Templul Coral din București finalizat până luna octombrie a acestui an

Templul Coral din București va fi finalizat până luna octombrie a acestui an

Lucrările de consolidare – restaurare efectuate la monumentul istoric Templul Coral din București, unul dintre lăcașurile evreiești aflate pe teritoriul României, ar putea fi terminate în toamna acestui an, urmând ca în septembrie – octombrie acesta să fie redat cultului.

“Sperăm să fie gata până în septembrie — octombrie cu ajutorul Guvernului (n.r. — Institutului Național al Patrimoniului), Primăriei Capitalei și Fundației româno-americane pentru restituirea bunurilor evreiești Caritatea”,

El a menționat că “fațadele au fost complet refăcute, restaurate și s-au efectuat lucrări de consolidare a construcției, iar acum se lucrează la refacerea arhitecturii interioare”.

Un alt monument de artă evreiesc la care se lucrează în prezent, cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului, este Sinagoga Mare din Iași, cel mai vechi edificiu de cult iudaic cunoscut pe teritoriul României, care a fost nominalizat în toamna anului trecut pe lista World Monuments Fund, 2014 Watch List, la inițiativa FCER.

Potrivit lui Vainer, în cadrul nominalizării, “FCER va fi monitorizată, sprijinită și îndrumată timp de doi ani, în vederea realizării proiectului de restaurare și prezervare a Sinagogii Mari din Iași, (…) fapt ce deschide oportunități de sprijin profesional, cu o largă expunere națională și internațională”.

Aurel Vainer a mai spus că se lucrează și la finalizarea restaurării Sinagogii din Tulcea, ultimul astfel de monument “în viață” din Dobrogea. De asemenea se execută lucrări de refacere la Templul Ortodox din Oradea și la Sinagoga din Gura Humorului. Au început lucrările de restaurare la Sinagoga din Hârlău, “care are o pictură extraordinară”, potrivit lui Vainer.

“De asemenea, am terminat recent lucrările de restaurare ale Templului Meseriașilor din Galați, un monument de arhitectură care a fost refăcut complet în condiții excelente, ca și a Templului din Vatra Dornei și a două sinagogi din Câmpu Lung Moldovenesc, una dintre ele fiind cea mai veche construcție de acest tip din lemn din țara noastră”, a mai spus Aurel Vainer.

Întrebat care este situația Sinagogii așkenazilor (Sinagoga Mare) din Constanța, care nu mai este folosită de mica comunitate evreiască din Constanța, ea fiind abandonată și în pericol de prăbușire, președintele FCER a menționat că, “din păcate”, acolo, Federația “se străduiește să pornească motoarele, fapt care nu este ușor”.

***
Situat pe str. Sfânta Vineri, nr. 9-11 din București, Templul Coral este un monument istoric de clasă A și reprezintă centrul religios, spiritual și cultural al evreilor din România, cu prioritate pentru membrii Comunității evreilor din București.

CITEȘTE ȘI  Prima ediție a Galei Marilor Români, dedicată muzicianului Ovidiu Lipan Țăndărică

Potrivit Institutului Național al Patrimoniului, denumit “Nava Amiral”, Templul Coral este deosebit de reprezentativ pentru emanciparea Cultului Mozaic din România și pentru arhitectura sfârșitului de secol XIX privind aria clădirilor cu program religios.

Cu un puternic potențial spiritual și cu un aspect monumental deosebit, Templul Coral din București a fost construit în anii 1864-1866. Edificiul a suportat o serie de reparații sumare ca urmare a seismului din noiembrie 1940, a devastărilor datorate rebeliunii legionare din ianuarie 1941 cât și după cutremurul din 1977.

În anul 2006, clădirea Templului a fost expertizată iar în anul 2007 s-a elaborat proiectul de consolidare — restaurare.

Un ajutor esențial a venit din partea Primăriei Capitalei — Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic prin includerea lucrărilor de restaurare a fațadelor decorative în Proiectul cultural de sprijinire a lăcașurilor de cult monumente istorice din București.

***
Potrivit site-ului Historia.ro, Sinagoga Mare din Iași este considerată cel mai vechi lăcaș de cult mozaic din România și, datorită celor 400 de ani de existență și a încărcăturii simbolice acumulate, a fost inclusă în anul 2004 în Lista Monumentelor Istorice din România.

Cât privește data exactă a ridicării sinagogii, există mai multe variante, însă niciuna nu este unanim acceptată de către istorici, cea mai populară susținând că locul vechiului templu mozaic a fost cumpărat imediat după întemeierea primei comunități evreiești din România, în jurul anului 1658.

Potrivit istoricilor, evreii veniți din sud-vestul Europei în această zonă și-au construit în primii trei ani de la sosire, în centrul comunității, primul lăcaș de cult evreiesc din Țara Moldovei, rabinul Natan Natahanover, o figură emblematică a comunității europene mozaice din acele vremuri, insistând ca edificiul să fie finalizat în anii 1670-1671.

O a doua variantă spune că sinagoga ar fi fost ridicată treptat, în perioada 1657-1682, în locul Mănăstirii Aron Vodă, care ar fi existat acolo încă din secolul al XV-lea.

Potrivit celei de-a treia variante, pe acest loc era construită o sinagogă mai mică, din lemn, încă din anul 1582.

SURSA:  AGERPRES

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus