fbpx

Sistem de realitate augmentată la Muzeul Principia din Alba-Iulia

Muzeul Principia din Alba-Iulia

Muzeul Principia din Alba-Iulia

Turiştii care vor ajunge în Alba Iulia vor fi întâmpinaţi, atunci când se vor afla la câţiva metri de Muzeul Principia, cu mesaje virtuale de către “personaje antice” proiectate pe un perete de sticlă, ca urmare a implementării unui sistem de realitate augmentată, printr-un proiect cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Secvenţele video se declanşează de îndată ce este detectată prezenţa vizitatorilor la câţiva metri de peretele de sticlă al muzeului, pe care este montat display-ul interactiv.

“Sistemul pus în funcţiune la Muzeul Principia ne permite să intrăm în atmosfera anticului Apulum, dar şi să descoperim într-un mod interactiv secvenţe importante petrecute pe aceste meleaguri în urmă cu aproape două mii de ani – vizita împăratului Marcus Aurelius Severus Antoninus, supranumit Caracalla, ridicarea zidului de piatră al castrului de la Apulum, munca în atelierele de ceramică şi cărămidă, avansarea în funcţii militare şi civile, paza castrului, luptele de gladiatori, viaţa unor campioni la lupte individuale, precum Caius Iulius Iustus, un fel de Spartacus al Legiunii a XIII-a Gemina şi un foarte bun mentor pentru tinerii recruţi etc.”, a afirmat, managerul de proiect, Nicu Neag.

În total, sunt 115 secvenţe video – de interacţiune şi stand by. În prima categorie intră cele în care personajele dialoghează în trei registre vizuale. Cele de stand by rulează pe ecran până în momentul detectării prezenţei vizitatorilor.

“Ave Hospes! Eu sunt Împăratul Caracalla, iubit de soldaţi şi temut de duşmani! Mă bucur să văd că sunt la fel de popular aici şi după aproape 2.000 de ani”, este doar unul dintre mesajele virtuale cu care vor fi întâmpinaţi, de acum înainte, vizitatorii.

Interacţiunile virtuale sunt posibile printr-un sistem de realitate augmentată, primul de acest fel realizat şi pus în funcţiune la Alba Iulia.

Dialogurile virtuale cu personaje care au activat în anticul Apulum se derulează sub forma unor secvenţe video ce sunt proiectate pe un display interactiv montat pe unul dintre pereţii de sticlă exteriori ai muzeului. Responsabilă de dirijarea dialogurilor virtuale este o aplicaţie dedicată.

“Din punct de vedere tehnic, de punerea în funcţiune a sistemului este responsabilă o aplicaţie dedicată. (…) Dialogurile virtuale au loc sub forma unor secvenţe video, care sunt declanşate de îndată ce senzorii detectează prezenţa vizitatorilor în perimetrul din imediata apropiere a peretelui de sticlă pe care sunt proiectate imaginile”, a explicat Nicu Neag.

Suma nerambursabilă atrasă de Primăria Alba Iulia prin proiectul “Personaje antice în dialoguri virtuale cu vizitatorii Muzeului Principia”, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, este de 85.000 lei. Valoarea totală a proiectului este de 125.000 lei.

Prezent la lansare, primarul Gabriel Pleşa s-a arătat convins că acest proiect că va fi o nouă atracţie turistică în Alba Iulia.

“Atunci când vremurile o vor permite şi turiştii vor reveni în Cetatea Alba Carolina, cred că vor fi încântaţi să vadă acest perete animat din Muzeul Principia”, a afirmat edilul municipiului Alba Iulia.

Programul de funcţionare al sistemului va fi personalizat, în funcţie de anotimp. În sezonul rece, spre exemplu, secvenţele video vor rula în intervalul orar 8,00-22,00.

În realizarea secvenţelor video au fost implicaţi reenactori din Garda Apulum, trupa ce reconstituie atmosfera anticului Apulum.

Amplasat în Piaţa Cetăţii, Muzeul Principia este locul în care este valorificată turistic o parte din clădirea Principiei castrului roman de la Apulum. Aici şi-a avut sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staţionat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupaţiei romane.

e-Cultura.info / Autor: Marinela Brumar.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.                                                                                                                                                  

 • Centrul de preferințe pentru confidențialitate