Târgul de Fete, manifestare seculară, nu mai are loc în acest an pe Muntele Găina

Târgul de Fete

OTârgul de Fete

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, atestat documentar la 1816, nu va mai fi organizat, în premieră, pe platoul situat la aproape 1.500 de metri altitudine, ci numai în comuna Avram Iancu, din cauza vremii nefavorabile.

Cu o vechime de sute de ani, târgul s-a desfășurat fără întrerupere, indiferent de condițiile meteo, pe Muntele Găina, la limita județelor Alba, Arad și Hunedoara, la o altitudine de 1.486 de metri. Târgul se organizează în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie.

Organizatorii au anunțat după-amiaza anularea manifestărilor de pe Muntele Găina “din cauza vremii nefavorabile și pentru siguranța miilor de participanți”.

Potrivit unui comunicat al Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, dar și sâmbătă pe munte au avut loc mai multe ruperi de nori care au afectat tabăra de corturi, dar și scena pregătită pentru concertele în aer liber.

“Din cauza precipitațiilor abundente, platoul Găina, unde ar fi urmat să aibă loc manifestările, nu este o zonă sigură pentru participanți, iar drumul de urcare este dificil, astfel încât s-a decis ca tot programul ‘Târgului de Fete’ să se desfășoare în comuna Avram Iancu”, se precizează în comunicat.

Organizatorii speră ca, în funcție de condițiile meteorologice, să poată organiza, duminică dimineața, cel puțin ceremonialul solemn de depuneri de coroane de la Crucea Iancului, de pe Muntele Găina.

“În ciuda acestor probleme neprevăzute, Târgul de Fete va fi și în acest an o sărbătoare românească de amploare, care se bucură deja de o participare foarte numeroasă încă de la debutul manifestărilor. O dovadă în acest sens este faptul că pensiunile din zonă sunt pline de turiști veniți din toate colțurile țării, iar multe dintre locurile de cazare au fost rezervate cu câteva săptămâni în urmă”, mai arată organizatorii.

În centrul comunei Avram Iancu, localitate situată la poalele Muntelui Găina, se vor desfășura atât concertele în aer liber de muzică populară și ușoară, focurile de artificii, petrecerea populară, cât și târgul meșterilor populari.

Mii de oameni participă an de an la manifestările de pe Muntele Găina. La mijlocul deceniului trecut s-a înregistrat și un record de circa 100.000 de participanți.

De câțiva ani, în preambulul manifestărilor de pe Găina se desfășoară, sâmbăta, diverse evenimente în comuna Avram Iancu.

Atestat documentar în 1816, târgul are cu certitudine o vechime mult mai mare, fiind cea mai cunoscută manifestare populară a românilor transilvăneni.

e-Cultura.info / Autor: Marinela Brumar


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer