Târgul de Sfinții Apostoli Petru și Pavel la Muzeul Satului

Demonstrații meșteșugărești, expoziții și proiecții de film, momente muzical-coregrafice, meșteri și gastronomie tradițională specifică perioadei, precum și produse bio sunt doar câteva dintre tentațiile Târgului de Sfinții Apostoli Petru și Pavel organizat de vineri până duminică de Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”.

Potrivit instituției, evenimentul face parte din tradiția Muzeului Satului și este organizat din dorința de a redescoperi și reînvia valorile satului românesc și ale vechilor târguri din trecut, reunind la Muzeul Satului meșteri și creatori populari din diferite zone etnografie ale țării, continuatori ai tradițiilor populare românești.

Oaspeții instituției de la Șosea vor putea descoperi cum petreceau sătenii altădată cu meșterii populari Gheorghe și Maria Iorga, Horezu, Vâlcea, care au fost și care sunt “poeții condeieri din satele Banatului”, cu Aurora Mândroane, muzeograf la Muzeul Satului Bănățean, Timișoara, cum se prepară o pâine “cu cântec…”, alături de cei de la Centrul Cultural Izvoarele, Prahova, care au pregătit un moment special. De asemenea, vor asculta și “Cântări din satul de altădată”, interpretate de cobzarul Bogdan Simion.

Sâmbătă, vizitatorii sunt invitați la “Hora satului”, alături de elevii Școlii de Dans popular românesc Larisa și Marin Barbu, iar actorul Alexandru Nicolae Mihai promite câteva momente inedite, timp în care va spune câteva “Snoave, glume, ghicitori” și actorul Paul Buță va incita la un mic, dar curios moment “Cu măștile … la taifas!”.

În același cadru va putea fi vizitată expoziția de fotografie “Rogojel — tradiții în tranziție”, semnată de Lucian Munteanu, găzduită în Șura Bancu, în apropierea scenei Dumitra.

La reușita evenimentului își vor da concursul ansamblul folcloric Țara Vrancei — Focșani, coordonat de prof. Maria Murgoci, și Corul Regal și Fanfara Militară a Jandarmeriei Române, care vor transpune publicul în altă epocă, alături de acordurile muzicale dăruite de Adrian Drăgoescu și Andrei Theodoru. Cunoscutul muzician Adrian Naidin va propune o întâlnire muzicală estivală duminică, începând cu ora 14,30, pentru a reaminti de frumusețea satului românesc.

Membrii ansamblului folcloric din Dobrosloveni, Alin Suceveanu, Vasi Cărăbuț, Raluca Constanța Burcea și Narcisa Băleanu sunt alți soliști care vor întreține antrenul pe acorduri populare la zi de sărbătoare.

Duminică, toți cei care poartă numele de Petru, Petruța, Paula, Paul au acces gratuit în muzeu, “cu buletinul la purtător!”.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.