul Ioan de Siebenburgen, și a Ordinului Cavalerilor Lup, aflat sub porunca Marelui Lup Liviu Pancu. În inima cetății, între meșterii de la târgul medieval, își vor instala atelierele artistice bucureștenii de la Școala de Arte Medievale (Medieval Art), gata să îi inițieze pe tineri în artele frumoase și să-i îmbrace pe cei mai entuziaști în straie medievale de cavaleri sau domnițe.

Ediția de anul acesta a Serbărilor Bistriței Medievale aduce ca noutate atelierele de creație pentru toate vârstele. Pe parcursul celor trei zile, persoanele dornice să experimenteze viața în cetate vor avea parte de ateliere de mânuit spade și pictură pe scuturi din lemn, atelier de țesut pe gherghef, atelier de olărit și pictură pe ceramică, atelier de quilling — rularea fâșiilor de hârtie, o artă ce provine din Egiptul antic — dar și de un atelier de pictură pe textil și măști.

Sâmbătă și duminică, străzile cetății vor fi cutreierate de Trimbulinzii din Sibiu, cu poveștile lor fantasmagorice, iar unul dintre ei va deveni întruchiparea legendarului paznic al Turnului. Trupa de animație stradală Trimbulinzii este o echipă specializată în teatru de stradă și în story-telling, cu participări numeroase la festivaluri medievale, fiind formată din actori profesioniști din Sibiu și din București, coordonați de regizorul Bogdan Sărătean.

De la Serbările Bistriței Medievale nu vor lipsi concursul de miss “Domnița Bistriței” și muzica medievală. Acordurile medievale vor fi aduse de peste mări și țări din cimpoaiele trupelor Bordó Sárkány (Ungaria) și Cimpoierii din Transilvania, iar menestrelii veacului XXI, balcanicii de la Popa Șapka, vor închide cea de-a noua ediție a festivalului medieval.

Serbările Bistriței Medievale sunt organizate, în perioada 26-28 iunie, de Centrul Cultural Municipal Bistrița și Asociația Culturală Bistrița Medievală, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Bistrița și al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, prin Complexul Muzeal Județean.

e-Cultura.info/Autor: Tina Țucui

 

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest