Spectacolul “Femei” de Gheorghe Iancu, revine pe scena Operei Naționale București

Spectacolul “Femei” de Gheorghe Iancu revine pe scena Operei Naționale București (ONB), pe 25 și 31 ianuarie

 Gheorghe Iancu, artistul care în 2013 a readus baletul “Lacul lebedelor” la Opera Națională București, oferă de această dată publicului spectacolul de dans contemporan “Femei”, inspirat din creația lui Anton Pavlovici Cehov. Coloana sonoră este alcătuită din lucrări ale compozitorilor Serghei Rahmaninov, Dimitri Șostakovici, Igor Stravinski, Paul Hindemith și cântece ortodoxe rusești.

După aproape cinci ani de absență din repertoriul Operei bucureștene, baletul “Femei” revine pe scena instituției în 25 și 31 ianuarie, de la ora 19,00, cu primele două reprezentații, care o vor avea ca invitată pentru rolul principal Mașa pe prim-balerina de origine italiană Letizia Giuliani, o artistă care i-a marcat viața marelui Gheorghe Iancu și care a avut un puternic impact chiar asupra procesului de creație al baletului “Femei”. Rolul Amantul va fi interpretat în primele două reprezentații de către balerinul de origine cubaneză Amilcar Moret.

Proiectul “Femei” s-a născut pentru Gheorghe Iancu încă din perioada în care dansa în Italia alături de celebra prim-balerină Carla Fracci. În 2002, însă, când Maggio Musicale Fiorentino (Italia) i-a comandat maestrului lucrarea, celebra balerină, deși nu se retrăsese încă din carieră, nu a putut onora invitația. Drept urmare, Gheorghe Iancu căuta acum o nouă stea, căuta prospețime pentru că rolul principal, Mașa.

“Într-o zi, trecând prin fața unei uși deschise, unde se repeta, am întors capul și am văzut o ‘creatură’ în aer care desena niște linii într-un mod pe care nu-l mai văzusem niciodată. Am făcut trei pași înapoi pe acel coridor, m-am așezat în ușă și pentru cinci minute am rămas nemișcat. Era Letizia Giuliani, care avea în jur de 18 ani. Așa a avut loc prima noastră întâlnire, iar când am început lucrul s-a întâmplat acel miracol pe care îl iubesc cel mai mult în meseria mea. Nu este spectacolul în scenă sau succesul publicului sau execuția în sine a spectacolului, ci momentul de creație când se naște această înțelegere nespusă între coregraf, între autorul baletului și interpret”, povestește Gheorghe Iancu.

Scenografa spectacolului, Luisa Spinatelli, este de părere că baletul Femei “lasă amprente în mintea și inima cititorului și cu siguranță tulbură prin actualitatea sa încă puternică”.

Luisa Spinatelli a creat decoruri și costume pentru numeroase spectacole de balet, atât din repertoriul clasic, cât și din cel contemporan, colaborând de-a lungul timpului cu mari coregrafi ca Pierre Lacotte, Roland Petit, Natalia Makarova, Patrice Bart, Dominic Walsh și Derek Deane.

Premiera absolută a spectacolului “Femei (Donne)”, realizat de coregraful Gheorghe Iancu pentru Festivalul Maggio Musicale Fiorentino, a avut loc în anul 2002 și i-a adus artistului distincția Danza & Danza.

După ce a emigrat în Italia, Gheorghe Iancu a devenit rapid star internațional, alături de partenera sa de scenă, celebra prim-balerină Carla Fracci. Împreună au dansat pe cele mai importante scene din lume, la Teatro alla Scala din Milano, Royal Opera House din Londra, Teatr Bolshoi din Moscova, Opera din Berlin, Opera di Roma. Ca dansator, a colaborat cu cele mai mari balerine: Eva Evdokimova, Marcia Hydée, Monique Loudičres, Birgitte Keil, Lynn Charles și balerini ca Rudolf Nureev, Patrick Dupont, Paolo Bortoluzzi, Vladimir Vassiliev etc.

În activitatea sa coregrafică, Gheorghe Iancu a colaborat cu mari regizorii de teatru și de operă ai lumii, precum Georgio Strehler, Beppe Menegatti. Gheorghe Iancu a colaborat intens, de-a lungul anilor, cu regizorul și scenograful Pier Luigi Pizzi, la spectacole de la Teatro alla Scala din Milano.

SURSA:  AGERPRES

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer