pictogramae

Simbolul culturii urbane de pe strada Verona va fi demolat – VIDEO

Pasărea neagră a lui Sabek

Pasărea neagră a lui Sabek

Calcanul de pe strada Arthur Verona din Bucureşti, pe care artiştii urbani pictează desene murale de 11 ani, cu ocazia festivalului de arte şi urbanism Street Delivery va fi dărâmat, se arată într-un anunţ al Fundaţiei Cărtureşti. Noul proprietar al imobilului vrea să construiască pe acel loc, o clădire de birouri.

Ministrul Culturii Corina Şuteu spune că demolarea imobilului este extrem de îngrijorătoare atât din raţiuni urbanistice, cât şi din considerente ce ţin de memoria afectivă a Bucureştiului. Vreme de 11 ani, pe calcanul (perete exterior din spate fără deschideri al unei case destinat să fie acoperit de zidul asemănător al clădirii vecine – n.r.) de pe Arthur Verona, artiştii urbani au desenate murale ce s-au statornicit în memoria colectivă drept simboluri urbane ale oraşului.

“Vestea că se doreşte demolarea imobilului din intersecţia străzii Arthur Verona cu Dionisie Lupu este extrem de îngrijorătoare. Zona istorică Arthur Verona – Dionisie Lupu – Pitar Moş are un ţesut şi un peisaj urban păstrate nealterate aproape în totalitate, iar această insulă de identitate a Bucureştiului istoric este singurul exemplu coerent de regenerare şi revitalizare urbană din Capitală, la care au contribuit decisiv festivalul Street Delivery şi Fundaţia Carturesti. Calcanul casei care urmează să fie demolată a căpătat în cei 11 ani de Street Delivery o valoare simbolică a locului, devenind un reper nou într-un spaţiu vechi de două secole. Calcanul casei a devenit un reper urban, a avut o funcţie de coagulare artiştilor şi activiştilor şi face parte deja din memoria afectivă a centrului oraşului.

Dezvoltarea oraşului şi salvarea memoriei şi identităţii Bucureştiului nu trebuie să se excludă. Ele trebuie să dialogheze, dar cu precizarea permanentă a faptului că Bucureştiul este un oraş agresat atât de demolările sistematice din anii 80, cât şi de cele petrecute în ultimii 10-15 ani, agresiuni profunde care au afectat ireversibil patrimoniul construit al Capitalei.”, a scris Ministrul Culturii Corina Şuteu pe pagina personală de social media.

De asemenea, Cristian Neagoe, co-fondator al Street Delivery, a scris pe: “De 11 ani, zidul ăsta de la Street Delivery înseamnă ceva pentru Bucureşti şi bucureşteni. Dar banii, combinaţiile şi cinismul trec deseori peste lege, zone protejate sau memorii afective. Să vedem dacă şi în cazul ăsta.”


Pasărea neagră a lui Sabek.


Pentru spaniol, acvila e o expresie a libertăţii. La asta s-a gândit când îşi imagina Bucureştiul, asta i-a trecut prin minte când i-am trimis releveul calcanului de pe strada noastră”, au scris organizatorii Street Delivery pe pagina de pagina de social media a festivalului.

“Pentru noi, care cunoaştem straturile mai profunde ale oraşului, lucrarea lui Sabek capătă înţelesuri pe care el n-avea cum să le ştie. Pasărea neagră care planează ameninţător poate fi şi umbra care s-a lăsat peste Bucureşti după recentele alegeri locale.

Aceeaşi pasăre răpitoare, în contextul clădirii care de 11 ani prinde viaţă la Street Delivery, anunţă ultimul mural care va fi găzduit de acest calcan. Proprietarul ne-a transmis că, în decursul lui 2016, clădirea iconică pentru street art-ul bucureştean va fi demolată, în locul ei urmând să apară încă un turn de birouri”, spun organizatorii Street Delivery.

Despre Calcanul Bucureştiului vorbeşte şi Edmond Niculuşcă de la Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate – ARCEN. Iată mesajul pe care l-a publicat tânărul pe Facebook:

“Propietarul casei din Str. Dionisie Lupu colţ cu Arthur Verona va demola casa în cursul acestui an. Mai multe surse confirmă această intenţie. Zona istorică Pitar Moş (zona protejată nr. 34) va fi alterată. În zonă nu există plombe post 1989, cu o singură excepţie nefericită – TIAB, lângă Cărtureşti, dar destul de retrasă de la stradă, cât să nu afecteze fundamental peisajul străzii. Calcanul casei a devenit un reper urban, a avut o funcţie de coagulare şi face parte deja din memoria afectivă a locului.” a declarat Edmond Niculuşcă.

Mai mult, Edmond Niculuşcă spune că demolarea imobilului este “o dovadă de meschinărie şi cinism”:

“Nu cred că Bucureştiul mai poate suporta distrugerea unor insule de identitate. Sunt tot mai puţine. Salvarea integrală a Bucureştiului istoric, a peisajului urban, este o responsabilitate pe care trebuie să şi-o asume şi autorităţile locale şi comunitatea urbană, şi să o înţelegă şi propietarii caselor din zona istorică. A fi proprietar de casă veche nu înseamnă a fi stăpân al oraşului. Faptul că proprietarul a permis ca timp de 10 ani să fie pictat calcanul propriei case, iar acum vrea demolarea ei, mi se pare o dovadă de meschinărie şi cinism.”, a scris Niculuşcă pe Facebook.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

CITEȘTE ȘI  Festivalul Internaţional de Arte Vizuale la Vama Veche

Promo

cerbul de aur 2018 benner

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Descărcare logo site   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer