Teatrul ‘Regina Maria’ gazda Festivalul Internațional de Teatru Oradea

Opera Naţională Română

Opera Naţională Română

O nouă ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Oradea, a patra, a debutat, duminică seara, cu premiera spectacolului “Domnul Jurdan”, după comedia “Burghezul Gentilom” de Moliere, în regia lui Victor Ioan Frunză, prezentată de actorii Teatrului de stat Regina Maria din Oradea.

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Oradea (FITO) are loc pe parcursul unei săptămâni, în perioada 25 septembrie — 2 octombrie 2016, timp în care sunt programate 28 de spectacole din țară și unul din Ungaria, în opt spații de joc.

“Mă bucur că de data aceasta a ieșit ideea pe care o lansasem eu anul trecut de a organiza un focus. Un focus dedicat unui binom de creatori, marele regizor Victor Ioan Frunză — îmi măsor bine cuvintele — și extraordinara scenografă Adriana Grand. Am avut această idee deoarece domnul Frunză și doamna Grand reprezintă două nume importante de creatori care și-au pornit într-un fel traiectoria în viața teatrală exact din teatrul din Oradea. Aici, în această sală a avut loc, într-o seară de decembrie 1984, o premieră extraordinară, cea cu apa, aici s-au jucat și alte spectacole semnate de Victor Ioan Frunză și Adriana Grand, aflați atunci la început de carieră, aici avem ocazia de a ne reîntâlni cu cei doi în calitate de semnatari ai unui spectacol realizat cu actorii Teatrului Regina Maria din Oradea, dar și cu alte câteva spectacole realizate în alte teatre. a spus, în deschiderea oficială a festivalului, criticul de teatru Mircea Morariu, președintele juriului de la Festivalul de Teatru Scurt.

Inițiat în 1976, Festivalul de Teatru Scurt (unicul din țară dedicat piesei scurte, într-un act), pe structura căruia s-a construit Festivalul Internațional de Teatru Oradea, a continuat cu unele întreruperi până în prezent, ajungând la ediția a XXII-a. În ultimii ani, pe lângă acesta s-au mai organizat și alte secțiuni, menite să aducă în fața orădenilor spectacole mari, valoroase, ale unor teatre consacrate și regizori de marcă.

“Este meritul celor care au contribuit la înființarea lui, la dăinuirea lui, precum inițiatorii Mircea Bradu, fostul director al teatrului din acea perioadă, ori Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia, în redacția căreia s-a născut această idee. Colegul meu Doru Mareș a avut noroc în anul acesta, fondurile festivalului sunt mult mai consistente, în așa fel încât veți avea ocazia să vedeți într-adevăr o parte semnificativă de teatru scurt, dar și câteva spectacole de mari dimensiuni”, a precizat Mircea Morariu.

Sub egida marelui festival se va desfășura cea de-a XXII-a ediție a Festivalului-concurs de Teatru Scurt (FTS), Concursul de Creație Dramatică ( 22 de lucrări selectate, una va fi premiată la final), o secțiune special dedicată publicul orădean — Mari spectacole invitate și spectacole de teatru independent.

Din cele 28 de spectacole, șapte sunt propuse de teatrul orădean, 17 spectacole urmează să fie prezentate de teatre din țară și trei spectacole de club. Din București vor participa Teatrul Național, Teatrul Odeon, Teatrul Excelsior, ARCUB și Teatrul Metropolis.

În FTS vor fi prezentate 15 spectacole de tot atâtea teatre din țară și unul din Debrețin, Ungaria, regizor Anca Bradu. Selecția lor a fost realizată de criticul de teatru Doru Mareș, juriul concursului fiind format din regizorul de teatru și film Alexa Visarion, criticul de teatru Ion Parhon și criticul de teatru prof. univ. Mircea Morariu.

Evenimentul este organizat de Teatrul Regina Maria, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor și al Primăriei Municipiului Oradea, reprezentați la deschidere de vicepreședintele CJ Bihor, Ioan Mang, și viceprimarul orașului Oradea, Florin Birta.

Programul spectacolelor se poate viziona la adresa fitoradea.ro.

e-Cultura.info / Autor: Eugenia Pașca


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.