fbpx

Categorie: Ştiinţă

Te rugam să apreciezi sau să distribui

 
                                                                                                                                                                 


 
imagine exemplu

Noaptea Europeana a Cercetătorilor, manifestare de știință pentru public

Noaptea Europeana a Cercetătorilor

Noaptea Europeana a Cercetătorilor

Noaptea Cercetătorilor îi invită pe toți cei curioși la o călătorie în lumea fascinantă a științei.

Anual, cercetători, exploratori şi inventatori îți dau întâlnire la cea mai mare manifestare de știință pentru publicul larg din România.

Alături de ei vei lua parte la experimente inedite, conferinţe captivante și concursuri cu premii atrăgătoare. Celor mici, le sunt destinate zone pline de jocuri care să le stimuleze creativitatea și gândirea critică, dar și să-i binedispună. Pentru cei mai mari, pregătim dezbateri și conferințe pe temele de interes la ora actuală în cercetare. Nu rata șansa de a sta față în față cu cei mai renumiți cercetători români și a lua parte la activitățile pregătite de aceștia.

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon 2020.

Evenimentul își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Proiectul se adresează minţilor curioase, de la entuziaşti la sceptici, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative. Sunt evenimente publice dedicate relaționarii directe dintre cercetatori si public. Ele prezintă diversitatea cercetării și subliniază impactul cercetării asupra vieții noastre de zi cu zi.

Promovat de Comisia Europeană, în România proiectul DOREMI-RO, derulat de un consorţiu format din 15 universităţi şi institute de cercetare şi coordonat de Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi, va organiza evenimentul simultan în peste 30 de oraşe, dintre care menţionăm, pe lângă Cluj-Napoca, Bucureşti, Constanţa, Craiova, Iaşi, Timişoara, Sibiu, Suceava

Scopul este, de asemenea, să-i motiveze pe tineri să își dorească o cariera in cercetare. Evenimentele promovează modul în care cercetătorii contribuie la societatea noastră prin afișarea activității lor într-un forum interactiv și angajator.

e-Cultura.info

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Ziua internaţională a asteroidului sărbătorită la data de 30 iunie

Ziua internaţională a asteroidului

Ziua internaţională a asteroidului

La 30 iunie este marcată Ziua internaţională a asteroidului pentru a atrage atenţia asupra importanţei pentru Terra reprezentate de aceste corpuri cereşti.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia A/RES/71/90, în decembrie 2016, prin care a instituit data de 30 iunie drept Ziua internaţională a asteroidului pentru ”a marca anual, la nivel internaţional, aniversarea impactului produs de un corp ceresc în regiunea Tunguska, Siberia, la 30 iunie 1908 şi pentru a creşte conştientizarea publicului în ce priveşte hazardul impactului produs de un asteroid”.

Decizia Adunării Generale a ONU a fost luată în urma propunerii venite de la Asociaţia Exploratorilor Spaţiului, care a fost aprobată de Comitetul privind utilizarea paşnică a spaţiului îndepărtat.

Ziua Asteroidului este marcată oficial de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru educarea şi creşterea gradului de conştientizare la nivelul comunităţii internaţionale a rolului asteroizilor în formarea universului, asupra modului în care pot fi valorificate resursele acestor corpuri cereşti în viitor, precum şi în ce priveşte potenţiala explorare a acestora sau despre modalităţile în care poate fi protejată planeta de viitoare coliziuni ale asteroizilor, potrivit https://asteroidday.org.

Cei care au avut iniţiativa marcării acestei zile au fost astrofizicianul şi membru al grupului Queen Dr Brian May, astronautul echipajului Apollo 9 Rusty Schweickart, regizorul Grig Richters şi preşedintele Fundaţiei B612 Danica Remy. Demersul lor a fost motivat de dorinţa de educare a publicului privind importanţa asteroizilor în istoria umanităţii, asupra rolului pe care aceste corpuri cereşti îl au pentru sistemul solar din care face parte planeta Pământ. Evenimente majore dedicate marcării acestei zile au avut loc în anii anteriori în Londra, San Francisco, Washington DC, Tanzania, Milano, Rimini, Garching, Santiago de Chile, Rio de Janeiro, dar şi în multe alte locaţii de pe glob.

Ziua Asteroidului este un program educațional și de conștientizare dinamic, menit să inspire lumea în privința asteroizilor, să explice rolul acestora în formarea Universului, cum le putem folosi resursele, cum pot asteroizii să faciliteze explorarea și cum ne putem proteja planeta de impacturile cu asteroizi.

e-Cultura.info / Documentare – Liviu-Ioan Tatu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Ascultă în soundcloud Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume

Laserul de la Măgurele

Laserul de la Măgurele

Premieră mondială în proiectul Sistemul laser de mare putere (HPLS) din cadrul Centrului Extrem Light Infrastructure – Nuclear Physics, în data de 7 martie, a fost atinsă puterea de 10 PetaWatts.

Componenta românească a Proiectului ELI este axată pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP) și se construiește la Măgurele, în cadrul Institutului pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH).
AUDIO

Sistemul, a cărui instalare în clădirea ELI-NP a început în septembrie 2016, s-a aflat în procedura de testare finală, atingându-se, în acest moment, puterea propusă de 10 PW, cea mai mare putere din lume.

Anul trecut s-a atins puterea intermediară care de fapt era conform planului de 3 petawaţi, iar acum intră în testele finale pentru puterea nominală de 10 petawaţi, iar astăzi a fost confirmat că s-a atins deja puterea cea mai mare din lume, de 7 petawaţi”, a afirmat academicianul Nicolae Zamfir, directorul general al proiectului.

Recentul laureat al premiului Nobel pentru Fizică, profesorul Gerard Mourou sublinia public rolul major cu care construcția acestui sistem în România a contribuit în acordarea acestei distincții.

Început în 2016, proiectul de asamblare a laserului de la Măgurele este realizat cu fonduri europene, în parteneriat cu compania franceză Thales. Costul total al proiectului se ridică la peste 300 de milioane de euro.

Sistemul de lasere de la Măgurele mai are o componentă, Sistemul de Fascicul Gamma, a cărui viitoare funcţionare este în prezent incertă după ce, în noiembrie 2018, a fost reziliat contractul de 66 de milioane de euro cu Consorţiul EuroGammaS, aflat în subordinea Institutului Naţional de Fizică Nucleară din Italia, care trebuia să îl construiască. Nemulţumiţi de reziliere, italienii au dat în judecată partea română.

e-Cultura.info.


Share-uiește cu prietenii.

Ascultă în soundcloud Cunoscutul World Wide Web (www), împlinește 30 de ani

World Wide Web (www)

World Wide Web (www)

World Wide Web (www), invenţia programatorului britanic Tim Berners-Lee, împlineşte, 30 de ani de la creare, iar inventatorul le-a cerut utilizatorilor să lupte să aibă un „control complet asupra datelor personale”, potrivit Reuters.

AUDIO

Tim Berners-Lee a criticat, într-o conferinţă de presă care a avut loc la sediul CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară), în Elveţia, un fenomen care ia din ce în ce mai multă amploare, respectiv transformarea datelor personale ale utilizatorilor de internet într-o marfă.

Berners-Lee vrea să îşi salveze invenţia de o serie de probleme care încep să domine mediul online, inclusiv ştirile false şi lipsa unui sistem de protecţie a datelor personale.

Trebuie să aveţi un control complet asupra datelor personale. Nu este vorba despre petrol. Nu este vorba despre o marfă”, a declarat acesta.

Atunci când este vorba de date personale, „nu ar trebui să poţi să le vinzi pe bani”, pentru că este vorba despre „un drept (al omului, n.r.)”.

Berners-Lee, care, anul trecut, a lansat o platformă de dezvoltare numită Solid, având ca scop să le permită utilizatorilor un control complet asupra datelor, a vorbit despre perspectiva unui viitor înfricoşător, dacă nu se rezolvă problema protejării acestor informaţii.

„Este posibil ca, în viitor, sistemul de operare pe care îl foloseşti să monitorizeze tot ceea ce cumperi”, a spus acesta. În acest scenariu posibil, „browser-ul poate stoca mai multe informaţii decât platforma Amazon”, a explicat acesta.

Oamenii trebuie să facă mai mult să se apere şi să îşi protejeze datele personale şi nu să aştepte pur şi simplu ca guvernele să aibă grijă de interesele lor.

Platforma Solid are ca scop „separarea aplicaţiilor de stocarea de date”, astfel încât utilizatorii să decidă unde şi cum să îşi împărtăşească informaţiile personale.

Acesta a mai declarat în conferinţa de presă de luni că ar trebui să existe şi o mai bună legislaţie în domeniu, pentru a proteja cele mai vulnerabile date personale, de exemplu, cele genetice.

e-Cultura.info


Share-uiește cu prietenii.

Ascultă în soundcloud Noul agregator Smart Innovative Learning Hub lansat la Casa Academiei

Smart Innovative Learning Hub

Smart Innovative Learning Hub

Catedra Internaţională Onorifică “Jean Bart”, în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (CIO-SUERD), proiect fondat în anul 2012, în parteneriat cu Academia Română şi sprijinul Ministerului Educaţiei propune organizaţiilor, companiilor şi persoanelor interesate să atragă finanţări în diverse domenii şi să adere la SMART Innovative Learning Hub.

Pe 2 februarie va avea loc la sediul Casei Academiei Române, evenimentul de prezentare a Planului de Acţiune, a formelor de cooperare, a calendarului de lucru şi a beneficiilor afilierii la noua platformă, în cadrul Reuniunii de Constituire a SMART Innovative Learning Hub.

AUDIO

Domeniile pentru care se doreşte atragerea de fonduri sunt: bio-economie, bio şi eco-agricultură, tehnologiile bio, industria alimentară, combaterea riscurilor climatice, buna guvernanţă colaborativă şi managementul inovării.

Printre invitaţii speciali se vor afla: Dr. Ing. Urb. Pietro Elisei – expert european în planificare urbană, Prof. univ. dr. Petre Prisecaru – Institutul de Economie Mondială al Academiei Române, Dr. Brînduşa Covaci – INCE-Academia Română, Prof. Dr. Octavian Şerban – consilier Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Dr. Olivia Comşa – MHTC, Sorin Roşu – consilier Ministerul Educaţiei, Dr. Mădălina Andrei – Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, Eduard Dumitraşcu – preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate, Drd. Sabina Leopa – urbanist, Dr. Georgeta Gheşe Dănău – preşedintele Asociaţiei CINAQ, Viorel Ionescu – preşedintele Asociaţiei CLDR, Lector univ. dr. Gabriela David – UVVG/CIO-SUERD.

“Ideea constituirii acestui agregator de reţele şi proiecte, în special în zone de vârf ale dezvoltării şi cooperării teritoriale, patrimoniu cultural şi istoric, inovare integrată în diverse domenii, a fost lansată cu ocazia recentei dezbateri de la Palatul Cotroceni, în prezenţa reprezentantului Coordonatorului Naţional SUERD – Ministerul Afacerilor Externe şi a noilor parteneri – Asociaţia Română de Smart City şi Mobilitate şi Agenţia URBASOFIA (Roma-Bucureşti)”, se menţionează în comunicatul citat.

CLDR subliniază faptul că, în calitatea de membru instituţional în cadrul European Network for Education and Training (EUNET), CIO-SUERD îşi asumă şi mai dinamic “rolul de catalizator şi de lobby instituţional pentru a coagula noi parteneriate transnaţionale şi, astfel, participarea la reţele şi proiecte europene de anvergură, de care, până în prezent, România a profitat în prea mică măsură”.

Oficialii asociaţiei amintesc de accesarea fondurilor europene, prin programe precum: Horizon 2020, INTERREG Europe, URBACT, UIA, Seed Money Facility, SUERD-POR etc.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Badea.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Ascultă în soundcloud Muzeograful Ovidiu Tercu recompensat cu Premiul Fundaţiei Horia Hulubei

Muzeograful Ovidiu Tercu recompensat cu Premiul Fundaţiei ''Horia Hulubei''

Muzeograful Ovidiu Tercu recompensat cu Premiul Fundaţiei ”Horia Hulubei”

Coordonatorul Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, muzeograful Ovidiu Tercu, a primit Premiul Fundaţiei ”Horia Hulubei” pe anul 2016 pentru succesele deosebite obţinute în activitatea ştiinţifică şi educaţională, se arată într-un comunicat transmis vineri de instituţia de cultură.

Premiul i-a fost înmânat muzeografului Ovidiu Tercu de către vicepreşedintele fundaţiei, Victor Bârsan.

AUDIO

”Domnul Ovidiu Tercu, prin competenţa şi hărnicia sa, a ridicat Observatorul Astronomic de la Galaţi pe locul opt în Europa şi pe locul 40 în lume, sub aspectul observaţiilor asupra asteroizilor şi cometelor, în urma raportării a peste 1.100 asemenea corpuri cereşti şi a peste 11.000 de poziţii ale acestora. Cu totul remarcabilă este descoperirea mai multor stele variabile, inclusiv a unor stele de tipul Wursae Majoris – binare de contact – care au adus numele Galaţiului în cataloagele de obiecte cereşti, precum şi observarea unor planete din afara sistemului solar, o premieră pentru România”, a spus Bârsan.

Vicepreşedintele fundaţiei a vorbit şi despre activitatea educativă desfăşurată de muzeograful Ovidiu Tercu, deschisă către publicul de toate vârstele, dar în special către elevi, care au obţinut la rândul lor rezultate remarcabile în competiţii interne şi internaţionale din domeniul astronomiei.

Fundaţia ”Horia Hulubei” este o organizaţie non-profit, creată în memoria fizicianului român, cu scopul de a contribui la promovarea cercetării din domeniul fizicii.

e-Cultura.info / Autor: Dan Paic.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie.

Festivalul de Ştiinţă şi Literatură SF la Biblioteca Naţională a României

Festivalul de Ştiinţă şi Literatură SF

Festivalul de Ştiinţă şi Literatură SF

Festivalul de Ştiinţă şi Literatură SF – Sci+Fi FEST, ediţia a II-a -, eveniment care aduce în faţa publicului larg oameni de ştiinţă şi cercetători români, scriitori science fiction şi promotori ai tehnologiei, educaţiei şi SF-ului românesc, se va desfăşura sâmbătă şi duminică, la Biblioteca Naţională a României.

Prima zi a festivalului va prezenta publicului larg, atât în interiorul Bibliotecii Naţionale, cât şi în parcarea exterioară, începând cu ora 17,00, expoziţii şi demonstraţii live. Ziua de sâmbătă este consacrată unui maraton de mini-conferinţe dedicat cercetării româneşti, iar pe finalul programului echipa Ştiinţă & Tehnică va prezenta, în premieră, principalele concluzii ale periplului #MareaExpeditieAmericana, dar şi noua ediţie specială a revistei, dedicată acestei misiuni unice în istoria de 70 de ani a publicaţiei.

Duminică, începând cu ora 11,00, cu o serie de prezentări din domeniul educaţiei, ocazie cu care vor putea fi cunoscuţi câţiva dintre elevii eminenţi şi proiectele lor câştigătoare la diverse competiţii internaţionale.

Evenimentele continuă cu o inedită conferinţă pe tema electromobilităţii, dar şi un moment de demonstraţie de scrimă. A doua parte a zilei este dedicată scriitorilor şi editurilor de SF&Fantasy, iar seara va fi marcată de un moment ceremonial în cadrul căruia Ştiinţă & Tehnică oferă premii celor mai importanţi scriitori SF, dar şi cercetătorilor, inventatorilor şi oamenilor de ştiinţă ai momentului.

Intrarea la Sci+Fi FEST 2017 este gratuită, fiind aşteptaţi în special copiii, elevii şi studenţii pe care echipa organizatoare doreşte să-i familiarizeze cu ştiinţa şi tehnologia şi să le deschidă apetitul spre ştiinţele exacte şi spre cariere din domeniul cercetării ştiinţifice şi inovaţiei.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu.

Cercetătorii aduc ştiinţa în stradă la Noaptea Cercetătorilor Europeni

Noaptea Cercetătorilor Europeni

Noaptea Cercetătorilor Europeni

Cercetătorii aduc ştiinţa în stradă la cea de a zecea ediţie a Nopţii Cercetătorilor Europeni, vineri, începând cu ora 17,00, în Bucureşti şi alte 16 oraşe din România, ingineri, exploratori şi inventatori aşteptându-i la eveniment pe pasionaţii de ştiinţă de toate vârstele.

Potrivit unui comunicat, în cadrul evenimentului, desfăşurat în centrele oraşelor, vor fi pregătite pentru copii jocuri educative, ce le vor stimula creativitatea şi le vor cataliza curiozitatea şi dorinţa de a învăţa lucruri noi. Adulţii nu vor fi nici ei neglijaţi şi sunt aşteptaţi să participe la dezbateri şi discuţii pe teme ştiinţifice, iar pentru cei mai îndrăzneţi sunt pregătite întâlniri cu cercetătorii care le vor da răspunsuri la cele mai încuietoare întrebări.

Bucureştiul va găzdui evenimentul în Piaţa Universităţii, unde vor fi prezentate rezultatele muncii elevilor din cadrul proiectului “5 ştiinţe”, la standuri vizitatorii vor putea testa generatorul cu pedale şi bobina Tesla cântătoare sau vor putea gusta din fructele exotice obţinute în urma cercetării.

La Alba Iulia, chiar în interiorul Cetăţii Alba Carolina, vor fi prezentate ultimele descoperiri ale cercetătorilor locali şi se vor organiza ateliere de meşteşuguri antice.

Vizitatorii din Arad vor fi surprinşi de cum Centrul Comercial Atrium se va transforma într-un laborator ştiinţific multidisciplinar.

Publicul ce va fi prezent în Bacău, la Universitatea “Vasile Alecsandri”, va avea ocazia să descopere ultimele invenţii din domeniul IT şi să admire spectacolul realizat de drone.

Observatorul Astronomic “Vasile Pârvan” va fi gazda evenimentului din Bârlad. Vizitatorii vor putea afla cu ce instrumente lucrează cercetătorii din domeniul astrofizicii.

La Braşov, spectacolul ştiinţei se va desfăşura la Colegiul Naţional “Andrei Şaguna”, unde elevii vor captiva atenţia publicului cu cele mai inedite invenţii şi descoperiri.

Centrul comercial VIVO! din Constanţa va fi locul de ancorare a unui vehicul subacvatic telecomandat, dar şi al multor altor ateliere interactive.

În Cugir, vizitatorii sunt aşteptaţi la Colegiul Tehnic “I. D. Lăzărescu” să urmărească noutăţile din industria mecanică şi operarea pe maşini cu comandă numerică.

Deva găzduieşte evenimentul la Colegiul Naţional “Decebal”, unde publicul va avea ocazia să participe la ateliere cu roboţi, jucării şi construcţii electronice deosebite şi modelism auto şi drone.

La Galaţi, Campusul ştiinţei aşteaptă toţi curioşii să testeze imprimanta 3D şi aplicaţiile de mecatronică sau robotică.

Facultatea de Inginerie din Hunedoara dă ocazia publicului să îl cunoască pe pilotul Marcel Marian şi să afle ce inovaţie românească se ascunde sub capota maşinii lui de curse.

În Oradea, vizitatorii vor fi introduşi în fascinanta lume a cercetătorilor de la Universitatea din oraş.

Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii din Ploieşti va fi locul unde minunăţiile naturii se vor împleti cu ştiinţa pentru a surprinde vizitatorii.

Pe esplanada Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava publicul va afla ce sport a luat naştere în urma muncii cercetătorilor.

Tulcea va găzdui Noaptea Cercetătorilor la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, unde participanţii vor fi introduşi în fascinanta lume a Deltei.

La Zalău, evenimentul a început joi la Muzeul de artă “Ioan Sima” şi va continua vineri atât la muzeu, cât şi pe Platoul Central Zalău.

e-Cultura.info /(Autor. Flrin Marin.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Bucharest Science Festival

 Bucharest Science Festival

Bucharest Science Festival

Cel mai mare festival dedicat ştiinţei, Bucharest Science Festival, ajuns la a cincea ediţie, începe miercuri în Capitală.

Festivalul, cu tema ‘Exploratorii ştiinţei’, se desfăşură până pe 1 octombrie şi este organizat de Asociaţia Secular Umanistă din România (ASUR) şi de Planeta Ştiinţei.

Timp de cinci zile sunt programate expoziţii, conferinţe şi dezbateri, experimente şi demonstraţii, proiecţii de documentare.

Primul eveniment va avea loc miercuri, de la ora 19,00, la Cărtureşti Verona. Va fi o conferinţă susţinută de prof. Mark McCaughrean, senior advisor pentru Ştiinţă şi Explorare în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene.

Joi, tot de la ora 19,00, la Humanitas Cişmigiu, va avea loc evenimentul “Cum decidem cum să ne hrănim?”, ocazie cu care participanţii au posibilitatea de a vedea documentarul Food Evolution.

De miercuri până vineri, în şcoli şi licee din Bucureşti, va fi organizat programul educaţional “Ştiinţa banilor”. Elevii vor putea afla cum trebuie luate corect deciziile financiare, cum se gestionează resursele, cum se planifică cheltuielile.

Tot în cadrul festivalului va fi organizat, vineri şi sâmbătă, la Facultatea de Chimie din cadrul UPB, programul educaţional “Atelierele de chimie Kid’s Lab”, care urmăreşte să atragă interesul copiilor asupra ştiinţelor naturale.

În şcoli şi licee din Bucureşti, de miercuri până vineri, vor avea loc Atelierele GeneED – ateliere practice de extragere a ADN-ului, însoţite de prelegeri despre bazele geneticii, sub îndrumarea studenţilor de la Facultatea de Biotehnologie a USAMV.

Duminică, de la ora 17,00, la Humanitas Kretzulescu va fi dezbaterea “Urzeala vaccinurilor: Războaiele imunităţii în România de azi”.

Totodată, în cadrul evenimentului ”Noaptea cercetătorilor”, care va avea loc vineri, începând cu ora 18,00, intrarea la Muzeul ”Grigore Antipa” şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală va fi gratuită. Intrarea în Muzeul de Geologie va fi gratuită pentru grupuri organizate pe toată durata Bucharest Science Festival.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

500 de invenții din 30 de țări la Euroinvent 2017

Euroinvent 2017

Euroinvent 2017

Peste 500 de cercetători și inventatori din țară și străinătate sunt așteptați să participe, de joi și până sâmbătă, la salonul de invenții Euroinvent 2017, ce se desfășoară la Iași.

Evenimentul va avea loc la Palatul Culturii și va cuprinde patru manifestări majore, o expoziție de invenții și proiecte inovative, o conferință internațională, dar și un salon de arte vizuale și un salon de carte tehnico-științifică.

“Invențiile sunt din domeniul științific și tehnic, nu au mai fost prezentate la salonul nostru anterior, iar în general sunt cu aplicabilitate practică sau cu implicații sociale. Vor fi inclusiv creații ale studenților și profesorilor TUIASI, din mediul universitar românesc, dar și economic”, a declarat Petrică Vizureanu, de la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor, organizatorul evenimentului.

În prima zi a evenimentului va avea loc conferința internațională în domeniul cercetării științifice și tehnice, unde vor fi prezentate peste 50 de lucrări de către participanți din 15 țări.

“La expoziția care va fi amplasată la parterul și la etajul Palatului Culturii vor fi peste 500 de invenții și proiecte inovative ale participanților din 30 de țări, inclusiv ale studenților și profesorilor de la Universitatea Tehnică”, a precizat Petrică Vizureanu.

Potrivit programului, în aceeași zi, la Casa Balș este programat Salonul de Arte Vizuale, unde vor expune creatori și profesori de la Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iași.

Vineri vor avea loc demonstrații din partea inventatorilor și Salonul de Carte Tehnico-Științifică, fiind depuse aproximativ 100 de titluri din acest domeniu, care au fost examinate zilele trecute de către un juriu.

În cea de-a treia zi, sâmbătă, 27 mai, va avea loc un workshop, iar apoi se va desfășura festivitatea de premiere a invențiilor. Marele premiu, în valoare de 100.000 de lei, pentru cea mai bună invenție de la EUROINVENT, va fi oferit de Fundația ‘Dan Voiculescu’.

Evenimentul este organizat în colaborare și cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Pentru Protecția Mediului, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iași, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Națională de Arte ‘George Enescu’ din Iași, Universitatea Malaysia Terengganu.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Premiile Mentor pentru Excelență în Educație

Laureați Premiilor Mentor pentru Excelență în Educație

Laureați Premiilor Mentor pentru Excelență în Educație

Premiile Mentor pentru Excelență în Educație, ediția a VII-a, au fost decernate unui număr de zece profesori și antrenori, de Fundația pentru Comunitate și MOL România, în cadrul unei gale desfășurate la Teatrul Odeon din Capitală.

Invitatul de onoare al acestei ediții a Galei Premiilor Mentor a fost violonistul român Alexandru Tomescu care, în cadrul evenimentului, a susținut un recital cu vioara Stradivarius. El a vorbit, totodată, despre importanța recunoașterii profesorilor și antrenorilor care conduc generații întregi la succes și a spus că aceștia ar merita, pe lângă premii și diplome, “să aibă statui”.

“Trăim într-o lume în care suntem poate prea mult conectați către rezultate rapide, imediate. Avem cel mult răbdare să apăsăm un buton și să așteptăm să se încarce o pagină, or munca unui dascăl este foarte diferită de așa ceva, este poate o muncă de durată, este o muncă de viitor. Un profesor construiește pic cu pic, cărămidă cu cărămidă, construiește viitorii oameni, oameni care vor construi țara în care locuim noi, în continuare. (…) Suntem foarte grijulii cu obiectele noastre (…) dar profesorilor le încredințăm ceea ce avem noi mai de preț pe lumea aceasta și anume copiii noștri. (…) Așadar răspunderea pe care acești oameni o au este uriașă și cred eu că merită cu prisosință nu doar premii și diplome — sigur ele sunt foarte importante — dar merită la propriu să aibă statui. Cât mai multe statui de profesori aș vrea să văd tocmai ca să putem să le dăm recunoștința pentru că au făcut din noi ceea ce suntem în ziua de astăzi”, a spus Alexandru Tomescu.

Andras Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate, a precizat că programul, demarat în urmă cu 12 ani, a plecat de la ideea că în spatele fiecărui tânăr talentat, cu rezultate, se află un antrenor sau un profesor.

“De 12 ani organizăm acest program de promovare a talentelor și, pe parcurs, am ajuns la concluzia că, susținând tinerii talentați, de fapt în spatele fiecărui tânăr talentat cu rezultate bune se află cineva. Cine este acel cineva? Un antrenor, un profesor? Mergând mai departe am căutat antrenorii și profesorii care au un rol important în viața unui tânăr care, câteodată, chiar determină alegerea tânărului în viață, într-o meserie, într-o ocupație sau chiar în înțelesul vieții. Așa am ajuns să încercăm să recunoaștem în mod public această valoare educațională sau profesională de educație a antrenorilor și profesorilor. Anual premiem zece antrenori și profesori care au descoperit tineri talentați și au avut grijă de ei la începutul carierei lor”, a declarat Andras Imre, informează Agerpres.

Laureații Premiilor Mentor pentru Excelență în Educație, ediția a VII-a sunt: Petre Arnăutu — antrenor emerit de tenis de masă la Clubul Sportiv Școlar Slatina, Maria Peto — profesoară de fizică la Liceul Teoretic “Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, Nicolae Antonescu — profesor de vioară și violă în cadrul Școlii Gimnaziale de Arte numărul 5 din București, Ferenc Csiszar din Satu Mare — antrenor emerit de scrimă, Elvira Groza — profesoară de filosofie la Liceul Teoretic “Aurel Lazăr” din Oradea, Nora Agnes Bogacs — profesoară la Școala Generală “Joszef Attila” din Miercurea Ciuc, Eleonora Mihaela Zamfirescu — conducătoarea catedrei de pian a Colegiului Național de Muzică “George Enescu” din București, Elena Valeria Teoteoi — profesoară de chimie la Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, Constantin Radu din Iași — antrenor de gimnastică ritmică la Clubul Sportiv Școlar “Anghel Saligny” și Florian-George Zamfir — profesor la Liceul de Artă “Marin Sorescu” din Craiova.

Cei zece profesori și antrenori premiați în cadrul galei au fost selectați dintre cele 250 de propuneri transmise, în perioada aprilie-decembrie 2016, din partea foștilor elevi sau colegi.

Laureații au primit fiecare Trofeul Mentor, realizat de artistul plastic Ioan Nemțoi, o diplomă și câte un premiu în valoare de 8.000 de lei.

Juriul care a stabilit premianții celei de-a șaptea ediții a Premiilor Mentor pentru Excelență în Educație a fost compus din membrii Consiliului Director al Fundației pentru Comunitate: Gazda Arpad — președinte, Molnar-Banffy Kata — vicepreședinte, specialistă în comunicare, prof. univ. Brîndușa Armanca — ziaristă, și Marius Cosmeanu — ziarist și sociolog.

În cadrul evenimentului organizat la Teatrul Odeon a fost lansată cea de-a opta ediție consecutivă a programului, nominalizările putând fi depuse până la sfârșitul anului.

e-Cultura.info/ Autor: Petronius Craiu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Ascultă în soundcloud Astronomii de la NASA a anunțat descoperirea a 7 noi planete

NASA a anunțat descoperirea a 7 noi planete

NASA a anunțat descoperirea a 7 noi planete

Astronomii au descoperit în jurul unei stele pitice și reci un fascinant sistem de șapte planete similare Pământului, dintre care trei ar putea adăposti oceane de apă lichidă și, deci, potențial pentru existența vieții. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă care a avut loc la sediul NASA si a fost transmisă pe canalul d e televiziune al Agenției Spațiale Americane si pe rețelele de socializare.

Conform NASA, această descoperire este extraordinar de importantă prin unicitatea sa, fiind vorba despre cele mai multe exoplanete (planete din afara sistemului nostru solar) telurice (din aceeași clasă cu Pământul) și aflate la distanța potrivită față de steaua în jurul căreia gravitează pentru ca la suprafața lor să poată exista apă în stare lichidă. Pe toate cele șapte planete poate exista apă în stare lichidă dacă sunt îndeplinite anumite condiții atmosferice, însă șansele cele mai mari sunt pe trei dintre ele.

AUDIO

TRAPPIST-1 se află la aproximativ 40 de ani lumină distanță, adică în jur de 369 de trilioane de kilometri. Am avea nevoie de 40 de ani pentru a ajunge la ele dacă am putea călători cu viteza luminii, însă, cel puțin deocamdată, nu există tehnologia necesară pentru a atinge astfel de viteze. Oamenii au construit și trimis în spațiu o serie de vehicule foarte rapide. Cu tehnologia din prezent, de cât timp am avea nevoie pentru a ajunge la sistemul solar TRAPPIST-1?

Descoperirea unui sistem solar cu șapte planete similare Pământului în relativa apropiere a Pământului, la “doar” 40 de ani lumină, reprezintă, fără îndoială, un moment important pentru astronomi și în special pentru astrobiologii aflați în căutarea vieții pe alte planete. Deocamdată, trebuie să ne mulțumim cu contemplarea acestui sistem solar de la distanță, cu cele mai performante telescoape de care dispunem. Ar fi însă posibil să le vizităm de aproape? SPACE.com propune un material în care analizează de cât timp am avea nevoie, cu tehnologia actuală, să ajungem până la steaua TRAPPIST-1.Cunoscând viteza maximă de deplasare a unui vehicul cosmic, putem calcula de cât timp avem nevoie pentru a străbate distanța până la TRAPPIST-1.

Cea mai rapidă metodă de a ajunge atât de departe ar putea fi cea oferită de inițiativa Breakthrough Starshot, susținută de profesorul Stephen Hawking și finanțată de miliardarul rus Yuri Milner și de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg. Cei trei au anunțat anul trecut lansarea unui ambițios proiect de misiune spațială spre cel mai apropiat sistem stelar de Soare, Alpha Centauri, misiune care propune lansarea unei flotile de sute, poate chiar mii de minisonde spațiale, propulsate de raze laser de pe Terra, care ar trebui să atingă o viteză maximă de 20% din viteza luminii și să ajungă la sistemul Alpha Centauri în 20 de ani.

O viteză maximă de 20% din viteza luminii este cu adevărat impresionantă — 216 milioane de km/h — adică de aproximativ 4.000 de ori mai mare decât viteza sondei New Horizons! Sondele care se deplasează cu această viteză ar putea ajunge la TRAPPIST-1 în mai puțin de… două secole. Deocamdată, însă, acest concept există doar teoretic, fiind încă în faza de proiectare.

Concluzia este că tehnologia din prezent nu ne permite să ajungem la TRAPPIST-1 într-o singură viață de om așa că, deocamdată, este important să nu ne facem încă planuri de vacanță pe cele șapte planete din componența sa.

e-Cultura.info / Autor: Codruț Bălu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.                                                                                                                                                  

 • Centrul de preferințe pentru confidențialitate

  carte

  “Cookie”-urile au rolul de a facilita accesul si livrarea serviciilor folosite de utilizator de internet, precum personalizarea anumitor setari (limba, tara, preturi afisante in moneda nationala. “Cookie”-urile, pe baza informatiilor pe care le aduna despre utilizatori, ii ajuta pe detinatorii de site-uri sa isi eficientizeze produsul astfel incat acesta sa fie cat mai usor accesat de catre utilizatori, de asemenea cresc gradul de eficienta a publicitatii online si nu in ultimul rand pot permite aplicatiilor multimedia sau de alt tip de pe alte site-uri sa fie incluse intr-un anumit sote pentru a face navigarea mai utila.

  “Cookie”-urile au rolul de a facilita accesul si livrarea serviciilor folosite de utilizator de internet, precum personalizarea anumitor setari (limba, tara, preturi afisante in moneda nationala. “Cookie”-urile, pe baza informatiilor pe care le aduna despre utilizatori, ii ajuta pe detinatorii de site-uri sa isi eficientizeze produsul astfel incat acesta sa fie cat mai usor accesat de catre utilizatori, de asemenea cresc gradul de eficienta a publicitatii online si nu in ultimul rand pot permite aplicatiilor multimedia sau de alt tip de pe alte site-uri sa fie incluse intr-un anumit sote pentru a face navigarea mai utila.