Soprana Angela Gheorghiu a primi titlul de DHC al Academiei de Muzică “Gh. Dima”

Soprana Angela Gheorghiu

Soprana Angela Gheorghiu

Soprana Angela Gheorghiu va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca, reprezentanții instituției clujene dorind ca prin acest eveniment să marcheze și împlinirea, în acest an, a 95 de ani de la înființare.

‘În acest aproape un secol de existență, comunitatea academică și-a asumat pe deplin rolul primordial al instituției, și anume formarea tinerelor generații de muzicieni — cântăreți, instrumentiști, pedagogi sau teoreticieni; dar și rolul de a onora personalitățile de vază ale culturii muzicale universale prin realizarea de concerte și simpozioane dedicate acestora sau prin conferirea titlului academic de Doctor Honoris Causa’, susțin reprezentații Academiei de Muzică ‘Gh. Dima’ din Cluj-Napoca, prin intermediul unui comunicat de presă.

Printre personalitățile de vază ale culturii muzicale universale cărora Senatul Academiei clujene de muzică le-a conferit titlu de Doctor Honoris Causa se numără compozitorii Iannis Xenakis, Ștefan Niculescu, Krzysztof Penderecki, György Kurtág, cântăreții Mariana Nicolesco, Ionel Pantea, Virginia Zeani, Victoria Cortez, interpreții Yehudi Menuhin, Robert Levin, Dumitru Fărcaș, Sherban Lupu și dirijorii Erich Bergel, Emil Simon, Petru Sbârcea, Cristian Mandeal și Laurence Foster.

‘În noul an universitar Senatul Academiei dorește să onoreze cea mai cunoscută și apreciată voce feminină a ultimelor decenii‘, se arată în comunicatul citat.

Soprana Angela Gheorghiu s-a născută în Adjud, județul Vrancea și a urmat cursurile Școlii de Muzică din București, iar mai apoi ale Universitații Naționale de Muzică din București unde a avut-o profesoară pe Mia Barbu.

Angela Gheorghiu și-a făcut debutul internațional în anul 1992 la Royal Opera House Londra jucând în opera ‘La Boheme’ de G. Puccini. În același an a debutat atât în Statele Unite ale Americii la Metropolitan Opera din New York cât și în Austria la Opera de Stat din Viena. Interpretarea rolului Violetei din opera ‘La Traviata’ de G. Verdi la Royal Opera House din Londra, în 1994, spectacol transmis în direct pe BBC a confirmat calitatea excepțională a cântăreței atât în plan vocal cât și artistic. ‘Ziarele au scris: ‘S-a născut o stea’, iar din acel moment Angela Gheorghiu a devenit o prezență constantă pe marile scene de operă și de concert din lumea întreagă’, susțin reprezentanții Academiei clujene de muzică.

Dintre scenele pe care a urcat soprana româncă se numără New York, Londra, Paris, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Veneția, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Los Angeles, Amsterdam, Kuala Lumpur, Praga, Moscova, Taipei și multe altele.

e-Cultura.info/autor: Elena Stanciu

Distribuie acest amterial

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.