fbpx

Categorie: Papa Francisc in Romania

Pagina dedicată cu ocazia vizitei apostolice a Suveranului Pontif Papa Francisc Papa Francisc in Romania în perioada 31mai -2 iunie.

Papa Francisc mulţumește profund pentru primirea cordială din România

Papa Francisc

Papa Francisc

Papa Francisc a transmis, printr-o scrisoare trimisă Cardinalului Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice, mulţumirea profundă pentru “primirea cordială” şi pentru “atenţia” cu care a fost pregătită vizita sa la Blaj, menţionând, totodată, că s-a bucurat să cunoască personal “realitatea Bisericii din România”.

“La întoarcerea din Călătoria Apostolică din România, doresc să reafirm Eminenţei Voastre, Episcopilor, preoţilor, persoanelor consacrate şi credincioşilor laici mulţumirea mea profundă pentru primirea cordială şi pentru atenţia cu care aţi pregătit Vizita la Blaj şi în ţară. M-am bucurat să cunosc personal realitatea Bisericii din România, atât de vie şi de angajată în mărturisirea cu bucurie a credinţei. Domnul să vă păstreze credincioşi şi plini de zel apostolic, iar eroicul exemplu al noilor Fericiţi Martiri să însoţească şi să susţină slujirea voastră faţă de Biserică”, a transmis Suveranul Pontif.

Totodată, Suveranul Pontif a cerut, potrivit obiceiului său, ca şi credincioşii greco-catolici din România să se roage pentru el. “Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze şi Maica Domnului să vă ocrotească. În Cristos, cu dragoste frăţească”, se încheie scrisoarea semnată Franciscus.

Suveranul Pontif a oficiat la Blaj, în 2 iunie, pe Câmpia Libertăţii, ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri, eveniment la care au fost prezenţi 100.000 de pelerini. Potrivit autorităţilor, la toate evenimentele desfăşurate pe durata prezenţei Papei Francisc la Blaj au fost 120.000 de oameni.

e-Cultura.info / Autor : Marinela Brumar.


Share-uiește cu prietenii.

Papa Francisc a oficiat o Liturghie Pontificală la sanctuarul marian de la Șumuleu-Ciuc

Papa Francisc a ajuns la Șumuleu-Ciuc

Papa Francisc a ajuns la Șumuleu-Ciuc

Papa Francisc a ajuns, sâmbătă, la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, locul unde va oficia o Liturghie Pontificală şi unde, în fiecare an, are loc cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est.

Sanctitatea Sa a venit la Şumuleu Ciuc cu un papamobil de culoare albă, marca Dacia Duster. Papa Francisc a trecut printre sectoarele în care se află pelerinii, iar oamenii l-au salutat cu entuziasm.

Suveranul Pontif a fost întâmpinat cu imnul papal şi cu un vechi imn secuiesc. La scurt timp după sosirea Papei Francisc, ploaia s-a oprit la Şumuleu Ciuc.

Comitetul Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019” a precizat că 85.000 de pelerini sunt prezenţi la evenimentele publice de la Şumuleu Ciuc. Conform aceleiaşi surse, aproximativ 14.000 de persoane dintre cele care au intrat în România in ultimele trei zile au declarat că vor participa la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc.

Papa Francisc va oficia slujba de la un altar în aer liber, ridicat în şaua muntelui Şumuleu, acelaşi de unde se ţine, în fiecare an, liturghia oficiată în cinstea Fecioarei Maria, în Sâmbăta Rusaliilor, cu ocazia marelui pelerinaj catolic.

La Şumuleu Ciuc se află şi premierul României, Viorica Dăncilă, împreună cu mai mulţi miniştri, dar şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, venit într-o vizită privată împreună cu soţia sa.

Potrivit membrilor comisiei, liturghiile cântecele vor fi în limbile latină, maghiară şi română, a fost editat un caiet care cuprinde aceste rugăciuni, respectiv traducerile în limbile respective ale cântecelor, iar răspunsurile la textele oficiale în limba latină, în care se va ţine slujba, “vor fi pe limba poporului”, respectiv fiecare dintre credincioşi va răspunde în limba sa.

Sfântul Părinte poartă veşminte liturgice realizate de designerul român de haine bisericeşti Sabău-Trifu Cristina, din Satu Mare.

Pe cazula (veşmântul liturgic – n.r.) Sfântului Părinte, care este unicat, se află Fecioara Maria de la Şumuleu Ciuc, biserica Mânăstirii Franciscane şi pe spate, logoul acestei vizite papale “Să mergem împreună!”.

În ceea ce priveşte veşmintele liturgice pe care le poartă episcopii şi preoţii cu ocazia acestui eveniment, acestea au fost realizate într-un mic atelier de croitorie din Leliceni, o localitate în apropierea municipiului Miercurea Ciuc.

La altarul de unde Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie a fost adusă, în cursul dimineţii, statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria din Biserica Franciscană de la Şumuleu, care este scoasă foarte rar din lăcaşul de cult. Ultima oară a fost scoasă din biserică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a fi protejată şi atunci când a fost restaurată.

Statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc este sculptată în lemn de tei are cu o înălţime de 2,27 metri, este cea mai mare de acest fel din lume şi are cu o vechime de peste 500 ani.

Papa Francisc va oferi sanctuarului marian de la Şumuleu Ciuc un trandafir de aur, aşa cum face de fiecare dată când merge la un loc cunoscut de pelerinaj dedicat Sfintei Fecioare Maria.

Şumuleu Ciuc este singurul loc din Europa de Est care va primi acest dar simbolic din partea Suvernului Pontif.

La slujba oficiată de Papa Francisc vor participa 60 de episcopi, patru diaconi, iar corul care va interpreta cântece în timpul liturghiei este format din 100 de persoane.

e-Culturainfo / Autor: Gina Ştefan.


Share-uiește cu prietenii.

Papa Francisc a sosit în România, pe aeroportul Otopeni – VIDEO

Papa Francisc a sosit în România

Papa Francisc a sosit în România

Suveranul Pontif a fost întâmpinat, pe Aeroportul Internaţional “Henri Coandă”, de preşedintele Klaus Iohannis, împreună cu soţia sa, Carmen Iohannis. O gardă militară a prezentat onorul.

Înaltul ierarh este însoţit de cardinalii Pietro Parolin – secretar de stat, Kurt Koch – preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, Giovanni Angelo Becciu, prefectul Congregaţiei pentru cauza Sfinţilor, Leonardo Sandri – prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale.

Papa Francisc a mai fost întâmpinat de Nunţiul Apostolic în România, Miguel Maury Buendia, şi de membri ai Conferinţei Episcopilor din România, în frunte cu Monseniorul Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit de Bucureşti.

La ceremonie a participat şi Mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, delegat al Patriarhului BOR, Daniel.

Un grup de pelerini, fluturând steguleţe imprimate pe o parte cu însemnele Vaticanului şi pe cealaltă cu Tricolorul românesc, a intonat cântece mariane.

Pelerinii, însoţiţi de preoţi din parohiile lor, au scandat “Bine aţi venit, Papa Francisc!”, “Vivat Papa!”.

Suveranul Pontif a primit un buchet de flori de la doi copii, Diana şi Octavian Vişa, strănepoţii lui Augustin Vişa (1904 – 1989), teolog greco-catolic, deţinut politic în închisorile antonesciene şi comuniste, avocat doctor în drept, înalt funcţionar la CEC, membru al Partidului Naţional Ţărănesc din 1927 şi preşedinte al Tineretului intelectual naţional-ţărănesc din 1936.

De la aeroport, Papa se va deplasa către Palatul Cotroceni, unde va avea loc, pe Platoul Marinescu, ceremonia oficială de primire.

Vor urma convorbiri tete-a-tete preşedintele Iohannis – Papa Francisc. Apoi, Suveranul Pontif va avea, tot la Palatul Cotroceni, o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă, precum şi o întâlnire cu autorităţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi corpului diplomatic. Şeful statului român şi Papa vor susţine discursuri.

Papa Francisc a venit în România la 20 de ani de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea la Bucureşti, prima a unui Suveran Pontif într-o ţară majoritar ortodoxă.

După-amiază, Papa Francisc se va întâlni cu conducerea Bisericii Ortodoxe Române, va merge la Catedrala Naţională, după care va prezida Sfânta Liturghie la Catedrala romano-catolică “Sfântul Iosif”.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Cei 7 episcopi beatificați de către Papa Francisc la Blaj

Cei 7 episcopi beatificați de către Papa Francisc

Cei 7 episcopi beatificați de către Papa Francisc

Vor fi beatificaţi episcopii Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi primul cardinal al Bisericii greco-catolice din România, episcopul Iuliu Hossu.

Vasile Aftenie (1899-1950), episcop vicar general pentru Bucureşti şi Vechiul Regat, a murit la 10 mai 1950, în spitalul închisorii Văcăreşti, la vârsta de 51 de ani. Fusese separat de ceilalţi episcopi arestaţi şi era anchetat de aproape un an de Securitate în beciurile Ministerului de Interne. Vasile Aftenie a fost înmormântat în ascuns de Securitate în cimitirul Bellu catolic, având inscripţionate pe cruce doariniţialele ”A.V.” Între cei şapte episcopi greco-catolici martiri, a fost primul care şi-a pierdut viaţa în timpul persecuţiei, la 10 mai 1950.

Valeriu Traian Frenţiu (1875-1952), episcop de Oradea şi decan de vârstă al episcopilor greco-catolici, a murit la 11 iulie 1952, la închisoarea din Sighet, la vârsta de 77 de ani. Nu i se cunoaşte mormântul. În 29 o ctombrie 1948, a fost ridicat de la Oradea după miezul nopţii, dus la Bucureşti sub pretextul că va fi primit în audienţă de un ministru, internat pentru două nopţi în celulele arestului Ministerului de Interne şi apoi înfăţişat ministrului Cultelor, care i -a propus să treacă la ortodoxie.

Ioan Suciu (1907-1953), Administrator Apostolic al Mitropoliei Blajului, a murit de foame, în lipsa tratamentelor medicale, la 27 iunie 1953, la închisoarea din Sighet, la vârsta de 46 de ani. Mormântul său din Cimitirul Săracilor a fost nivelat de oamenii Securităţii, pentru a nu i se mai găsi vreodată rămăşiţele.

Tit Liviu Chinezu (1904-1955), consacrat episcop în clandestinitate, în 1949, a murit la 15 ianuarie 1955 în închisoarea din Sighet, fiind bolnav şi lipsit de orice tratament medical, la vârsta de 51 de ani. Locul unde se odihneşte trupul său arămas necunoscut posterităţii.

Ioan Bălan (1880-1959), episcop de Lugoj, a murit la 4 august 1959, l a 79 de ani, la Mănăstirea ortodoxă Ciorogârla, unde fusese închis cu domiciliu obligatoriu după separarea celor trei episcopi ce supravieţuiseră Sighetului. În ultimii trei ani de viaţă i s-au făcut de mai multe ori propuneri de a se dezice de unirea cu Biserica Romei, condiţionate şi de oferirea de tratament medical, toate propunerile fiind refuzate. A fost înmormântat în cimitirul Bellu catolic din Bucureşti.

Alexandru Rusu (1884-1963), episcop de Maramureş, a murit la vârsta de 79 de ani, la 9 mai 1963, în închisoarea din Gherla. Ispăşea o condamnare pe viaţă primită în 1957 pentru ”instigare şi înaltă trădare” după ce fusese eliberat de la Sighet în 1955 şi închis în Mănăstirile ortodoxe Curtea de Argeş, Ciorogârla şi Cocoş. Locul exact al înhumării nu a mai putut fi identificat.

Iuliu Hossu (1885-1970), episcopul de Cluj – Gherla, care a citit Rezoluţia de la Alba Iulia din 1918, a supravieţuit închisorii din Sighet. A fost, până la sfârşitul vieţii, închis cu domiciliu obligatoriu la Mănăstirea ortodoxă Căldăruşani. A fost creat Cardinal în 1969, în secret – in pectore – şi a murit la 28 mai 1970. La ordinul Securităţii, în mare grabă, chiar a doua zi, a fost înmormântat în cimitirul Bellu catolic din Bucureşti.

e-Cultura.info


Share-uiește cu prietenii.

A început distribuirea biletelor gratuite la evenimentul “Papa la Bucureşti”

A început distribuirea biletelor gratuite la evenimentul

A început distribuirea biletelor gratuite la evenimentul “Papa la Bucureşti”

Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti (ARCB) a început distribuirea biletelor gratuite pentru evenimentul “Papa la Bucureşti”, atât în format tipărit, cât şi electronic.

Biletele oferă acces la pelerinajul organizat pentru Sfânta Liturghie prezidată de Papa Francisc în Catedrala “Sf. Iosif”, vineri, la ora 18,10.

“În zilele următoare, toţi pelerinii care s-au înregistrat pe platforma inscrieri.papalabucuresti.ro vor primi biletele de acces în formă tipărită sau în format electronic. Acest bilet este nominal, are un cod unic de bare şi poate fi prezentat atât în formă tipărită, cât şi electronică. În caz că aţi intrat în posesia unui bilet tipărit, cel ataşat este o copie identică ce se poate folosi în aceleaşi condiţii. Nu este un alt bilet”, precizează sursa citată.

“Fiecare bilet emis are specificate informaţii personalizate cu privire la zona de pelerinaj alocată, precum şi despre punctele de acces şi intervalul orar în care fiecare pelerin trebuie să se prezinte pentru a putea intra în zona delimitată. Deoarece zonele amenajate nu comunică între ele, este foarte important ca fiecare pelerin să respecte întocmai instrucţiunile de pe biletul propriu şi să se prezinte la punctul de acces indicat. La punctul de acces se poate intra numai în intervalul orar specificat pe bilet, interval care a fost stabilit în funcţie de restricţionarea traficului din zona respectivă”, se arată în comunicat.

Pelerinii sunt încurajaţi să folosească mijloacele de transport în comun, întrucât în zonă nu vor exista locuri de parcare disponibile.

La fiecare punct de acces, voluntarii evenimentului vor asista pelerinii pentru a trece prin protocolul de acces, acest protocol presupunând: un control de securitate efectuat de forţele de ordine care colaborează la organizarea evenimentului, primirea unor materiale informative şi îndrumarea către sectorul amenajat. În timpul controlului de securitate, este posibil ca pelerinilor să le fie solicitat un document de identitate, precizează sursa citată.

ARCB informează că este interzis accesul cu animale de companie.

“Conform Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, pelerinii nu trebuie să aibă asupra lor umbrele sau alte obiecte contondente. Toate obiectele personale care prezintă un potenţial pericol vor fi reţinute în punctele de acces şi vor putea fi recuperate începând cu data de 3 iunie, de la sediul Centrului de Înscrieri ARCB, str. G-ral. Berthelot nr. 19, lângă Librăria “Sf. Iosif”. De asemenea, nu sunt permise bagaje voluminoase”, se arată în comunicat.

Odată intraţi în zonele special amenajate, pelerinii vor avea acces permanent la următoarele facilităţi: toalete, coşuri de gunoi, puncte de prim ajutor şi alimentare cu apă, fiind permise gustările la pachet şi apa, în cantităţi rezonabile.

Potrivit ARCB, “toţi pelerinii sunt rugaţi să aibă o ţinută vestimentară decentă, în conformitate cu condiţiile meteo, şi un comportament adecvat acestui tip de eveniment”. Persoanele în vârstă şi bolnavii sunt rugaţi să aibă asupra lor tratamentele medicamentoase necesare şi să anunţe eventualele impedimente pentru o bună participare la eveniment. Persoanele cu dizabilităţi şi familiile cu copii mici care au anunţat că au nevoie de cărucioare sunt repartizate într-un sector special amenajat pentru acces, în limita spaţiului disponibil, se mai arată în comunicatul citat.

Persoanele care s-au înscris în cele 157 de parohii ale Diecezei Iaşi îşi pot ridica permisul de acces în perimetrul securizat pentru întâlnirea cu Papa Francisc, eveniment care va avea loc la Iaşi în după amiaza zilei de 1 iunie, au informat, joi, reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice.

La evenimentul care va avea loc la Iaşi pe 1 iunie, cu ocazia vizitei Papei, peste 65.000 de credincioşi înscrişi, din ţară şi străinătate, sunt aşteptaţi să ajungă cu trenul, autocarele, microbuzele şi alte mijloace de transport.

Potrivit reprezentanţilor Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, Papa Francisc va sosi la ora 17,25 la Catedrala romano-catolică “Sfânta Fecioara Maria, Regină”, în care va fi aşteptat de aproximativ 800 de bolnavi şi de persoane în vârstă. Apoi îi va întâlni pe toţi cei prezenţi în faţa Palatului Culturii, participând la “Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile”.

Persoanele care vor veni la Iaşi cu autovehicule mici vor trebui să îşi lase maşinile în parcările marilor centre comerciale. De aici, pelerinii vor fi transportaţi cu mijloacele de transport în comun ale municipalităţii. Parcarea autocarelor se va face pe ambele maluri ale Bahluiului.

Pentru a veni în sprijinul pelerinilor, au fost puse la dispoziţia lor şi două trenuri speciale: primul, pe ruta Adjud (plecarea la ora 8,00) – Bacău – Roman – Iaşi (ora 12,13) şi retur (de la ora 21,05); al doilea, pe relaţia Roman (10,45) – Paşcani – Iaşi (13,31) şi retur (de la ora 20,22).

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Program religios-cultural organizat pe Câmpia Libertăţii din Blaj

Program religios-cultural organizat pe Câmpia Libertăţii din Blaj

Program religios-cultural organizat pe Câmpia Libertăţii din Blaj

Sava Negrean Brudaşcu, Veta Biriş şi Paula Seling vor interpreta mai multe pricesne în cadrul programului religios-cultural organizat pe Câmpia Libertăţii din Blaj pe 2 iunie, cu prilejul vizitei Papei Francisc, a anunţat, joi, Biroul de comunicare al Mitropoliei de Alba Iulia şi Făgăraş.

Înainte de sosirea Suveranului Pontif, la ora 11,00, şi de oficierea ceremoniei de beatificare a şapte episcopi martiri, pelerinii, care vor avea acces pe Câmpia Libertăţii începând cu ora 6,00, vor asculta, de la ora 8,00, rugăciuni de dimineaţă. Timp de 20 de minute, de la ora 8,35, Sava Negrean Brudaşcu va interpreta patru pricesne tradiţionale – “Cu crucea în spate”, “Isuse, veşnic călător”, “Isuse, Isuse, primeşte-mă la Tine” şi “Măicuţa sfântă”. După alte rugăciuni, va urca pe scena de pe Câmpia Libertăţii Veta Biriş, care va cânta cinci pricesne – “Isuse al meu, prieten bun”, “Unde să mă duc eu, Doamne?”, “Am venit la Tine, Doamne”, “Mamă dulce, mama mea” şi “Veniţi la mine, veniţi”.

După ce actorul George Custură, de la Teatrul “Sică Alexandrescu” din Braşov, va susţine un recital dramatic dedicat lui Iuliu Hossu, Paula Seling va interpreta o serie de cinci cântece religioase.

Pe timpul salutului credincioşilor din papamobil de către Suveranul Pontif, Corala Catolica va interpreta cântece religioase, inclusiv “Cântec pentru Episcopii Martiri“.

În jur de 50.000 de credincioşi sunt aşteptaţi duminică, 2 iunie, pe Câmpia Libertăţii, atunci când Papa Francisc îi va beatifica pe cei şapte episcopi greco-catolici ucişi din ură faţă de credinţă în diferite locuri din România între anii 1950-1970.

Papa Francisc va avea la Blaj, în finalul vizitei pe care o efectuează în România între 31 mai şi 2 iunie, o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii rome.

e-Cultura.info / Autor: Marinela Brumar.


Share-uiește cu prietenii.

Imnuri bisericești în cinstea vizitei apostolice a Papei Francisc în România – AUDIO

Imnuri bisericești în cinstea vizitei apostolice a Papei Francisc în România

Imnuri bisericești în cinstea vizitei apostolice a Papei Francisc în România

Patru imnuri oficiale bisericești vor însoți călătoria apostolică a papei Francisc în România, din zilele 31 mai – 2 iunie 2019, sub genericul ”Să mergem împreună!”. La București, Șumuleu Ciuc, Iași și Blaj, Biserica catolică locală îl întâmpină pe Succesorul lui Petru cu un imn compus special pentru acest așteptat eveniment.

Călătoria papei Francisc în România, din zilele 31 mai – 2 iunie 2019, a încurajat, s-ar putea spune, creativitatea Bisericii catolice locale care se pregătește să-l întâmpine pe Succesorul lui Petru cu patru imnuri oficiale bisericești. S-a realizat astfel un sugestiv mozaic de compoziții muzicale în care unitatea catolică se declină de o manieră originală în raport cu diversitatea rituală, culturală și lingvistică a comunităților catolice din București, Șumuleu Ciuc, Iași și Blaj.

Sursa. Vatican news

În toate compozițiile răsună ecoul îndemnului ”Să mergem împreună!”, care constituie motto-ul celei de-a 30-a călătorii apostolice internaționale a papei Francisc.

Imnul de la Bucureşti

Imnul “Să mergem împreună toţi!”, dedicat vizitei papei Francisc la Bucureşti, al cărui refren va răsuna pe străzile capitalei în după-amiaza zilei de 31 mai, când papa Francisc se va îndrepta spre catedrala Sfântul Iosif pentru a prezida Sfânta Liturghie, a fost compus de preotul romano-catolic Ieronim Ambăruşi.

Imnul “exprimă bucuria românilor de a-l primi împreună în mijlocul lor pe papa Francisc şi este interpretat de 17 solişti şi de peste 50 de corişti din diverse parohii catolice bucureştene, conduşi de dirijoarea Erica Dămoc. Înregistrările au avut loc în studioul audio al Centrului diecezan pentru Comunicații Sociale, „Angelus Communicationis” al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (ARCB) în regia muzicală a lui Liviu Elekes. Producția a fost asigurată de Signis România pentru ARCB. Regia și montajul sunt semnate de Roxana Elekes; imagine: Dragoș Lăpădatu, Valentin Elekes; producător: Adriana Răcășan.

Imnul de la Șumuleu Ciuc

Motto-ul călătoriei apostolice în România, ”Să mergem împreună!”, este prezent și în imnul compus de tinerii din arhidieceza romano-catolică de Alba pentru vizita papei Francisc la sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc. Pentru moment, pe site-ul dedicat vizitei, pontifex.ro, textul imnului a fost lansat în ungurește și italiană. Potrivit agendei călătoriei, papa Francisc celebrează Sf. Liturghie la sanctuarul marian din Șumuleu Ciuc sâmbătă, 1 iunie a.c., la ora 11.30, după care va vizita Casa ”Jakab Antal”, după numele curajosului episcop de Alba Iulia care a îndurat 13 ani de temniță comunistă. Alături de îndemnul călătoriei apostolice, textul preia convingerea teologică a mijlocirii Fecioarei Maria pe drumul către întâlnirea cu Isus: ”Să mergem împreună cu Isus, Domnul”, se spune în textul imnului, El e ”Veșnicie pentru noi, Speranța infinită, Bucuria noastră ești Tu. Îți mulțumim mereu, căci victoria ta asupra morții ne-a făcut liberi”.

Imnul de la Iași

Îndemnul ”Să mergem împreună!” este și titlul imnului compus în dieceza romano-catolică de Iași, realizat în întregime în limba română.

Compoziția muzicală este semnată de pr. Marcel Balint, OFMConv, care a îngrijit armonizarea pentru cor mixt și orchestrația pentru instrumente și orgă, în timp ce textul refrenului și al celor cinci strofe aparține pr. Cristian Diac. Pentru ca la întâlnirea cu papa din 1 iunie a.c. să cânte toți credincioșii prezenți, refrenul imnului a fost învățat în toate parohiile diecezei pe parcursul lunii mai. Pe 1 iunie imnul va fi interpretat de șase coruri catolice din Iași, Bacău și Roman, iar o repetiție generală este programată pe 25 mai în noua catedrală catolică din Iași. ”Să mergem împreună privind la cer mereu, Credința ne e calea spre Bunul Dumnezeu”, se spune în refrenul imnului de la Iași, care receptează și sensibilitatea devoțiunii către Sfânta Fecioară Maria. ”Strigăm cu-nsufleţire la vrednicul îndemn” – se cântă la ultima strofă – ”Oriunde ne duc paşii, oricât va fi de greu, Având-o pe Maria, să facem tot ce-i demn! Să mergem împreună, cu noi e Dumnezeu!”.

Imnul de la Blaj

Imnul a fost compus de Anamaria Carmen Opreanu şi este interpretat de Corala Catolica; solistă: soprana Mihaela Buhaiciuc.

“Acum aștept cu mare emoție să aud cântecul pe Câmpia Libertății din Blaj, cântat de corul “Catolica” condus de Prof. Mihai Gorbonov, în prezența Sfântului Părinte Papa Francisc! Niciodată nu m-am gândit că voi fi atât de onorată! Eu nu am vrut decât să îmi cinstesc martirii”, a declarat autoarea imnului, Anamaria Carmen Opreanu.

e-Cultura.info / vatican news.

Peste 560 de voluntari, implicaţi în organizarea vizitei Papei Francisc

Peste 560 de voluntari, implicaţi în organizarea vizitei Papei Francisc

Peste 560 de voluntari, implicaţi în organizarea vizitei Papei Francisc

Peste 560 de voluntari, provenind din mai multe judeţe din Transilvania, dar şi din Bucureşti, vor fi implicaţi în organizarea vizitei Papei Francisc la Blaj în data de 2 iunie, coordonatorii acestora având vineri o primă întâlnire la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din oraşul de pe Tîrnave.

Zecile de mii de pelerini care vor veni pe 2 iunie la Blaj pentru a-l vedea pe Suveranul Pontif vor avea acces pe Câmpia Libertăţii, pentru evitarea aglomeraţiei, încă de la ora 6,00, cu câteva ore înainte de începerea Liturghiei şi a ceremoniei de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici martiri.

“Avem în prezent peste 560 de voluntari, un număr generos de tineri din toate zonele Transilvaniei, dar şi din Bucureşti, care, cu mult entuziasm, s-au înscris în listele dedicate voluntariatului. S-a început organizarea acestor voluntari cu ceva timp în urmă, iar astăzi (vineri – n.r.) are loc la Facultatea de Teologie din Blaj o întâlnire cu coordonatorii voluntarilor, care vor merge şi pe teren, vor vedea fiecare sectorul pe care îl va coordona”, a declarat Vicarul general al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, Cristian Barta.

La rândul său, coordonatorul voluntarilor înscrişi pentru evenimentul de la Blaj, preotul Flavius Florea, a precizat că, la întâlnirea de vineri, liderii voluntarilor au fost pregătiţi atât teoretic, cât şi practic. Potrivit acestuia, cei 564 de voluntari provin din Blaj, Alba Iulia, Bistriţa, Cluj-Napoca, Lugoj, Oradea, Târgu Mureş, Bucureşti.

Voluntarii vor avea tricouri personalizate prin care se vor distinge de restul pelerinilor.

Duminică, 2 iunie, de la ora 11,00, Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie în ritul bizantin român şi ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri. Papa va prezenta omilia celebrării euharistice şi va recita antifonul marian pascal “Regina Coeli” (“Bucură-te, Regina Cerului”). După prânz, Suveranul Pontif se va întâlni cu comunitatea romă din Blaj.

Autorităţile din Blaj se aşteaptă ca peste 60.000 de pelerini să ajungă în 2 iunie în micul oraş, de numai 20.000 de locuitori.

e-Culturainfo / Autor: Marinela Brumar.


Share-uiește cu prietenii.

Predica pe care Papa Francisc o va rosti tradusă simultan în limbile română şi maghiară

Șumuleu-Ciuc

Șumuleu-Ciuc

Predica pe care Papa Francisc o va rosti în timpul liturghiei oficiate la Şumuleu Ciuc va fi tradusă simultan în limbile română şi maghiară, au anunţat organizatorii, traducerea urmând să fie fiind disponibilă şi pe frecvenţe radio, dar şi pe Internet.

Părintele Oláh Zoltán, de la Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, membru în comisia de organizare a vizitei papale la Şumuleu Ciuc şi responsabil cu relaţiile cu presa, a explicat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Miercurea Ciuc, că slujba va fi în limba latină, dar vor fi rostite rugăciuni şi în română şi maghiară, iar traducerile acestora vor fi disponibile în caietul liturgic pus la dispoziţia participanţilor.

De asemenea, răspunsurile la unele rugăciuni se vor da în limba maternă a fiecărui credincios prezent la slujbă.

În ceea ce priveşte predica Suveranului Pontif, aceasta va fi rostită în limba italiană şi va fi tradusă simultan, în română şi maghiară, Şumuleu Ciuc fiind singurul loc din ţară în care se va utiliza acest fel de traducere, în celelalte oraşe predica urmând să fie subtitrată pe ecrane.

La Şumuleu Ciuc, traducerea predicii va fi disponibilă şi pe frecvenţe radio, în română şi maghiară şi pe Internet în engleză, germană şi spaniolă.

“Predica va fi tradusă şi cu voce, după ce Sfântul Părinte îşi termină anumite pasaje, atât în limba română cât şi în limba maghiară. Traducerea va fi sincron, de aceea liturghia va fi cu 20 de minute mai lungă, tocmai că au fost foarte multe griji ca toată lumea să înţeleagă predica. (…) Şumuleu este singurul loc din ţară unde va fi acest fel de traducere, în tot restul locurile predica va fi subtitrată pe ecrane. Aici, Comisia Papală a fost cu mare înţelege faţă de noi şi ne-a permis acest lucru, ca să fie tradusă şi sincron predica Sfântului Părinte” a spus părintele Oláh Zoltán.

La Şumuleu Ciuc, Papa Francisc va fi întâmpinat cu Imnul Papal, dar şi cu un vechi cântec bisericesc, “cântat de veacuri” la Şumuleu, iar spre finalul slujbei va fi interpretat şi imnul Ungariei, despre care organizatorii au spus că este o rugăciune care se cântă în mod tradiţional în bisericile maghiare.

În cadrul conferinţei de presă, părintele Ede Csont, membru în comisia de organizare, a explicat că s-a făcut împărţirea pe sectoare a credincioşilor care s-au înregistrat online, fiind puse la dispoziţie şi trei sectoare pentru cei care nu s-au înscris, dar doresc să participe la acest eveniment istoric.

Cea mai bună vizibilitate o vor avea credincioşii înregistraţi, dar la faţa locului vor exista mai multe ecrane unde poate fi urmărită litughia de către cei aflaţi în sectoare cu vizibilitate mai redusă.

Totodată, s-au stabilit şi locurile unde vor fi amplasate corturile de prim ajutor, puncte de informare sau cele unde se va distribui apă pentru pelerini.

Accesul către sectoarele de unde se va urmări slujba se va face pe drumurile pe care credincioşii vin, în mod tradiţional, la pelerinajul de Rusaliile catolice, care au fost reabilitate, fiind amenajat şi un drum care va putea fi folosit de autospecialele de intervenţie.

Potrivit informaţiilor furnizate de Bodo Marta, membră în comisia de organizare, biletele de acces în sectoare vor fi trimise celor care s-au înregistrat în perioada 15-20 mai.

În cadrul conferinţei de presă s-a mai precizat că pentru organizarea vizitei Papei Francisc la Şumuleu Ciuc, s-au înscris 600 de voluntari, care vor fi prezenţi la locul desfăşurării evenimentului dar şi în diverse puncte din Miercurea Ciuc, pentru îndrumarea pelerinilor.

La aceştia se adaugă alţi 600 de voluntari implicaţi în organizare, din cadrul parohiilor din localităţile de unde vin pelerinii.

Un număr de 110.000 de persoane s-au înscris să participe la slujba oficiată de Sfântul Părinte Papa Francisc la Şumuleu Ciuc, dar organizatorii îi aşteaptă şi pe cei care nu s-au înregistrat şi care vor avea locuri special amenajate.

Papa Francisc va efectua o vizită apostolică în România, în perioada 31 mai – 2 iunie, urmând să fie prezent în oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj, precum şi la Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc.

La Şumuleu Ciuc, Suveranul Pontif va veni în data de 1 iunie şi va oficia o liturghie, de la altarul aflat în şaua muntelui Şumuleu, acolo unde are loc, în fiecare an, marele pelerinaj de Rusaliile catolice, care se va desfăşura, în acest an, la o săptămână după vizita Papei Francisc.

e-Cultura.info / Autor: Gina Ştefan.


Share-uiește cu prietenii.

Papa Francisc se va deplasa cu un papamobil fabricat în România

Papa Francisc se va deplasa cu un papamobil fabricat în România

Papa Francisc se va deplasa cu un papamobil fabricat în România

Primarul Mihai Chirica a declarat, într-o conferinţă de presă, că, în timpul vizitei sale la Iaşi, Papa Francisc se va deplasa cu un papamobil fabricat în România, iar pentru a asigura ordinea, municipalitatea va amplasa în zona centrală cinci kilometri de gard de protecţie.

Pentru pelerinii care vor veni pe 1 iunie la Iaşi pentru a-l întâlni pe Papa Francisc vor fi puse la dispoziţie 150 de autobuze de la Compania de Transport Public, care vor circula pe un traseu special.

“Fiecare parohie va avea un cod de culoare şi va şti unde trebuie să ajungă. Vom încerca să ţinem controlul celor care vor fi acolo. Cei care cred că vom fi exageraţi, nu vom fi exageraţi. Toate forţele de ordine şi de pază vor participa la eveniment. Nu ştiu care va fi efectivul lor. Estimăm că vor fi aproape cinci kilometri de gard de protecţie. Nu s-a mai întâmplat vreodată aşa ceva şi, dacă nu există garduri în tot Inspectoratul Jandarmeriei Române, le vom găsi. Avem primele 400 garduri deja fabricate, mai împrumutăm, căutăm şi în alte zone din Europa. Este o vizită importantă şi trebuie luate toate măsurile de siguranţă”a afirmat Mihai Chirica.

Edilul a adăugat că zona centrală a Iaşului va fi închisă în ziua în care Papa va vizita oraşul, traseele pentru transportul public local vor fi reorganizate, vor fi trasee speciale între Gară şi Palatul Culturii. Autorităţile locale vor închide Splaiul Bahlui, pe ambele maluri, între zona Podul de Piatră până la Podul Sfântul Ioan.

Accesul în zona centrală va fi controlat, nu se va pătrunde cu obiecte contondente, umbrele, sticle sau lichide. De asemenea, va fi organizată o zonă de camping pentru cei care vor dori să stea în Iaşi mai mult timp şi nu au mai găsit locuri de cazare. Totodată, vor fi înfiinţate şi centre de informare atât în interiorul oraşului, cât şi în exterior.

Papa le va vorbi credincioşilor de pe o scenă de peste 50 de metri care va fi amplasată în faţa Palatului Culturii, în faţa statuii lui Ştefan cel Mare. În faţa scenei vor fi scaunele pe care vor sta o parte dintre invitaţi. Pelerinii din ţară şi din străinătate vor fi împărţiţi în opt zone, iar în tot oraşul vor fi amplasate ecrane panoramice.

Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Episcopiei Romano Catolice Iaşi, în după-amiaza zilei de 1 iunie, Papa Francisc va sosi cu elicopterul pe Aeroportul Internaţional Iaşi. La ora 17,25 va vizita catedrala “Sfânta Fecioara Maria Regină”, după care va avea întâlnirea mariană cu tinerii şi cu familiile pe platforma din faţa Palatului Culturii. Aici, Papa Francisc va ţine un discurs, după care, la ora 19,00, va pleca cu avionul spre Bucureşti.

“Sărbătoarea întâlnirii cu Sfântul Părinte de la Iaşi va fi trăită sub ocrotirea Sfintei Fecioare Maria, iar toţi credincioşii care vor participa vor avea bucuria de a se ruga Maicii Sfinte împreună cu Papa Francisc. Protagoniştii întâlnirii cu Sfântul Părinte vor fi tinerii şi familiile, către care se va îndrepta şi mesajul special al urmaşului sfântului Petru”, susţin reprezentanţii Episcopiei Romano Catolice Iaşi.

Papa Francisc va efectua o vizită în România între 31 mai şi 2 iunie 2019, sub genericul “Să mergem împreună”.

e-Cultura.info / Autor: Daniela Malache.


Share-uiește cu prietenii.

Scaunul papal folosit de Papa Francisc în România, fabricat la Reghin

Scaunul papal folosit de Papa Francisc în România, fabricat la Reghin

Scaunul papal folosit de Papa Francisc în România, fabricat la Reghin

Scaunul papal care va fi folosit de Papa Francisc în Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, în seara zilei de 31 mai, precum şi scaunele care vor fi folosite de suita papală, toate inserate cu elementele în stil romantic şi elemente arhitecturale gotice din interiorul catedralei, au fost lansate în producţie, marţi, la o firmă de producere a mobilierului tapiţat din Reghin, sub supravegherea designerului Mihai Grama.

“Este o onoare imensă pentru mine să iau parte la acest moment istoric pentru România şi să realizez o asemenea piesă de mobilier. Pentru scaunul papal, la fel ca pentru restul mobilierului folosit pentru suita papală am inserat elementele decorative, în stilul romantic, împreună cu elemente arhitecturale gotice din interiorul catedralei. Modelul tapiţeriei imită un element decorativ din pictura altarului Catedralei Sf. Iosif din Bucureşti, un simbol care a intrat în conştiinţa oamenilor şi s-a perpetuat de-a lungul anilor. Este vorba de un pattern centrat pe simbolul crucii, un decor simplu, dar caracteristic acestui lăcaş de cult. De asemenea în designul scaunului papal şi al băncilor din prezbiteriu a fost introdus stilul neogotic al Catedralei prin arcul frânt reprezentat în arcadele dintre nave şi în ferestre. Cercul central, rozeta cu cruce din partea superioară a scaunului papal, redă modelul unor vitralii din catedrală şi aminteşte de legătura pe care o au acestea cu cerul, deschiderea către cer, , a declarat designerul Mihai Grama.”

Conducerea firmei reghinene a arătat că aici vor fi executate 50 de piese de mobilier şi că, pe lângă scaunul papal, vor fi realizate şi cele ale suitei papale – la dreapta şi la stânga Sfântului Părinte va sta Înaltpreasfinţitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi Cardinalul Pietro Parolin, Secretar de Stat al Vaticanului.

Aceste scaune vor fi folosite în Catedrala Sf. Iosif din capitală în timpul vizitei Papei Francisc, după care scaunul papal va fi depus într-un muzeu.

“Bunicii mei au fost greco-catolici. Îmi amintesc, copil fiind, poveşti din perioada în care religia lor a fost în clandestinitate. Nu sunt un creştin practicant, dar în 2013 am decis împreună cu soţia să ne căsătorim şi să ne botezăm copiii în ritul greco-catolic. Îmi doresc ca această întâlnire între conducătorii celor două biserici să aducă un plus de pace în micile comunităţi încă dezbinate după 30 da ani de libertate. Mă gândesc că peste vreo 100 ani, nepoţii noştri îşi vor aminti mai puţin de cifre de afaceri, profit etc. cât de faptul că am lucrat la acest scaun papal (…) MobilaDalin este o afacere de familie de ingineri specializaţi în industria mobilei şi cea a materialelor textile, care se află la a doua generaţie. Înclinaţia spre inovaţie, produsele statement, precum canapeaua Flow sau cu influenţe etnice, precum cele din colecţiile Transhurbana şi Ethnocentric, create de Mihai Grama, au stat la baza succesului lor,a arătat Dan Cotoi, directorul societăţii.”

Scaunul papal şi scaunele suitei papale sunt realizate în baza unui parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti şi cu Adriana Răcăşan, producătorul delegat al ARCB pentru evenimentul Papa la Bucureşti.

Mihai Grama este designer de interior şi de produs, născut în Reghin, trăieşte în Bucureşti, iar în 2015 a luat premiul pentru cel mai bun designer de obiect al anului de la Elle Decoration România, stilul său fiind unul eclectic, cu influenţe etnice.

e-Cultura.info / Autor: Dorina Matiş.


Share-uiește cu prietenii.

Icoana Maicii Domnului de la Cacica adusă la Iași în timpul vizitei Papei

Icoana Maicii Domnului de la Cacica

Icoana Maicii Domnului de la Cacica

Icoana Maicii Domnului va fi adusă de la Cacica pentru a fi aşezată în Catedrala Sfânta Fecioara Maria Regină din Iaşi, urmând a fi purtată în procesiune în timpul vizitei pe care Papa Francisc o va efectua la Iaşi pe 1 iunie, o rugăciune fiind concepută special de Sfântul Părinte.

“Pentru toţi creştinii catolici din Moldova puntea cu Dumnezeu este legată de un chip şi de un loc. Este vorba despre chipul icoanei Maicii Domnului de la Sanctuarul Naţional de la Cacica, din Bucovina, sanctuar pe care toţi moldovenii catolici îl simt ca şi casa lor. Pe 15 august, cu ocazia hramului, foarte mulţi merg acolo şi se roagă, dar şi în timpul anului. De aceea, cu ocazia venirii Sfântului Părinte la Iaşi această icoană va fi adusă în capitala provinciei noastre şi va fi depusă în Catedrală exact înainte ca Sfântul Părinte să ajungă aici”, a declarat preotul Daniel Iacobuţ, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Catedrala Romano-Catolică din Iaşi.

Preotul Daniel Iacobuţ, responsabilul cu organizarea celebrărilor liturgice, a explicat jurnaliştilor că icoana Maicii Domnului de la Cacica va fi purtată într-o procesiune din Catedrala Romano-Catolică Sfânta Fecioara Maria Regină până la scena special amenajată în faţa Palatului Culturii, unde Papa Francisc urmează să se adreseze credincioşilor creştini.

Ea va fi adusă în procesiune din catedrală pe scena din faţa Palatului. Este un gest simbolic. Sfânta Fecioara Maria va fi dusă în procesiune iar Papa Francisc va călca pe urmele Maicii Domnului atunci când va veni. Acelaşi traseu îl va face şi Papa Francisc.

El a explicat că este vorba de o icoană din secolul XVII care a fost adusă de minerii polonezi veniţi pe la 1800 în Bucovina pentru a ajuta la extragerea de sare de la Cacica.

“Atunci când au venit ei au adus o icoană la care ţineau foarte mult întrucât este foarte asemănătoare cu icoana Maicii Domnului de la Czestochowa, Sanctuarul Naţional al catolicilor polonezi. Este o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, o icoană care se bănuieşte că este o icoană bizantină din secolele VI-IX. Tipul de icoană este numit ‘hodighitria’, adică ‘îndrumătoarea’. Este Sfânta Fecioara Maria care îl ţine pe Pruncul Isus pe braţul stâng iar cu mâna dreaptă îndrumă către Cristos. În acest sens, Maica Domnului se face punte de legătură, ne îndrumă către Cristos, care este calea Adevărului şi Viaţa”, a declarat Daniel Iacobuţ.

Potrivit sursei citate, Papa nu doar se va ruga în faţa icoanei Maicii Domnului. Suveranul Pontif a compus o rugăciune specială de încredinţare şi de consacrare către icoana Maicii Domnului de la Cacica.

“Este o rugăciune care a fost concepută de Sfântul Părinte special pentru acest eveniment. În celelalte locuri unde se desfăşoară acţiuni liturgice textele sunt deja prezente în cărţile liturgice dar aici Papa a gândit şi scris o rugăciune specială pentru întâlnirea de la Iaşi, rugăciune pe care o va rosti la finalul întâlnirii şi va fi momentul culminant din punct de vedere spiritual. Cu toţii vor fi încredinţaţi ocrotirii Sfintei Fecioare Maria. În biserica romano – catolică rugăciunea de consacrare este foarte intens trăită de credincioşii noştri. Cu toţii dorim să fim consacraţi, încredinţaţi, Maicii Domnului. La finalul întâlnirii, Papa Francisc va rosti o rugăciune specială de încredinţare şi ocrotire către Sfânta Fecioară Maria. În felul acesta vrea să ne ajute să construim acele punţi spirituale de credinţă cu Dumnezeu şi ceea ce avem noi mai profund, cu propria noastră fiinţă, de copii ai lui Dumnezeu”, a declarat preotul Daniel Iacobuţ.

În după-amiaza zilei de 1 iunie Papa Francisc se va afla la Iaşi pentru o oră şi jumătate. La eveniment sunt aşteptaţi să fie prezenţi peste 100.000 de pelerini din ţară şi străinătate.

e-Cultura.info / Autor: Daniela Malache.


Share-uiește cu prietenii.
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2021 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.