Spectacolele ‘La Traviata’ şi ‘Zorba’, prezentate în stradă de artiştii Operei Naționale din Cluj-Napoca

'La Traviata' şi 'Zorba', prezentate în stradă de artiştii Operei din Cluj-Napoca

‘La Traviata’ şi ‘Zorba’, prezentate în stradă de artiştii Operei din Cluj-Napoca

Cunoscuta operă a lui Verdi “La Traviata” şi spectacolul de balet inspirat de povestea celebrului personaj “Zorba”, al scriitorului grec Kazantzakis, vor fi jucate în stradă de artiştii Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, în cadrul unui eveniment care are ca scop apropierea publicului de muzică şi care va marca închiderea stagiunii din acest an.

“La Traviata”, de Giuseppe Verdi va avea loc sâmbătă, 1 iulie, de la ora 21.30, iar spectacolul de balet ‘Zorba’, duminică, de la aceeaşi oră.

Directorul instituţiei, Florin Estefan, a declarat într-o conferinţa de presă, că a ales aceste două titluri pentru sunt două repere importante ale culturii mondiale, dar şi pentru potenţialul lor uriaş de a atrage public.

‘De ce Traviata? Traviata este un spectacol care este foarte bun ca şi rol iniţiatic. Pentru profanii care nu sunt în contact cu opera, Traviata este un spectacol foarte bun ca să te facă să te îndrăgosteşti de acest gen. Şi acest program, “Opera Aperta”, faptul că ieşim cu aceste spectacole în aer liber, nu face altceva decât să ne îndeplinească acest ţel, de a atrage oamenii profani în teatru, să atragem cât mai multă lume şi cât mai mult public tânăr’, a spus Florin Estefan, informează Agerpres.

El a precizat că aceste evenimente în aer liber, pe care instituţia le organizează deja de patru ani la finalul stagiunii, au avut ca efect atragerea publicului tânăr către operă. Potrivit directorului instituţiei culturale clujene, sălile au, de-a lungul stagiunii, un grad de ocupare la spectacole de 98 la sută, iar din acest procent unul însemnat, de peste 70 la sută, este reprezentat de oameni tineri.

‘Dacă nu ieşeam cu acest pogram în aer liber, eu pot să garantez că nu puteam avea aşa mare flux de public care să ne calce pragul’, a declarat Estefan.

Acesta a mai declarat că îşi doreşte să tranforme “Opera Aperta” într-un festival al operei şi a subliniat că această speranţă îi este alimentată şi de sprijinul pe Primăria Cluj-Napoca îl oferă programelor culturale, dar şi de colaborarea cu mediul de afaceri clujean. Estefan a precizat că doreşte ca “Opera Aperta” să rămână un eveniment deschis, adresat tuturor oamenilor din oraş şi nu numai, care să poată viziona mari producţii în stradă, respectiv în Piaţa Unirii din centrul Clujului, care în zilele cu asemenea manifestări sunt închise circulaţiei.

CITEȘTE ȘI  A încetat din viață interpretul de muzica usoara Ilie Mocolov

Cel de-al doilea spectacol care va fi jucat în piaţa centrală a oraşului este baletul “Zorba”, care recent a fost prezentat pentru prima dată pe o scenă din ţara noastră, de către teatrul liric din Cluj. Spectacolul oferă publicului o capodoperă elenă emblematică, aranjată pe muzica lui Mikis Theodorakis, considerat unul dintre cei mai mari compozitori greci contemporani, într-o concepţie artistică semnată de Lorca Massine, unul dintre cei mai renumiţi coregrafi ai lumii.

Estefan a mărturisit că instituţia se afla în imposibilitatea de a face acest spectacol de balet şi că a luat bani împrumut “de la un prieten”, după care s-a rugat să găsească parteneri care să sprijine apariţia sa.

Spectacolul, pus în scenă pentru prima oară în 1988, la Verona, a adunat până astăzi peste 5.000 de reprezentaţii, pe scenele a peste 30 de teatre ale lumii. Spectacolul de balet este prezentat în două acte şi 23 de tablouri şi este inspirat de celebra poveste a grecului Zorba, personaj desprins din romanul omonim al lui Nikos Kazantzakis.

Bugetul întregului eveniment “Opera Aperta” este de 400.000 de lei, din care 350.000 sunt oferiţi de municipalitate, printr-un proiect de accesare a fondurilor de la bugetul local, iar 125.000 de lei reprezintă contribuţia Operei. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, doar montarea scenei şi acoperirea financiară a logisticii necesare se ridică la 268.000 de lei. Potrivit lui Estefan, artiştii nu vor primi bani pentru acest eveniment, deoarece bugetul nu a mai permis, ci este susţinut prin dorinţa lor de a continua acest proiect.

e-Cultura.info / Autor: Elena Stanciu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer