fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Studiu de conservare și restaurare la Sarmizegetusa demarat de Institutul Național al Patrimoniului

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Restaurarea şi punerea în valoare a fostei capitale a Daciei, cetatea Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, face obiectul unui studiu complex ale cărui prime concluzii au fost prezentate luni la Deva de un colectiv de specialişti ai Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), în cadrul sitului fiind propuse lucrări de intervenţie şi de conservare a monumentului UNESCO, vechi de 2.000 de ani.

Lucrările ar putea costa zeci de milioane de euro şi s-ar putea întinde chiar şi pe 20 de ani, însă transformările în timp ale sitului vor permite vizitatorilor să vadă din punct de vedere arhitectural cum arăta cetatea Sarmizegetusa Regia la momentele sale de glorie, în paralel cu salvarea şi conservarea unor vestigii istorice importante.

“În două cuvinte, e vorba de trecerea de la aspectul natural, organic, al unui sit pitoresc, inundat de natură, către imaginea unui sit arhitectural care este configurat geometric. Aşa a fost în antichitate. Or, dacă multe lucruri sunt pierdute definitiv prin felul în care s-a ruinat şi a dispărut situl, de-a lungul timpului, unele există încă şi pot fi recuperate. Şi anume, exact această geometrie a topografiei antice, faptul că templele erau aşezate pe terase sprijinite pe ziduri de mari dimensiuni, din piatră sau piatră combinată cu alte materiale. Suprafeţele erau bine definite şi acest aspect poate fi recuperat relativ uşor prin utilizarea mărturiilor arheologice şi a ruinelor care există încă pe sit”, a declarat directorul INP, Ştefan Bâlici informează Agerpres.

În premieră pentru Sarmizegetusa Regia, în cadrul lucrărilor ar putea fi refăcută şi una dintre coloanele templului de andezit, ceea ce le-ar oferi o altă perspectivă vizitatorilor.

“Al doilea aspect este mai de detaliu, şi anume, anastiloza, adică recompunerea unor fragmente de monument din piesele originale care se păstrează încă pe sit. Mai ales vorbim de coloane ale unor temple care erau alcătuite din tamburi, din piese de piatră aşezate una peste alta şi care în timp s-au risipit pe suprafaţa sitului. Din studierea acestor fragmente, ele pot fi recompuse şi putem să avem dimensiunea verticală a monumentelor”, a completat directorul INP.

Proiectul este apreciat de profesorul Gelu Florea, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, coordonatorul ştiinţific al şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia. El a menţionat că studiul era necesar pentru că va permite conservarea ruinelor existente, în paralel cu o altă perspectivă pentru turism.

“Acest studiu era absolut necesar din mai multe puncte de vedere. O dată, pentru sănătatea sitului, pentru că acest proiect presupune o parte importantă de conservare a ruinelor existente şi chiar a pieselor disparate, provenind din ruine şi care se află la faţa locului. O altă parte importantă este dedicată punerii în valoare din punct de vedere turistic a acestui sit, care va deveni contemporan cu ceea ce este în Europa”, a arătat prof. Gelu Florea.

Pe de altă parte, specialiştii prezenţi au reliefat importanţa unor intervenţii de urgenţă în cetatea Sarmizegetusa Regia, unde anumite terase au fost afectate de alunecările de teren din această vară.

“Intervenţiile de urgenţă sunt structuri temporare şi reversibile. Asta înseamnă structuri de sprijinire a zidurilor acolo unde ele riscă să se prăbuşească, acoperiri provizorii, plus intervenţia pe stabilizarea versanţilor, care trebuie făcută definitivă, nu temporară”, a explicat Ştefan Bâlici.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se află în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, iar instituţia administrativă a fost cea care a comandat INP studiul de restaurare şi punere în valoare a monumentului UNESCO.

În cadrul proiectului au fost încheiate fazele de cercetare şi studiile aferente, urmând ca până la sfârşitul anului să fie gata şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI), importantă pentru stabilirea valorii operaţiunilor de restaurare şi fără de care nu poate fi accesată niciun fel de finanţare pentru sit.

“În urma finalizării documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI), care se va întâmpla până la sfârşitul acestui an, vom avea o valoare estimativă (a lucrărilor, n.r.). Un lucru este cert, că va fi o sumă foarte mare şi eu zic că pentru 20 de ani de acum înainte la Sarmizegetusa Regia vom avea lucrări de intervenţii”, a afirmat vicepreşedintele CJ Hunedoara Sorin Vasilescu, coordonatorul proiectului din partea administraţiei judeţene.

În opinia sa, suma necesară proiectului ar putea fi de ordinul zecilor de milioane de euro.

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei şi în special Sarmizegetusa Regia reprezintă unul dintre punctele de atracţie turistică ale judeţului Hunedoara, monumentul UNESCO fiind vizitat anul trecut de peste 70.000 de turişti.

e-Cultura.info / Autor: Sorin Blada.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest