Subscripție publică pentru salvarea casei lui Constantin Brâncuși

Subscripție publică pentru salvarea casei lui Constantin Brâncuși

Scriitorul Laurian Stănchescu, inițiatorul demersului aducerii în țară a osemintelor lui Constantin Brâncuși, a făcut, luni, un apel pentru subscripție publică în vederea salvării casei Titanului de la Hobița.

“Rog din suflet ca mass-media locală — județul Gorj — împreună cu media centrală să răspundă acestui demers în sensul că ne trebuie un cont în care se vor depune sumele de bani prin bunăvoința dumneavoastră, asigurând astfel transparența totală a demersurilor și a folosirii sumelor de bani depuse.Să vă dea Dumnezeu numai gândul cel bun!”, afirmă scriitorul într-un apel transmis AGERPRES.

În opinia lui Stănchescu a vorbi despre “Titanul din Hobița, Părintele Sculpturii Moderne”, este ca și cum ar începe să-l descrie pe Dumnezeu.

“Drama posterității sale se află în România, la Hobița, unde Casa în care s-a născut artistul a ajuns o ruină, mai are puțin și intră în pământ, dar din bârnele căreia încă strălucește o universalitate pe care nimeni nu o vede. Dacă această Casă era în oricare parte a lumii, ar fi devenit un templu spiritual de pelerinaj! Eu cred că România încă este în această ‘oricare parte a lumii’ și înțelege datoria și onoarea să aureoleze Casa lui Constantin Brâncuși printr-o restaurare grabnică. Ar fi un semn că identitatea noastră culturală desăvârșește istoria culturală a lumii, iar posteritatea Patriarhului Mesei Tăcerii, Porții Sărutului și Coloanei Infinite ar fi străbătută de onorul și respectul poporului său!”, se mai arată în apelul lui Laurian Stănchescu.

Luna trecută, Stănchescu a transmis Parlamentului un Memoriu prin care solicită recunoașterea cetățeniei române a lui Constantin Brâncuși de către Legiuitor.Totodată, acesta solicita Parlamentului sprijinul în “aprobarea unui plan de restaurare a casei în care s-a născut Constantin Brâncuși”.

CITEȘTE ȘI  Evenimente publice dedicate aniversării Regelui Mihai

“Nu în ultimul rând, aș dori să vă supun atenției și necesitatea evaluării și aprobării unui plan de restaurare a casei în care s-a născut Constantin Brâncuși, construcție aflată la ora actuală într-o stare avansată de degradare, existând pericolul prăbușirii ei și pierderea unui tezaur cu dimensiune de patrimoniu universal, ce ar putea deveni un punct cultural turistic mondial, cu puternice implicații în turismul regional și național, aducând României un statut și imagine de țară culturală, ce se poate remarca și prin valorile naționale, prea puțin promovate în circuitul universal”, se mai arată în Memoriul adresat Parlamentului României.

Guvernul a aprobat anul trecut un memorandum conform căruia o societate franceză de avocați ar urma să reprezinte interesele statului român în vederea repatrierii osemintelor marelui sculptor Constantin Brâncuși. Laurian Stănchescu a depus o scrisoare de sprijin și la Secretariatul Casei Regale, reprezentanții acesteia anunțându-l ulterior că documentele au ajuns pe masa fostului suveran.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, susține și el inițiativa repatrierii rămășițelor pământești ale lui Constantin Brâncuși, apreciind eforturile pe care scriitorul le depune pentru reînhumarea acestora în localitatea Hobița din județul Gorj.

Și Academia Română susține demersul repatrierii, o scrisoare în acest sens, semnată de fostul președinte al forului acad. Ionel Haiduc, fiind transmisă lui Laurian Stănchescu.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus