Sfantul Ierarh Nicolae

Sfantul Ierarh Nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae

Sfantul Nicolae este praznuit de crestinii ortodocsi si catolicii din lumea intreaga. Sfantul Nicolae, sau Mos Nicolae – cum i se spune in traditia populara, este asteptat, cu nerabdare, mai ales de copii în ajunul sarbatori.

Potrivit traditiei ortodoxe, Sfantul Ierarh Nicolae, a trait in secolele III-IV d. Hr. pe vremea imparatilor Dioclitian si Maximilian (284-305), a dus o viata exemplara, devenind astfel placut in fata oamenilor si a lui Dumnezeu, si a devenit ierarh si apoi sfant.

Despre Sfantul Nicolae se mai spune ca erau trei fete sarace carora el le-a adus dar de zestre, cate un saculet cu bani pe care l-a aruncat, noaptea, pe fereastra, fara a fi vazut. În Transilvania, Sfantul Nicolae este unul din cei mai venerati sfinti, fiind cunoscut sub numele de Sân-Nicoara


Troparul Sfantului Ierarh Nicolae


In traditia populara exista mai multe obiceiuri. In unele locuri, copiii lasa mosului un pic din mancarea lor preferata, un mod de a-i cere sa-i ierte ca nu au fost cuminti, iar fetele profita de noaptea Sfantului Nicolae pentru a folosi ritualuri prin care sa-si afle viitorul.

De asemenea, se spune ca cei care au primit in ghetute o nuielusa din crenguta de mar, trebuie sa o puna in apa, langa icoane, si daca infloreaste pana de Craciun, inseamna ca pacatele le-au fost iertate.

CITEȘTE ȘI  Autocefalia BOR și rangul ei de Patriarhie,expresia libertății responsabile și a demnității naționale bisericești

In Olanda, Mosul calatoreste pe un vapor care soseste in ziua de 6 decembrie. El are o carte mare din care afla ce copii au fost cuminti si pe aceia ii rasplateste cu daruri, insa cei obraznici sunt luati de asistentul lui, Black Peter. De asemenea, in Danemarca, Mos Nicolae vine adus de reni cu un sac in spinare insotit de elfi carora copiii le ofera lapte si budinca de orez, in timp ce in Italia, Mos Nicolae apare sub forma unei zane imbracata in negru care ofera dulciuri si jucarii copiilor, dar pe 6 ianuarie.

In Romania aproape 800.000 de persoane poarta numele Sfantului Ierarh Nicolae. Astfel, din totalul romancelor, peste 206.800 poarta numele Nicoleta, 53.797 se numesc Niculina ori Nicolina, iar alte aproximativ 10.000 de femei Niculita sau Neculita.

Dintre barbatii care isi sarbatoresc onomastica cu ocazia Zilei Sfantului Ierarh Nicolae peste 325.700 poarta numele Nicolae, aproximativ 60.000 pe cel de Niculai ori Neculai, in timp ce 29.796 se numesc Niculae, iar alti peste 25.700 Nicu.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus