fbpx

Categorie: Știri externe

Te rugam să apreciezi sau să distribui

 
                                                                                                                                                                 


“Héritage” de Miguel Bonnefoy alegerea României pentru Premiu Goncourt

“Héritage” de Miguel Bonnefoy

Premiul Goncourt – Alegerea României a revenit în acest an romanului “Héritage” de Miguel Bonnefoy, a anunţat, ambasadorul Franţei în România, Laurence Auer.

Diplomatul francez şi-a exprimat satisfacţia pentru organizarea acestei competiţii şi în acest an, “puţin complicat”.

“Nu e primul premiu pe care îl ofer, dar, ca de fiecare dată, este o mare plăcere şi o mare onoare de a face acest tur al celor 15 cărţi nominalizate nu de către specialişti, ci de către tânăra generaţie, tineri care citesc direct în franceză, traduc cărţile şi le analizează”, a spus Laurence Auer.

“Miguel Bonnefoy este un autor care a publicat, în 2015, un roman foarte apreciat, “Călătoria lui Octavio”, a amintit ambasadoarea.

Scriitoarea Ioana Pârvulescu, preşedintele de onoare din partea României al concursului “Premiul Goncourt – Alegerea României 2020” şi scriitorul Santiago H. Amigorena, câştigător 2019 şi preşedinte de onoare al acestei ediţii din partea Franţei, au transmis celor prezenţi mesaje online.

În cadrul evenimentului a fost semnat un acord de parteneriat între Biblioteca Naţională a României şi Institutul Francez din România, care vizează, potrivit directorului general al Bibliotecii Naţionale a României, Carmen Mihaiu, promovarea patrimoniului comun al celor două instituţii în cadrul unor evenimente (dezbateri, conferinţe), care să contribuie la “exprimarea culturii celor două ţări”, ce va fi prezentat publicului francez şi român.

Premiul Goncourt – Alegerea României 2020 este decernat pentru al optulea an consecutiv, în cadrul unui proiect organizat de Institutul Francez din România şi Ambasada Franţei, cu sprijinul Agenţiei Universitare a Francofoniei în Europa Centrală şi Orientală şi a Groupe Renault România.

Juriul – format din reprezentanţii studenţilor de la facultăţile de limba şi literatura franceză din şase universităţi din România (Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu şi Timişoara) – s-a reunit, pentru deliberările finale, la Librăria franceză Kyralina.

Premiul Goncourt – Alegerea României este organizat din 2013, România fiind a cincea ţară din constelaţia Goncourt, după Polonia (1998), Serbia (2012), Liban (2012) şi Italia (2013). În prezent, 20 ţări şi regiuni din lume aleg şi decernează un asemenea premiu.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Documentarul Colectiv, propunerea României la premiile Oscar 2021

Documentarul Colectiv Oscar

Documentarul Colectiv

Documentarul “colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, este propunerea României la premiile Oscar 2021, secţiunea “cel mai bun lungmetraj internaţional”, anterior numită “cel mai bun film într-o limbă străină”.

Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiţia pentru premiile Academiei Americane de Film.

În plus, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures şi Participant, vor înscrie filmul “colectiv” şi pentru secţiunea “cel mai bun film documentar”, arată reprezentanţii producţiei. Potrivit acestora, participarea unui film la două secţiuni îi sporeşte şansele de a fi nominalizat.

Propunerea a fost făcută de către o comisie a Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

“Este o mare onoare pentru noi să fim învestiţi cu atâta încredere de către comisia CNC. Ne aflăm cu adevărat în plină epocă de aur a documentarului, iar faptul că aceste filme încep să primească recunoaştere pe o scară atâta de largă este foarte încurajator. Suntem convinşi că povestea ‘colectiv’ va ajunge la cât mai mulţi oameni, ea fiind susţinută de eforturile partenerilor noştri americani în lungul drum care ne aşteaptă. Va fi o competiţie atipică, într-un an complicat, în care standardele de eligibilitate s-au lărgit, iar numărul documentarelor eligibile a devenit imens. Competiţia de abia acum începe, iar noi mergem mai departe cu optimism şi responsabilitate”, a declarat Alexander Nanau.

Din juriul care a decis ca opțiunea României la Premiile Oscar să fie, pentru prima oară în istoria propunerilor, un documentar, au făcut parte mai mulți critici de film și oameni de cinema.

”(Colectiv) rezonează în orice oraș sau țară unde cei slabi și în nevoi suferă în timp ce cei bogați devin și mai bogați și unde nici cel mai îngrozitor scandal nu poate să-i facă pe oamenii să iasă din apatie și să meargă la urne” The Los Angeles Times despre documentarul românesc Colectiv.

“Colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate individuale.

e-Cultura.info / Autor: Oana Ghiţă.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Documentarul “Casa cu păpuşi” în premieră la Sarajevo Film Festival – VIDEO

Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival

Debutul în regie al directorului de imagine Tudor Platon, documentarul “Casa cu păpuşi”/ “House of Dolls”, va avea premiera internaţională la Sarajevo International Film Festival, care se desfăşoară în perioada 14-21 august.

Producţia a fost inclusă în competiţia de documentare în cadrul celei de-a 26-a ediţie a prestigiosului eveniment.

“Casa cu Păpuşi”, o incursiune într-un univers special, vacanţa anuală a unor femei de 70 de ani, va fi proiectat în avanpremieră naţională în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, în secţiunea “Zilele Filmului Românesc”.

Departe de bărbaţi şi de lumea dezlănţuită, Cica, Nana şi prietenele lor se izolează voluntar într-o vilă de pe Valea Oltului. Împreună, împletesc pofta de viaţă cu amintirile, melancolia cu veselia, bârfele cu bancurile. Totul pentru a întreţine iluzia că pentru ele timpul nu a trecut şi că sunt aceleaşi fete tinere, frumoase şi îndrăgostite din urmă cu 50 de ani, se arată în prezentarea peliculei.


CASA CU PAPUSI / HOUSE OF DOLLS OFFICIAL TRAILER


“Mereu mi-a plăcut să-i înregistrez pe cei apropiaţi, în special pe cei din familie. Simt că, prin intermediul unui aparat de înregistrat imagini sau sunet, ei îmi dau voie să mă bag în sufletul lor, iar mie îmi place acolo. Bănuiesc că are de-a face cu ceva din copilărie, ceva ce mi-a rămas sau din contră, am pierdut şi încerc să-l recapăt; nici eu nu ştiu. Din acelaşi instinct am ajuns să îmi filmez şi bunica, pe Cica, împreună cu prietenele ei, în timpul vacanţei lor anuale la munte”, a declarat regizorul Tudor Platon, citat în comunicat.

“Casa cu păpuşi” le are în distribuţie pe Viorica Crăciun, Ileana Crăciun, Elena Laslu, Ana-Maria Bondar, Aura Chindea. Tudor Platon semnează regia, scenariul şi imaginea, montajul a fost realizat de Natalia Volohova Deliu, iar de sunet s-a ocupat Ştefan Azaharioaie. Producători: Carla Fotea, Ada Solomon, Tudor Platon, Alexandru Solomon.

Documentarul este o producţie microFILM şi Film Cartel în co-producţie cu 1TV Neamţ.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Ascultă în soundcloud A fost semnată Declaraţiei privind rolul culturii în timpul crizei COVID-19


Declaraţiei privind rolul culturii în timpul crizei COVID-19

Declaraţiei privind rolul culturii în timpul crizei COVID-19

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anunţă semnarea Declaraţiei privind rolul culturii în timpul crizei COVID-19, alături de alţi 25 de miniştri din Uniunea Europeană.

Acest document programatic reprezintă un prim rezultat concret al reuniunii informale a miniştrilor Culturii din 8 aprilie, organizate în sistem de videoconferinţă de către preşedinţia croată a Consiliului Uniunii Europene.

AUDIO

Cu ocazia reuniunii au fost examinate consecinţele pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor culturale şi creative, în vederea adoptării unor măsuri de atenuare a efectelor negative ale crizei.

La conferinţa video au participat 26 de miniştri ai Culturii şi trei comisari – Vera Jourova, Mariya Gabriel şi Thierry Breton.

“Eforturile pe care le-am susţinut, pe plan naţional, pentru diminuarea efectelor negative cauzate de criza COVID-19 asupra sectoarelor culturale şi creative sunt dublate de o asumare din partea fiecărui stat membru al Uniunii Europene. Este necesară continuarea demersurilor pentru a sprijini revenirea cât mai rapidă a acestor industrii. Declaraţia reafirmă solidaritatea faţă de artişti, jurnalişti şi faţă de toţi cetăţenii Uniunii Europene, pentru care formele de exprimare culturală sunt o necesitate în viaţa de zi cu zi”, a menţionat Bogdan Gheorghiu, într-un comunicat.

Declaraţia miniştrilor Culturii din statele membre UE salută atât măsurile adoptate la nivel naţional, cât şi pe cele ale Comisiei Europene, definind, totodată, paşi de acţiune pentru viitor.

Textul accentuează relevanţa iniţiativelor de susţinere a sectoarelor culturale şi creative, inclusiv a celor din domeniul audiovizual şi mass-media, care vin în sprijinul întreprinderilor şi al persoanelor afectate de criză, protejând în egală măsură bunăstarea cetăţenilor europeni, prin facilitarea accesului acestora la conţinut cultural online.

Statele membre UE reafirmă angajamentul pentru măsuri politice decisive suplimentare, care sprijină sectoarele culturale şi creative, în perioadele de criză şi nu numai.

Miniştrii vor continua dezbaterea la următoarea reuniune informală, planificată de preşedinţia croată a Consiliului UE în 19 mai, mai informează Ministerul Culturii.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie.

Ascultă în soundcloud Filmul “Ivana cea Groaznică” în competiţia festivalurilor internaționale

Filmul

Filmul “Ivana cea Groaznică” în competiţia festivalurilor internaționale

Lungmetrajul “Ivana cea Groaznică”, regia Ivana Mladenovic, producţie România-Serbia, a fost inclus în competiţiile festivalurilor din Franţa, Italia şi Suedia.

Pelicula va fi prezentată în perioada 17-26 ianuarie la Festival Premiers Plans d’Angers (Franţa), în competiţia de lungmetraje, între 17 şi 23 ianuarie la Trieste Film Festival (Italia), tot în competiţia de lungmetraj, şi între 24 ianuarie şi 3 februarie, la Goteborg Film Festival (Suedia), în competiţia “Ingmar Bergman”.

AUDIO

Filmul Ivanei Mladenovic va fi prezentat, de asemenea, la Kustendorf International Film & Music Festival din Serbia, între 13 şi 18 ianuarie, şi la Troms International Film Festival din Norvegia, în aceeaşi perioadă.

În cinematografele din România, lungmetrajul va avea premiera din 13 martie, fiind distribuit de Hi Film Productions.

“Ivana cea Groaznică” este al doilea lungmetraj al regizoarei. Filmul este o poveste neconvenţională despre oameni şi locuri, despre apartenenţă şi dor, spusă cu umor şi tandreţe.

Rolul principal e interpretat de Ivana Mladenovic, iar din distribuţie fac parte Luka Gramic, părinţii Ivanei: Gordana Mladenovic şi Miodrag Mladenovic, fratele Kosta Mladenovic, bunica Zivka Sorejevic, Andrei Dinescu şi regretata artistă Anca Pop. Scenariul şi regia sunt semnate de Ivana Mladenović, coscenarist este Adrian Schiop, iar regia artistică a fost realizată de Ana Szel şi Andrei Rus.

După ce a fost recompensată cu Premiul special al juriului secţiunii Cineasti del Presente din cadrul Festivalului de Film de la Locarno 2019, producţia a câştigat şi trofeul Golden Pram pentru cel mai bun lungmetraj la Zagreb Film Festival.

Filmul a fost prezentat în mai multe festivaluri internaţionale, iar în România a avut avanpremiera la Les Films de Cannes a Bucarest.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu.


Share-uiește cu prietenii.

Ascultă în soundcloud Ministrul Culturii prezent la Conferinţa Generală a UNESCO

Ministrul Culturii prezent la Conferinţa Generală a UNESCO

Ministrul Culturii prezent la Conferinţa Generală a UNESCO

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a participat marţi, la Forumul Miniştrilor din cadrul celei de-a 40-a Conferinţe Generale a UNESCO, organizată la Paris, prilej cu care a subliniat importanţa construirii unei infrastructuri şi a îmbunătăţirii cadrului legislativ pentru sectoarele culturale din România.

În cadrul dezbaterilor panelului intitulat “Cultura în centrul educaţiei, o dimensiune fundamentală pentru dezvoltarea şi inovaţia umană”, discuţiile s-au axat pe potenţialul incontestabil pe care aceste sectoare îl au în a genera capital economic.

AUDIO

“Ministerul Culturii din România va promova un cadru legislativ pentru a maximiza potenţialul economic al sectoarelor culturale şi creative. De asemenea, vom încuraja actorii mediului digital românesc, care au dovedit capacitatea de a se impune pe piaţa globală. Sunt foarte mândru de faptul că România şi-a însuşit, pe deplin, noile tehnologii, iar acest lucru se observă în evoluţia pe care au avut-o sectoarele digitale şi de software, în ultimii ani”, a precizat ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, în alocuţiunea sa.

Totodată, demnitarul a împărtăşit câteva dintre realizările României cu privire la evoluţiile tehnologiilor digitale şi la impactul acestora în domeniile culturii şi a economiei creative: conform datelor oferite de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, România controlează 5% din piaţa offshore de dezvoltare a produselor software, aflându-se pe locul trei privind exportul acestora, după India şi China, precizează sursa citată.

Alături de ministrul Culturii, la eveniment a fost prezent Adrian Cioroianu, ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.

În continuare, delegaţia va vizita expoziţia Walking the Indigo Walk, inaugurată luni la sediul UNESCO. Expoziţia reuneşte 34 de opere din 18 ţări, şi constă în lucrări pe suport textil realizate prin vopsire indigo. România participă cu două lucrări realizate de Daniela Frumuşeanu, artist plastic şi conferenţiar doctor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

În perioada 12-27 noiembrie, Conferinţa Generală a UNESCO găzduieşte, la Paris, delegaţii din 193 de ţări, pentru a decide viitorul unora dintre cele mai importante problematici ale zilelor noastre. Timp de două săptămâni, şase comisii, patru comitete şi 25 de evenimente paralele vor reuni şefi de state şi peste 150 de miniştri. O dată la doi ani, conferinţa reuneşte Statele Membre ale Organizaţiei pentru a determina direcţia programelor, a activităţilor sale, dar şi bugetul acestora.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Ascultă în soundcloud Rodica Ispas – primul meșter român participant la Craft Residence

Rodica Ispas

Rodica Ispas

Muzeul ASTRA a facilitat în această perioadă participarea unuia dintre cei mai recunoscuți meșteri populari și profesori în ale țesutului din România, doamna Rodica Ispas din Avrig, județul Sibiu, la primul program de mobilitate Craft residence organizat de Regional Handicraft Advisor Västarvet, Suedia.

AUDIO

Programul se desfășoară în perioada 4 – 17 noiembrie 2019 în orașul Skövde, din regiunea Västra Götaland Suedia și se bazează pe conceptul „slöjd” (Ce putem face cu propriile mâini!) și dialog cultural între cele două țări (România și Suedia).

,,În cadrul programului de mobilitate Craft residence participă doi creatori populari, Rodica Ispas din Avrig și Git Skoglund din Gothenburg. Timp de două săptâmâni cele două doamne iau parte la întâlniri, dezbateri și prezentări în domeniul țesutului cu specialiști în domeniu și grupuri de meșteri locali; realizează un schimb de experiență, de tehnici și cunoștințe, demonstrând propria tehnică de lucru în cadrul Studioului Skaraborgshemslojdforening (Skara Crafts Association), fiind încurajate să exploreze și să își dezvolte propria creativitate. ”, a declarat Elena Găvan, muzeograf Muzeul ASTRA

După participarea grupului din Västra Götaland la cea de a XXIV-a ediție a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”, desfășurată la sfârșitul lunii iulie a anului în curs, programul Craft Residence este a doua acțiune desfășurată sub „umbrela” acordului de cooperare în domeniul promovării patrimoniului, culturii și turismului încheiat între Consiliul Județean Sibiu și regiunea Västra Götaland din Suedia în anul 2017, prin Muzeul ASTRA.

e-Cultura.info


Share-uiește cu prietenii.

Ascultă în soundcloud Teatrul Naţional Târgu Mureş la Reuniunea Teatrelor Naţionale din Chişinău

Teatrul Naţional Târgu Mureş

Teatrul Naţional Târgu Mureş

Teatrul Naţional Târgu Mureş participă cu ambele secţii, română şi maghiară, la Reuniunea Teatrelor Naţionale de la Chişinău, respectiv Compania “Tompa Miklós” şi Compania “Liviu Rebreanu”, şi va prezenta patru spectacole în perioada 19-22 septembrie.

AUDIO

Cel mai important şi mai amplu eveniment teatral din Republica Moldova se desfăşoară în perioada 16-29 septembrie şi este organizat de Teatrul Naţional ‘Mihai Eminescu’

Astfel, Compania “Tompa Miklós” va prezenta spectacolele “Karamazovii” de Richard Crane după Dostoievski (regia István Albu) şi “Beţie” de Ivan Viripaev (regia Radu Afrim) care se vor juca în zilele în 19 şi 20 septembrie, iar Compania “Liviu Rebreanu” va juca spectacolele “Navigatorul” de Conor McPherson (regia Cristi Juncu) şi “D’ale carnavalului” după I.L. Caragiale (regia Adi Iclenzan).

La eveniment şi-au mai anunţat participarea Teatrul Naţional ‘I.L. Caragiale’ Bucureşti, Teatrul Naţional ‘Marin Sorescu’ Craiova, Teatrul Naţional ‘Vasile Alecsandri’ Iaşi, Teatrul Naţional ‘Radu Stanca’ Sibiu, Teatrul Naţional ‘Strija’ Serbia, Teatrul Naţional ‘Vasile Alecsandri’ Bălţi, Teatrul ‘B. P. Hasdeu’ Cahul, Centrul de Arte ‘Coliseum’, Teatrul Naţional Radiofonic Bucureşti, dar şi Teatrul la microfon (Radio Moldova). Pe lângă spectacole, programul cuprinde conferinţe, concerte, expoziţii şi întâlniri cu regizorii şi actorii invitaţi.

e-Cultura.info / Autor: Dorina Matiş.


Share-uiește cu prietenii.

Documentarul “Colectiv”, prezentat în premiera la Festivalul de la Veneția

Documentarul

Documentarul “Colectiv”

Filmul “colectiv”, un documentar despre incendiul din clubul bucureştean, în urma căruia, acum patru ani, au murit 64 de persoane, a fost prezentat la Festivalul de la Veneţia, în afara competiţiei.

Membrii echipei au pășit pe covorul roșu pe acordurile piesei „The Day We Die”, a trupei Goodbye to Gravity, care concerta în club în momentul când s-a produs tragedia.

Premiera a fost precedată de o conferinţă de presă, la care au participat, alături de regizorul Alexander Nanau, protagonişti şi membri ai echipei de producţie:Antoaneta Opriş, Bianca Oană, Mihai Grecea, Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luţac, Camelia Roiu, Vlad Voiculescu, Tedy, Narcis şi Mihaela Hogea.

Membrii echipei au păşit, apoi, pe covorul roşu pe acordurile piesei “The Day We Die” a trupei Goodbye to Gravity.

Producţia este, conform organizatorilor Festivalului de Film de la Veneţia, primul documentar românesc selectat în cadrul Mostrei.

„colectiv” este primul documentar românesc selectat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia.

„colectiv” este un documentar observaţional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv.

Pelicula are ca temă incendiul din clubul din București și culisele luptei împotriva corupției din perioada care a urmat tragediei soldate cu moartea a 64 de oameni.

e-Cultura.info / Autor: Oana Ghiţă.


Share-uiește cu prietenii.

Ascultă în soundcloud Lucrări ale artiştilor Doina Levintza, Dan Coma, expuse, la Castelul Beloeil

Festivalul EUROPALIA

Festivalul EUROPALIA

Lucrări ale artiştilor Doina Levintza, Dan Coma şi Mihai Ţopescu vor fi expuse, în avanpremiera participării României la EUROPALIA, la Castelul Beloeil din Belgia, supranumit “Versailles-ul belgian.

Evenimentul se desfăşoară în prezenţa prinţului Michel de Ligne şi a prinţesei Eleanor de Ligne şi reprezintă un bun prilej de a cunoaşte valorile culturale actuale ale României, se arată în comunicat.

AUDIO

Doina Levintza, unul dintre cei mai prolifici şi mai apreciaţi scenografi de teatru, televiziune şi film din România, va prezenta o expoziţie de costume în spaţiile Castelului Beloeil. Această expoziţie, desfăşurată în incinta castelului, va reda armonia dintre modă şi teatru, alături de accesoriile de marochinărie ale artistului Dan Coma, unul dintre cei mai cunoscuţi creatori de gen din România.

În grădinile castelului vor fi expuse lucrările sculptorului Mihai Ţopescu. Artistul propune proiectul “Manifest”, constând într-o instalaţie outdoor, configurată in situ, în grădina castelului, un protest împotriva defrişărilor ilegale, suprapunând peste pădurea naturală una ideală, a “Paradisului”.

România este ţară invitată a Festivalului Internaţional EUROPALIA, ocazie cu care îşi va pune în valoare atât istoria impresionantă, cât şi scena artistică fascinantă. Prezenţa României la acest important festival, care se va desfăşura în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020, este asigurată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Secretariatul General al Guvernului.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu.


Share-uiește cu prietenii.

Tatiana Ţîbuleac, recompensată cu Uniunii Europene pentru Literatură

Tatiana Ţîbuleac

Tatiana Ţîbuleac

Românca Tatiana Ţîbuleac se numără printre cei 14 câştigători ai ediţiei 2019 a Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură, a anunţat de ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, şi Comisarul European pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport, Tibor Navracsics, în cadrul unui eveniment organizat la sediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE.

“Cei 14 câştigători ai ediţiei din acest an au fost: Laura Fredenthaler (Austria), Piia Leino (Finlanda), Sophie Daull (Franţa), Reka Man-Varhegyi (Ungaria), Beqa Adamashvili (Georgia), Nikos Chryssos (Grecia), Jan Carson (Irlanda), Giovanni Dozzini (Italia), Daina Opolskaite (Lituania), Marta Dzido (Polonia), Tatiana Ţîbuleac (România), Ivana Dobrakovova (Slovacia), Halya Kerosina Shyyan (Ucraina) şi Melissa Harrisson (Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord)”, informează MCIN, într-un comunicat.

“Literatura europeană este o componentă fundamentală a identităţilor noastre culturale, iar prin intermediul traducerilor contribuie la crearea unui spaţiu cultural comun. Sunt bucuros că familia câştigătorilor s-a extins astăzi şi va include mai mulţi autori ale căror opere vor fi traduse, facilitând circulaţia acestora la nivel transfrontalier, în interesul cetăţenilor europeni”, a spus Valer-Daniel Breaz.

Ceremonia de decernare a premiilor, în prezenţa tuturor autorilor câştigători, va avea loc la 2 octombrie, la Bozar, în Bruxelles.

“Premiul Uniunii Europene pentru Literatură arată creativitatea şi diversitatea literaturii europene şi recunoaşte importanţa sectorului nostru de carte”. “Prin intermediul programului Europa Creativă, Comisia Europeană ajută autori, editori, traducători şi comercianţi de cărţi să aducă varietate şi calitate pentru cititori din Europa şi dincolo de ea. Felicit călduros toţi câştigătorii din acest an”, a adăugat la rândul său, Comisarul Tibor Navracsics.

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) recunoaşte tinere şi emergente talente literare din Europa şi evidenţiază bogăţia literaturii europene contemporane, atrăgând totodată atenţia asupra unicităţii patrimoniului cultural şi lingvistic al continentului.

Până în prezent, EUPL a fost acordat unui număr de 108 autori din 41 ţări în decursul unui deceniu de la instituire. EUPL este organizat de un consorţiu format din Federaţia Europeană şi Internaţională a Librăriilor (EIBF), Consiliul Scriitorilor Europeni (EWC) şi Federaţia Editorilor Europeni (FEP), cu sprijinul Comisiei Europene. Finanţat de Europa Creativă, Premiul este accesibil tuturor ţărilor care participă la acest program de finanţare al UE, care sprijină sectoarele culturale şi creative în perioada 2014-2020.

e-Cultura.info/ Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

România, prezentă la Festivalului de Film de la Cannes 2019

Festivalul de Film de la Cannes 2019

Festivalul de Film de la Cannes 2019

Cea de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, se va desfăşura în perioada 14 – 25 mai. Corneliu Porumboiu se întoarce la Cannes şi concurează de data aceasta pentru celebrul Palme d’Or, cu cel mai recent film, “La Goméra/ The Whistlers”, prima peliculă a sa care este realizată şi în afara ţării.

În distribuţie îi întâlnim pe Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Ţambrea, dar şi pe actorii spanioli Agustí Villaronga, Antonio Buíl şi Cristóbal Pinto. Filmările s-au realizat în Bucureşti, pe insula La Gomera (Spania) şi în Singapore.

Cristi, un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăţa El Silbo, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest la Bucureşti, şi singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii”.

Corneliu Porumboiu a debutat în lungmetraj în anul 2006, cu filmul “A fost sau n-a fost?”, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, unde a obţinut premiul pentru debut Caméra d’Or şi cel pentru distribuţie Label Europa Cinémas.

Totodată, la Cannes va fi prezentat programul de scurtmetraje Romanian Short Waves, în Short Film Corner, un forum dedicat filmelor scurte şi promovării tinerelor talente. Programul, prezentat de Asociaţia Secvenţe, este susţinut de Institutul Cultural Român, potrivit unui comunicat al instituţiei.

În cadrul la Semaine de la Critique va fi proiectat filmul “Ultimul drum spre mare”, un scurtmetraj de Adi Voicu. Acţiunea filmului se petrece intr-un compartiment al unui tren ce circulă spre litoral. Cei şase pasageri discută despre diverse subiecte, dar la un moment dat o suspiciune face ca totul să scape de sub control.

Nu în ultimul rând, România este prezentă la Cannes 2019 prin regizorul, scenaristul şi producătorul Cătălin Mitulescu, în calitate de membru al juriului secţiunii Cinefondation si de scurtmetraje. Cariera de regizor a lui Cătălin Mitulescu a debutat cu selecţia la Cannes a primelor două scurtmetraje, iar cel de-al treilea, “Trafic”, a fost laureat cu Palme d’Or în 2004. De asemenea, lungmetrajul “Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” a avut premiera în secţiunea Un Certain Regard la Cannes, la fel şi următorul său film, “Loverboy”.

e-Cultura.info


Share-uiește cu prietenii.
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.