fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Teatrul Naţional Timişoara a marcat lansarea Anului Centenar cu spectacolul Boborul

Teatrul Naţional Timişoara a marcat lansarea Anului Centenar cu spectacolul Boborul

Teatrul Naţional Timişoara a marcat lansarea Anului Centenar cu spectacolul Boborul

Teatrul Naţional Timişoara (TNTm) a marcat lansarea Anului Centenar prin spectacolul ”Boborul”, în regia lui Sabin Popescu, după I. L. Caragiale, susţinut la Fabrica de Bere, într-un ambient ce aminteşte de faimosul ”Gambrinus” din schiţele dramaturgului, a informat joi conducerea instituţiei de cultură.

Marea Unire din 1918 a modificat toate paradigmele politice, sociale și culturale ale vremii. Interacțiunea directă și noile influențe adoptate programatic sau nu, demitizează imaginea romanțată a românilor de dincolo și de dincoace de Carpați și o aduc la dimensiunea cotidianului. Cu siguranță, acest proces este cel mai evident în cultură. Caragiale desenează cu neștirbit aplomb, spirit de observație și umor portretul unei clase sociale căreia îi aparține și căreia îi vede toate calitățile și toate cusururile. Prin reprezentația din această seară, Teatrul Național din Timișoara recuperează într-un context extrem de important un autor esențial, pe care provincia istorică Banat, odată devenită parte a României, a avut șansa de a-l recupera.

Distribuţia spectacolului i-a adus împreună pe actorii Bogdan Spiridon, Valentin Ivanciuc, Laura Avarvari, Nicolae Pârvulescu, Eugen Pădureanu, Doru Iosif, Constantin Tovarniţchi, Romeo Ioan, Florin Ruicu, Ionuţ Iova, Raul Lăzărescu, Ştefan Roman, în spectacolul a cărui regie a fost semnată de Sabin Popescu. Şerban Foarţă semnează textele cântecelor, pe muzica lui Ilie Stepan.

”Marea Unire din 1918 a modificat toate paradigmele politice, sociale şi culturale ale vremii. Interacţiunea directă şi noile influenţe, adoptate programatic sau nu, demitizează imaginea romanţată a românilor de dincolo şi de dincoace de Carpaţi şi o aduc la dimensiunea cotidianului. Cu siguranţă, acest proces este cel mai evident în cultură. Caragiale desenează cu neştirbit aplomb, spirit de observaţie şi umor, portretul unei clase sociale căreia îi aparţine şi căreia îi vede toate calităţile şi toate cusururile. Prin această reprezentaţie, TNTm recuperează într-un context extrem de important un autor esenţial pe care provincia istorică Banat, odată devenită parte a României, a avut şansa de a-l recupera”, a menţionat directorul TNTm, Ada Hausvater.


e-Cultura.info / Autor: Otilia Halunga.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest