pictogramae

Spectacolele neconvenţionale la Festivalul Internațional de Teatru Atelier

 Festivalul Internațional de Teatru Atelier

Festivalul Internațional de Teatru Atelier

Festivalul Internaţional de Teatru “Atelier”, care se va desfăşura în perioada 1-9 iunie, la Baia Mare, va reuni spectacolele – de cele mai multe ori neconvenţionale – ale unor trupe de teatru din ţară şi străinătate, care vor fi jucate în spaţii mai mult sau mai puţin convenţionale.

Festivalul are un buget total de 220.000 de lei, din care Administraţia Fondului Cultural Naţional a contribuit cu 75.000 lei, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu 25.000 lei, iar diferenţa a fost suportată de administraţia locală şi câţiva sponsori.

“Acest festival a fost conceput în urmă cu 25 de ani pentru a fi itinerant, fiind găzduit până acum de mai multe oraşe. Ne-am dori ca, de acum înainte, să rămână în Baia Mare în următorii 25 de ani. Spectacolele se vor juca atât la Teatrul Municipal, cât şi în alte spaţii mai mult sau mai puţin convenţionale cum ar fi Piaţa Cetăţii, Colonia Pictorilor, Muzeul de Etnografie sau chiar în curtea teatrului nostru. (…) Vor exista şi alte evenimente conexe festivalului: lansări de carte, o expoziţie de fotografie cu instantanee din festival, un concert de pian şi un colocviu dedicat celor 25 de ani de existenţă a Festivalului Atelier”, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, directorul Teatrului Municipal Baia Mare, Radu Macrinici.

Juriul festivalului este format din Doru Mareş (preşedinte), Mircea M. Ionescu, Marius Zarafescu, Sorin Militaru şi Nicolae Weiss.

Spectacolele invitate din străinătate la ediţia din acest an a festivalului, din Italia, Belgia, Coreea de Sud, Spania, Ungaria, “sunt cu totul speciale”.

“‘Cospress’ vine din Barcelona şi presupune aducerea pe scenă a cinci tone de nisip, din care vor fi confecţionate castele, un decor în care vor evolua două actriţe foarte frumoase. Mai avem o altă producţie a unei companii teatrale din Barcelona (Industrial Teatrera), ‘Naufragos’, care este un spectacol de clovni. De asemenea, Manneken’s Piss (compania Campi Qui Pugui Barcelona) presupune montarea unui bazin cu apă în curtea teatrului. Nici spectacolele din România nu sunt clasice, fiind selecţionate pentru a se încadra în nota de neconvenţionalitate a festivalului”, a declarat directorul artistic al festivalului, Radu Dinulescu.

Vor fi acordate premii pentru cel mai bun spectacol, premiu pentru cel mai bun regizor, actor, actriţă şi scenograf. Juriul a introdus şi premiul special “Gheorghe Dinu”, pentru imagine scenică, în memoria cunoscutului regizor şi profesor universitar sătmărean, dar şi pentru cel mai bun spectacol în spaţii neconvenţionale pentru muzica de scenă. Premiile acordate trupelor de teatru vor consta în tablouri ale unor artişti locali, care au donat aceste lucrări special pentru festival.

e-Cultura.info / Autor: Leontin Cupar.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Descărcare logo site   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer