fbpx

                                                               pictogramae

Sesiune solemnă la aniversarea a 151 de ani de la înființarea Academiei Române

Academia Română -  Sesiune solemnă la aniversarea a151 de ani de la înființare

Academia Română – Sesiune solemnă la aniversarea a151 de ani de la înființare

Academia are responsabilitatea de a media corect între tendința integrării și identitatea națională, a afirmat președintele acestui for, Ionel-Valentin Vlad, în deschiderea sesiunii solemne a Adunării Generale, la împlinirea a 151 de ani de la înființarea instituției.

Acesta a amintit că, în afara Strategiei Dezvoltării României pe următorii 20 de ani — 2018-2038, terminată în decembrie 2016, Academia a realizat “un sumar executiv care permite decidenților politici din țara noastră să facă observații pentru ca, într-o formă amendată și de către aceștia, să se ajungă la o strategie post-aderare”.

“Intenția noastră este ca până în iunie să colectăm observațiile asupra acestei strategii, în noiembrie să definitivăm versiunea care înglobează observațiile instituțiilor de conducere ale statului și ale societății civile. Această versiune ar putea să fie documentul de convergență într-o reuniune de tip Snagov, în luna decembrie, pentru semnarea Strategiei de post-aderare a României la Uniunea Europeană, asemănător cu ceea ce a făcut un alt ilustru membru al Academiei Române, academicianul Tudorel Postolache, când s-a elaborat și când s-a ajuns la o convergență în jurul Strategiei de aderare la Uniunea Europeană”, a spus președintele Academiei Române, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, o altă inițiativă a acestui for a fost “inițierea unui program de proiecte și acțiuni dedicate Centenarului Marii Uniri, cu responsabilități, costuri și resurse financiare eligibile legal”. El a precizat că până în prezent au fost elaborate 14 astfel de proiecte.

La rândul său, principele Radu, care s-a adresat celor prezenți în numele Custodelui Coroanei, principesa Margareta, a subliniat rolul Academiei Române, care, împreună cu Biserica, Armata și Coroana, a promovat “calitatea profesională și meritul”, producând și promovând leadershipul.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, membru de onoare al Academiei Române, a evidențiat contribuția majoră a acestei instituții la dezvoltarea națiunii române, menționând rolul unor ierarhi în promovarea idealurilor acestui for, grație colaborării benefice dintre Biserică și Academie.

Ministrul Educației Naționale, prof. Pavel Năstase, a evidențiat rolul Academiei Române în conturarea Strategiei Naționale și a anunțat că MEN va lansa proiectul “O Românie competentă”, pilon al fundamentării viitoarei legi a Educației Naționale.

La rândul său, ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, a arătat că “România de astăzi are mare nevoie de modele”, elogiind rolul Bibliotecii Academiei Române în editarea cărților și documentelor vechi, care se desfășoară la nivelul tehnicii secolului XXI.

Mesaje la ceas aniversar au dat președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a transmis mesajul președintelui Klaus Iohannis, în care acesta a reiterat aprecierea la adresa Academiei Române.

Au mai rostit alocuțiuni arhiepiscopul mitropolit al Arhiepiscopiei Catolice de București, Ioan Robu, membru de onoare al Academiei Române, ministrul Cercetării și Inovării, Șerban-Constantin Valeca, prof. Ecaterina Andronescu, președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Senat, prof. Mihnea Costoiu, senator, rectorul Universității “Politehnica” din București, președintele Academiei de Științe din Moldova, Gheorghe Duca. Sesiunea omagială a fost încheiată de alocuțiunea susținută de acad. Florin Gheorghe Filip, director general al Bibliotecii Academiei Române, care a prezentat activitatea și performanțele acestei instituții care împlinește anul acesta, la rândul său, 150 de ani de la fondare.

Evenimentul a fost urmat de vernisarea expoziției “Biblioteca Academiei Române — o lume a cunoașterii”, unde au fost expuse lucrări din bogatul patrimoniu al Cabinetelor de Manuscrise și Carte Rară, de Stampe și de Numismatică și au fost prezentate expozițiile virtuale în acces public permanent pe site-ul Bibliotecii.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest