fbpx

                                                                             pictogramae

Teatrul Regina Maria din Oradea prezintă în premieră naţională spectacolul F.A.D. Noduri şi plăci

Teatrul Regina Maria din Oradea

Teatrul Regina Maria din Oradea

Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria din Oradea prezintă, în premieră naţională, duminică, 11 martie, de la ora 19, în sala mare, spectacolul F.A.D. (Noduri şi plăci), de Nicola Wilson, în regia artistică a lui Horia Suru.

Spectacolul tratează tema bolii Alzheimer familială într-o manieră captivantă, adesea prin muzică şi coregrafie, surprinzând momente din viaţa Verei care se află la diferite etape ale mentalităţii la diferite vârste.

Autoarea Nicola Wilson este o scriitoare britanică specializată în crearea de texte scurte pentru radio şi scenarii pentru seriale de televiziune la BBC, piesa “Noduri şi plăci” fiind primul ei text de proporţii mari.

“De fapt, este primul ei text de debut, debut considerat extrem de inspirat şi puternic. O voce puternică. Şi în felul cum îşi pune problema, cum îşi construieşte replica, firul unui personaj, implicarea ei personală. Este un text foarte nou, ce a avut premiera în anul 2015, piesa s-a jucat cu succes la Londra şi acum, iată, în 2018 a ajuns şi în România. Subiectul piesei m-a interesat în mod deosebit, pentru că mă preocupă dilemele societăţii în care trăim. Acţiunea din piesă se termină în 2016, după ce se desfăşoară pe durata a 26 de ani. Consider că este important să discutăm în artă şi problemele societăţii noastre”, a declarat regizorul Horia Suru.

Este pentru prima dată când se pune în scenă un text scris de Nicola Wilson, textul fiind tradus, în mod special pentru teatrul orădean, de Ionuţ Grama. Titlul original “Plaques and Tangles” a fost înlocuit de acronimul F.A.D. – Familial Alzheimer’s Desease, o subcategorie a acestei boli transmisă ereditar, dar păstrat în subtitlu.

“Trăsătura de familie care-i caracterizează pe toţi, surclasând astfel gena F.A.D. (Familial Alzheimer’s Disease), este capacitatea de a evita în mod conştient să ia ceva prea în serios, chiar şi în cele mai nepotrivite momente. Ironia dă naştere unei lejerităţi pe care o întâlnim doar la oamenii extrem de inteligenţi, cum e cazul membrilor acestei familii. Astfel, printre jocuri de Scrabble, pierderi de memorie şi persiflări, viaţa lor continuă să fie plină de activitate, într-o tonalitate pozitivă şi motivaţională”, se arată în prezentarea piesei pe site-ul teatrului.

Piesa F.A.D este a treia premieră a trupei Iosif Vulcan din acest an şi a doua premieră naţională. Spectacolul este nerecomandat persoanelor sub 16 ani.

Din echipa de creaţie fac parte regizorul Horia Suru, scenograful Cristian Marin, coregraful Arcadie Rusu, muzica originală este realizată de Petre Ancuţa şi light designul de Cristian Niculescu. Muzica live este asigurată de o orchestră alcătuită din patru tineri instrumentişti: Henrietta Varady (pian), Flavius Seretoc (contrabas), Alexandru Seretoc (tobe) şi Georgiana Mircescu (flaut). Îşi vor mai concursul doi studenţi în anul doi la actorie Cluj-Napoca, Caliţa Nantu şi Yannick Beker.

În distribuţie: Vera – Ioana Dragoş Gajdo, Vera tânără – Georgia Căprărin, Nic – Richard Balint, Nic tânăr – Eugen Neag, Barbara – Corina Cernea, Eva – Gabriela Codrea, Lila – Caliţa Nantu, Dani – Yannick Becker şi Gwen – Carina Bunea.

e-Cultura.info / Autor Eugenia Paşca.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer