Ștefan Baciu

Ștefan Baciu

Ștefan Baciu

Ștefan Baciu

Ștefan Baciu, fiul lui Ioan Baciu, profesor și al Elisabetei Baciu, casnică, născut la 29 octombrie 1918 la Brașov. Urmează cursurile liceale ale liceul “Andrei Șaguna” din Brașov, avându-i ca profesori pe Emil Cioran (logică și filosofie), Octav Sulutiu (limba franceză), Ioan Baciu – tatăl poetului (limba germană).

Între anii 1937-1941 urmează cursurile Facultății de Drept a Universității din București, luându-și licența în drept în anul 1941. În perioada 1938-1946 este redactor la reviste din București, ca „Universul literar” – redactor al rubricii „Cântece noui”, unde debutează, printre alții pe Ștefan Augustin Doinaș, Ion Caraion, și Ion C. Pena, „Gândirea”, „Rampa”, „Bis”, „Arta nouă” etc. În aprilie 1945 se căsătorește cu Mira Simian. În octombrie 1946 pleacă, împreună cu soția sa, în Elveția, ca atașat de presă al Legației României de la Berna. Colaborează la reviste literare din Elveția.

Debutează în anul 1933 în revista “Răboj” cu poezia “Eu”, care îi apare tradusă în limba germană în revista Klingsor, în același an. Pentru volumul său de debut “Poemele poetului tânar” primește în anul 1935, la vârsta de 17 ani, “Premiul scriitorilor tineri” al “Fundațiilor regale”.

În anul 1949 pleacă în America Latină, laRio de Janeiro – Brazilia, unde devine redactor la un important ziar, Tribuna da Imprensa .Despre această perioadă din viața sa, Ștefan Baciu scrie o carte intitulată Lavratio 98 (1982), care a constituit un adevărat best-seller.

Profund cunoscător al literaturii latino-americane, Ștefan Baciu este autorul a două importante antologii: Antologia poeziei surrealiste lationo-americane (2 volume, 1974) și Antologia poeziei surrealiste lationo-americane (1981).

A adus cu el în America Latină ideile mișcării suprarealiste și a devenit animatorul cel mai important și un lider al neoavangardei, a participat la foarte multe congrese și conferințe pe aceasta temă.

CITEȘTE ȘI  Iosif Sava

În anul 1962 este invitat în SUA, ca profesor de literatură hispano-americană la Universitatea din Seattle iar în anul 1946 este invitat și se stabilește în Hawaii, ca profesor de literatura hispano-americană la Universitatea din Honolulu – Hawai

Se stinge din viață la Honolulu, la 6-7 ianuarie 1993, în timp ce vorbea la telefon cu sora lui din București. Este autorul a peste 100 volume de poezie, memorialistică, eseistică, traduceri și a peste 5000 de articole și studii, apărute în presa română, germană, franceză, latino-americană, nord-americană, elvețiană.

Opera

Poezie

 • Poemele poetului tânăr, 1935 – București (Premiul Fundațiilor Regale și al Societății Scriitorilor Români)
 • Poeme de dragoste, 1936 – Oradea
 • Micul dor, 1937 – Brașov
 • Drumeț în anotimpuri, 1939 – Iași
 • Cautătorul de comori, 1939 – București
 • Cetatea lui Bucur, 1940 – București
 • Lanterna magică (în colaborare cu Traian Lalescu), 1941 – București
 • Analiza cuvântului dor, 1951 – Sierras de Cordoba
 • Poemele poetului pribeag, 1963 – Mexico, Ukulele
 • Îngerul malagambist în insula Oahu, 1967 – Madrid
 • Poemele poetului singur, 1979 – Honolulu
 • Peste o mie de catrene…, 1980 – Honolulu și 1991 – București, 1994 – Brașov

Memorialistică

 • Franctiror cu termen redus, 1968 – Honolulu
 • Sub Tâmpa în Honolulu, 1973 – Honolulu
 • Mira, 1979 – Honolulu
 • Praful de pe tobă. Memorii 1918-1946, 1980 – Honolulu

e-Cultura.info Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                      

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus