fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Spectacol interactiv inedit de arte performative în cadrul Timișoara 2021

Spectacol interactiv inedit de arte performative Windows

Spectacol interactiv inedit de arte performative Windows

Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană (ATCCE) 2021 lansează la sfârşitul acestei săptămâni un spectacol interactiv inedit de arte performative, în aer liber, în care răspunsul la anumite întrebări va fi dat ”în culori”, prin aprinderea, la ferestrele locuinţelor, a unor leduri roşii sau verzi, au informat luni reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale.

“Windows este un spectacol de arte performative, în care localnicii şi vizitatorii răspund la o serie de întrebări pe diferite teme (…). Locuitorii vor primi lumini roşii şi verzi pentru a-şi afişa răspunsurile în ferestrele lor, iar spectatorii pot participa din stradă, răspunzând la întrebări prin schimbarea între culori. De-a lungul serii se vor desfăşura spectacole de teatru şi dans, care vor avea ca temă subiectele întrebărilor alese de către cei doi artişti invitaţi”, a arătat Alina Pintilie, PR al ATCCE 2021, printr-un comunicat.

Întrebările au fost identificate în urma atelierelor de lucru cu copiii şi adulţii din cartierul Dacia, în timpul celor două săptămâni de rezidenţă a artiştilor invitaţi în Timişoara, coregraful Asier Zabaleta (Ţara Bascilor, Spania) şi artistul vizual Michael Hanna (Irlanda de Nord, Marea Britanie). Ei colaborează cu comunităţile locale pentru a genera o nouă serie de întrebări cu relevanţă locală în fiecare oraş pe care îl vizitează, ambii având experienţă îndelungată în regiunile europene în care conflictul a divizat comunitatea şi unde cultura are o contribuţie semnificativă în “vindecarea” acesteia.

Pe parcursul evenimentului, pe un ecran video amplasat în zona de spectacol vor fi prezentate filmări din alte oraşe europene care au găzduit spectacolul Windows în ultimii patru ani, realizându-se astfel legături între preocupările şi creativitatea cetăţenilor din Europa.

“Cartierele se confruntă cu provocări similare oriunde trăim. Deşi răspunsurile noastre sunt uneori diferite, întrebările pe care le punem noi înşine sunt similare. Windows face parte din (…) programul cultural TM2021, care se concentrează asupra cartierelor şi a puterii culturii de a aduce oamenii împreună, prin participarea şi implicarea lor acolo unde locuiesc şi muncesc, în strânsă colaborare cu artiştii profesionişti”, conform sursei menţionate.

Intervenţiile artistice în spaţiile publice din oraş în călătoria spre 2021 au ca scop revitalizarea oraşului şi crearea unui spirit incluziv care va genera apropierea oamenilor, prin cultură.

Artiştii locali implicaţi în proiectul Windows sunt membrii companiei de dans contemporan Unfold Motion din Timişoara şi ai companiei de teatru Solidart.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul Intercultural Timişoara, proiectul fiind realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar “Timişoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 al anului 2018.

Proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană va completa paleta evenimentelor locale tradiţionale cu altele noi, printre care “Zidurile memoriei”, dedicat Centenarului Marii Uniri sau “Cămine în mişcare”, manifestări care vor aduce cultura de masă în toate cartierele, dar şi proiecte culturale prin care tradiţiile românilor din Serbia vor fi făcute cunoscute în Banatul românesc.

e-Cultura.info / Autor: Otilia Halunga.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest