fbpx

Statutul artistului finanţarea activităţii culturale temele dezbătute de Guvern

Ședință de Guvern

Ședință de Guvern

Statutul artistului şi finanţarea activităţilor culturale au fost principalele subiecte ale celei de-a şasea dezbateri organizate la nivel de Guvern, împreună cu Ministerul Culturii şi cu reprezentanţi ai domeniilor în care activează artiştii independenţi.

Vicepremierul Raluca Turcan şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, au discutat cu cei prezenţi la întâlnire despre statutul artistului, al lucrătorului şi al operatorului cultural, dar şi despre necesitatea reglementării spaţiilor creative, adaptarea instrumentelor de finanţare atât la nivel central, cât şi local.

Alte subiecte aflate pe agenda zilei, care au fost intens dezbătute, s-au referit la importanţa finanţării multianuale, la parteneriatul public-privat ca sprijin real pentru sectorul independent, dar şi la granturi nerambursabile europene.

“Crearea de axe de finanţare europeană nerambursabilă este o soluţie pentru dezvoltarea acestui mediu cultural. Susţinerea acordată culturii nu se vă mărgini doar la gestionarea problemelor pe timpul stării de urgenţă şi de alertă. Vom completa deciziile deja adoptate pentru a-i sprijini pe cei care activează în domeniul cultural, aşa cum am sprijinit şi alte sectoare economice. Guvernul are în discuţie acordarea de granturi dedicate sectoarelor de activitate direct şi grav afectate de pandemie. Industria creativă este una dintre acestea. Vă pot spune că pregătim un grant de sprijin pentru întreprinzătorii organizaţi în societăţi tip SRL fără angajaţi. Tot pentru sprijinirea mediului IMM pregătim un grant ce va putea fi folosit drept capital de repornire a activităţii economice”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

La rândul său, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a afirmat că “lipsa unui registru al sectorului cultural-creativ este o provocare a ultimilor ani”.

“Tocmai am semnat adresa prin care Institutul Naţional de Cercetare şi Formare Culturală este mandatat să facă demersurile pentru realizarea acestui instrument atât de necesar politicilor publice şi construcţiei bugetare. La fel, lipsa statutului lucrătorului cultural este o mare problemă şi m-am bucurat că astăzi am avut reprezentanţi care au fost implicaţi activ în realizarea propunerii privind statutul artistului. Ca urmare, în perioada pandemiei a reieşit lipsa instrumentelor de protecţie socială pe care am putut să o soluţionăm temporar prin acordarea indemnizaţiei pentru persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe”, a precizat ministrul Bogdan Gheorghiu.

Guvernul României, împreună cu Ministerul Culturii, va continua astfel de dezbateri cu toţi reprezentanţii domeniilor culturale, astfel încât să putem găsi cele mai bune variante de soluţionare a problemelor care trenează de ani buni şi care sunt adâncite de această perioadă a restricţiilor impuse activităţilor culturale de criza sanitară.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.