fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Teatrul “Maria Filotti” din Brăila, redeschis cu ediția jubiliară a Festivalului “Zile și nopți de teatru la Brăila” VIDEO

Teatrul

Teatrul “Maria Filotti” din Brăila

Teatrul “Maria Filotti” din Brăila a fost redeschis luni, după mai bine de doi ani de reparații și lucrări de consolidare și modernizare, cu cea de-a zecea ediție, jubiliară, a Festivalului “Zile și nopți de teatru la Brăila”.

La eveniment au participat oficialități județene, precum și reprezentanți din partea Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român.

“Redarea unui teatru spiritualității românești, unei comunități este un moment într-adevăr privilegiat. După doi ani și jumătate de reparații, lucrări de consolidare și modernizare, iată că suntem gata. Lucrurile s-au petrecut conform așteptărilor noastre, uneori le-au depășit, mă refer la inaugurarea celei mai mici săli, noua sală Avantgarde, o sală de 89 de locuri”, a spus, la deschiderea teatrului, Lucian Sabados, directorul instituției.


SURSA. Zoutube – Festivalul Zile si Nopti de Teatru la Braila 2016


Mădălina Cochino, prefectul județului Brăila, s-a declarat mândră că teatrul, într-o “haină nouă”, a fost redeschis, apreciind că acesta este “una dintre cele mai importante scene ale țării”.

“Sunt mândră să mă aflu la acest eveniment special din Brăila, redeschiderea oficială a acestui lăcaș de cultură emblematic pentru orașul nostru, restaurat și consolidat, precum și deschiderea oficială a celei de-a zecea ediții a Festivalului ‘Zile și nopți de teatru la Brăila’. (…) La aproape 30 de ani de la finalizarea ultimei lucrări de restaurare, consolidare și renovare, această fabuloasă clădire (…) a îmbrăcat o binemeritată haină nouă. Sper însă să fie și una trainică (…), teatrul brăilean fiind una dintre cele mai importante scene ale țării”, a afirmat Mădălina Cochino.

Primarul municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir, i-a îndemnat pe brăileni să nu uite că teatrul este cel care “dă valoare unui oraș”.

“Rolul nostru, al administrației, este să uităm de criză când vorbim de cultură, să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a aloca fondurile administrației publice pentru ca prin cultură să evoluăm. Să nu uităm niciodată că teatrul este cel care dă valoare unui oraș”, a spus și Viorel Marian Dragomir.

Secretarul de stat în Ministerul Culturii, Lucian Vărșădan, a apreciat că “clădirea teatrului este un proiect spectaculos de consolidare și modernizare” iar derularea Festivalului ‘Zile și nopți de teatru la Brăila’ “este un semnal că Teatrul “Maria Filotti” reușește să polarizeze energii artistice foarte puternice”.

Clădirea Teatrului “Maria Filotti” din Brăila a intrat în 2014 într-un amplu proces de restaurare și consolidare, proiect în valoare de peste 15 milioane de lei, realizat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional. Proiectul a presupus executarea unor lucrări de rezistență, arhitectură, dar și la acoperișuri, ornamente, instalații de ventilație și instalații electrice.

Ediția jubiliară a festivalului de teatru brăilean a fost deschisă cu două evenimente în premieră: conferința actorului George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie din București, pe tema “Adolescenții de azi, încotro?”, și premiera spectacolului “Suntrack” în regia lui Radu Afrim.

Seara s-a încheiat în foaierul teatrului cu spectacolul “O noapte umoroasă” cu Daniel Iancu (chitară, voce, cantautor) și Costel Pătrășcan (caricaturist).

Festivalul “Zile și nopți de teatru la Brăila” se desfășoară în perioada 19-25 septembrie, iar tema ediției din acest an este “Teatrul între poveste și criză”.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest