Șuteu: Voi continua procesul de restructurare pe domeniile prioritare

Șuteu: Voi continua procesul de restructurare pe domeniile prioritare

Corina Suteu- Ministrul Culturii

Corina Suteu- Ministrul Culturii

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a anunțat că va continua procesul de restructurare în domeniile cinematografie, patrimoniu și arheologie, în ciuda respingerii de către Camera Deputaților a propunerilor de modificări legislative făcute de instituția pe care o reprezintă, incluse în legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe simple pe durata vacanței parlamentare.

“Eu am să continui procesul de restructurare pe domeniile prioritare pe care mi le-am stabilit, am să folosesc toate instrumentele care sunt la dispoziția mea pentru a o face și am s-o fac în felul meu, atâta vreme cât am să fiu în acord, firește, cu acțiunea Guvernului”, a accentuat ministrul într-o conferință de presă desfășurată la Grădina Verona.

Potrivit ministrului, în cinematografie, redeclarat “domeniu prioritar”, printre modificările principale propuse se regăseau desecretizarea concursului de proiecte cinematografice, îmbunătățirea surselor de finanțare ale Fondului Cinematografic și susținerea tinerilor producători și experimentului artistic în cinema, prin înființarea secțiunii micro-buget.

“Dacă până acum sistemul ăsta familial de mică înțelegere, de mică complicitate, așa de bine descris de filmul lui Cristian Mungiu, a funcționat într-o industrie în care un grup de creatori au explodat pe piața internațională și au reușit să convingă pe toată lumea că avem o cinematografie extrem de puternică, de-acum înainte, dacă vrem ca acest sistem să se perenizeze, să se dezvolte, el trebuie transformat dintr-o familie într-o industrie. Iar o industrie presupune rigori, instrumente legislative, administrative, un sistem”, a punctat Corina Șuteu.

Ea a pledat pentru începerea unei avansări sistemice în privința cinematografiei, ca acest domeniu “să aibă sprijinul unui sistem, nu să lucreze în ciuda lui”.

“Adică, existența sălilor de cinema care trebuie reabilitate, combinate cu o revitalizare a Arhivei, cu redeschiderea unei Cinemateci, care să aibă o programare convingătoare pe plan european, combinate cu ‘tax-sensitive’, care să producă o ofertă suficient de interesantă pentru producătorii străini, care vin să producă aici, dar și pentru cei români, combinată cu sisteme de încurajare a celor care sunt noi producători, o diversificare a surselor, lansarea unui parteneriat cu băncile și cu alți producători privați, toate acestea vor construi până la capăt o industrie care va fi la nivelul creativității”, a spus Șuteu.

CITEȘTE ȘI  Stefan W. Hell a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai

În același cadru, ministrul Culturii a afirmat că va fi drastică în reformarea Consiliului Național al Cinematografiei (CNC), nedorind să detalieze măsurile pe care le va lua în perioada următoare. “Am impresia că acolo, cu toate afirmațiile de bună credință, nu există o bună credință, nu există o dorință reală de reglementare și am să acționez în consecință”, a accentuat ministrul.

Șuteu își dorește să “construiască” și Institutul Filmului, “o instituție dedicată educației pentru imagine și educației pentru film” și, împreună cu noul consiliu de administrație al RADEF și cu primăriile, un sistem de săli de cinema de artă.

Totodată, Corina Șuteu a deplâns întârzierile din domeniul reformei Patrimoniului prin blocarea inițiativei privind introducerea categoriei de “bunuri ale memoriei comunității” printr-o legislație specifică simplificată care să protejeze construcțiile și locurile reprezentative pentru comunitățile locale, dar și găsirea de noi surse de finanțare pentru restaurarea monumentelor istorice. Totodată, Șuteu a remarcat faptul că prin respingerea propunerilor de modificări legislative făcute de Ministerul Culturii nu se poate încuraja acțiunea de voluntariat, necesară în special în activitățile de restaurare.

“Comisia Națională de Arheologie s-ar reuni mai des pentru a lua decizii”, a punctat ministrul, amintind că în arheologie au fost respinse modificări ce aveau ca scop soluționarea rapidă privind investițiile strategice, care afectează domeniul și clarificarea cadrului legislativ.

Potrivit Ministerului Culturii, Comisia juridică și plenul Camerei Deputaților au respins toate propunerile de modificări legislative făcute de minister, incluse pe legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe simple pe durata vacanței parlamentare. Modificările vizau domeniile cinematografie, patrimoniu și arheologie.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus