fbpx

                                                                             pictogramae

Sinagoga ortodoxă din municipiu preluată de Complexul Muzeal Arad

Sinagoga ortodoxă

Sinagoga ortodoxă

Complexul Muzeal Arad este pe cale de a prelua sinagoga ortodoxă din municipiul reşedinţă, în vederea conservării şi punerii în valoare a acestui monument istoric, a informat managerul instituţiei de cultură, Peter Hugel.

Complexul Muzeal intenţionează preluarea de la Comunitatea Evreilor Arad a clădirii sinagogii ortodoxe, inclusiv a terenului aferent, propunându-şi să amenajeze aici atât o secţie de antropologie culturală, cât şi una de etnografie şi istorie, care să cuprindă toate comunităţile etnice din judeţ şi, de asemenea, să creeze şi un centru de documentare etnografică.

”Prin preluarea clădirii Sinagogii ortodoxe, activitatea Complexului Muzeal Arad se va putea exprima mai bine, mai diversificat, cu o paletă mai largă de informaţii, oferite atât arădenilor, cât şi turiştilor”, a declaratPeter Hugel, informează Agerpres.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Arad, Claudia Boghicevici, a precizat că administraţia judeţeană a decis să se implice în conservarea şi punerea în valoare a sinagogii ortodoxe din municipiu, lăcaşul de cult urmând să fie transferat de către Comunitatea Evreilor către Complexul Muzeal, prin încheierea unui contract de comodat.

”Sinagoga ortodoxă din Arad este un monument arhitectonic ce face parte integrală din patrimoniul cultural şi istoric al municipiului şi judeţului. O colaborare între Consiliul Judeţean, prin Complexul Muzeal, şi Comunitatea Evreilor din Arad va fi benefică pentru toată lumea, deoarece, pe de o parte, se descongestionează activitatea din cadrul Complexului Muzeal, iar pe de altă parte, clădirea lăcaşului de cult va putea fi conservată, mai bine pusă în valoare şi va reprezenta un plus pentru potenţialul turistic arădean”, a susţinut Boghicevici.

CITEȘTE ȘI  Complex pentru mai multe muzee bucureștene, soluția Ministerului Culturii

Construită în anul 1920, sinagoga ortodoxă din Arad este situată pe str. Cozia nr.12, contribuind la ambianţa urbanistică a oraşului. Are o suprafaţă de 245 metri pătraţi, fiind construită în stilul arhitectural ”Art Nouveau”, practicat în Transilvania acelor ani, de către arhitectul Domotor Laszlo.

În Arad mai există şi o sinagogă neologă, aflată pe str. Tribunul Dobra nr. 10, care a fost construită în perioada 1827-1834, în stil grec, toscan.

După al Doilea Război Mondial, numărul evreilor din Arad era de circa 12.000, în prezent acesta fiind de aproximativ 300, majoritatea persoane vârstnice.

e-Cultura.info / Autor: Ioan Weisl.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer