fbpx

Stefan Hell, decorat, pentru reprezentarea naţiunii române în familia Nobel

Cercetătorul Ștefan Hell

Cercetătorul Ștefan Hell

Cercetătorul Stefan Hell a fost decorat, cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor, în numele Regelui Mihai I, de către Principesa Moştenitoare Margareta, “pentru reprezentarea cu mândrie şi onoare a naţiunii noastre în excepţionala familie a celor distinşi cu Premiul Nobel”.

Laureat al premiului Nobel pentru chimie în anul 2014, cercetătorul de origine română Stefan Hell este membru de onoare al Academiei Române. Acesta ac participat la Bucureşti, la cea de-a 11-a ediţie a Conferinţei Internaţionale de Micro-Nano-Fotonică ROMOPTO, un eveniment ştiinţific care se desfăşoară la sediul Academiei.a fost decorat în cadrul unei ceremonii, care a avut loc, vineri seară, în Sala Regilor a Palatului Elisabeta din Bucureşti.

Decoraţia regală i-a fost înmânată lui Stefan Hell, în numele Regelui Mihai I, de Principesa Margareta, alături de alţi doi cercetători, Eric Betzig şi William E. Moerner. Aceştia au primit prestigioasa distincţie pentru “dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie”, potrivit comitetului Nobel.

La ceremonie au luat parte aproximativ 20 de persoane, între care s-au numărat preşedintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, şi personalităţi ale comunităţii ştiinţifice internaţionale, care au participat la cea de-a 11-a ediţie a Conferinţei Internaţionale de Micro-Nano-Fotonică ROMOPTO, un eveniment ştiinţific care s-a desfăşurat în această săptămână la sediul Academiei.

De asemenea, Stefan Hell a susţinut, timp de aproximativ o oră, prelegerea “Optical microscopy: The resolution revolution”. Pe lângă informaţiile ştiinţifice prezentate, Stefan Hell a vorbit şi despre parcursul său profesional, precizând că a plecat din ţară, în perioada comunistă, deoarece a înţeles că în România nu îşi poate construi un viitor. Şi-a convins părinţii că este mai bine să plece din ţară, iar formarea sa a avut loc treptat, în timpul mai multor perioade de cercetare, ajungând, în 1978, în Ludwigshafen, apoi, între 1981 şi 1993, în Heidelberg, iar, între 1993 şi 1996, în Turku.“România are un viitor foarte bun, dacă continuă pe acest traseu”, a afirmat Hell, precizând că sunt foarte mulţi cercetători români în străinătate, a spus acesta.

Ceremonia de decorare a fost urmată de un dineu, în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta, oferit în onoarea savantului, în numele Regelui Mihai, de Principesa Margareta şi Principele Radu.

Regele Mihai I a decis să îl decoreze pe profesorul Stefan Hell la propunerea preşedintelui Academiei Române.

“Decorarea domnului Stefan Hell, laureat al premiului Nobel, a venit în urma propunerii Academiei Române, mai exact a domnului preşedinte academician Vlad, care a fost adresată Majestăţii Sale acum ceva vreme, după câştigarea premiului Nobel şi are loc astăzi datorită programului domnului Hell, care în această perioadă se află în ţara noastră, dorind să întărească legăturile ştiinţifice şi culturale cu România, lucru pe care Majestatea Sa îl apreciază foarte mult, pentru că e foarte important că după ce a câştigat premiul Nobel s-a întors către ţara de unde a plecat şi nu s-a întors cu spatele către naţiunea noastră. Şi asta este un semn pentru care Majestatea Sa sigur că a acceptat cu toată inima să-l decoreze”, a declarat, după ceremonie, Ioan-Luca Vlad, consilier privat onorific al Familiei Regale a României.

Ordinul Coroana României în grad de Comandor a fost conferit profesorului Stefan Hell “pentru contribuţia sa eminentă la dezvoltarea chimiei fizice”, “pentru conceperea şi dezvoltarea tehnologiei microscopiei fluorescente de rezoluţie înaltă, cu ajutorul căreia se pot face observaţii microscopice ale proceselor ce au loc în interiorul celulelor vii”, “pentru reprezentarea cu mândrie şi onoare a naţiunii noastre în excepţionala familie a celor distinşi cu Premiul Nobel”, “pentru activitatea meritorie în cadrul Institutului Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen şi în cadrul Centrului German pentru Studiul Cancerului din Heidelberg”, dar şi “pentru că, în cursul activităţii sale, a aprofundat legături cu lumea savantă românească, prin care caută să întărească schimburile ştiinţifice internaţionale” şi “pentru urmărirea, pe tot parcursul carierei sale, a valorilor profesionalismului, devotamentului, eticii şi onestităţii, valori definitorii ale Coroanei Române”.

Ordinul Coroana României a fost instituit de Regele Carol I prin Decretul Regal numărul 1244 din 10 mai 1881, cu prilejul proclamării Regatului României, pentru a recompensa serviciile aduse statului.

Ordinul Coroana României, reînfiinţat de Regele Mihai I la 30 decembrie 2011, a devenit Ordin Dinastic (al Familiei Regale). El recompensează meritele cetăţenilor români şi străini care aduc un aport substanţial la dezvoltarea şi consolidarea României, prin acţiuni publice sau prin excelenţa în profesie, pentru fapte puse în slujba statului şi a naţiunii, potrivit site-ului Familiei Regale.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.