“Spovedanie și Euharistie. Mărturii de artă creștină din Episcopia Tulcii” la Complexul Național Muzeal Astra

Complexul Muzeal Național Astra Sibiu

Complexul Muzeal Național Astra Sibiu

Expoziția ‘Spovedanie și Euharistie. Mărturii de artă creștină din Episcopia Tulcii’ se înscrie în programul acțiunilor culturale derulate, în anul 2015, de Episcopia Tulcii cu prilejul Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii astăzi în Patriarhia Română . Acțiunea este organizată, în parteneriat cultural, cu Complexul Național Muzeal Astra sea rată într-un comunicat al instituției muzeale.

Evenimentul cultural de la Sibiu este organizat în perioada Postului Mare, când în viața religioasă a creștinilor aceste două Sfinte Taine ale Bisericii (Spovedania și Euharistia) dobândesc valențe de maximă importanță spirituală.

‘Pentru expoziție au fost selectate peste 200 de obiecte bisericești, cum ar fi, de exemplu, icoane pictate pe lemn sau icoane ferecate datate începând din secolul al XVIII-lea până în prima jumătate a secolului al XX-lea. Exponatele sunt de dimensiuni mari și provin din spațiul cultural românesc, grecesc și rusesc. Ele reprezintă obiecte de cult de care slujitorii Sfintelor Altare se folosesc pentru oficierea Sfintelor Taine a Spovedaniei și a Euharistiei’, se mai araă[ ]n comunicat.

Printre acestea remarcăm prezența a numeroase potire, discuri, steluțe, copii, lingurițe, truse pentru păstrarea Sfintei Împărtășanii, antimise, pistornice, cruci, chivote, veșminte preoțești, acoperăminte pentru Sfintele Vase, ferecături metalice și cărți de cult.

Parcursul expozițional urmărește să repună în circuitul cultural-național valorile de artă religioasă care se regăsesc în bisericile și mănăstirile tulcene. Altfel spus, expoziția este un moment de reflecție serioasă asupra moștenirii spirituale lăsate de înaintașii noștri și o responsabilizare pentru conservarea valorilor patrimoniale.

Este important de știut faptul că expoziția‘Spovedanie și Euharistie. Mărturii de artă creștină din Episcopia Tulcii’ este cel mai important parteneriat cultural-religios încheiat între Tulcea și Sibiu în ultimii ani, dar și cea mai mare expoziție de icoane și obiecte de cult găzduită de Complexul Național Muzeal Astra.

Expoziția va putea fi vizitată la Casa Artelor (Piața Mică, nr. 21), în perioada 2 aprilie — 4 mai 2015, având program de vizitare de marți până duminică între orele 9.00 — 17.00. Expoziția este deschisa în perioada: 2 aprilie — 4 mai 2015.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.