Timişoara 2021 are nevoie de o istorie a oraşului

istoricul dr. Ioan Haţegan

Istoricul dr. Ioan Haţegan Europeană

Timişoara Capitală Culturală Europeană (TCCE) 2021 are nevoie de o asociaţie de ghizi, dar şi de o istorie a oraşului scrisă anume pentru a îndruma şi captiva turiştii, a declarat, istoricul dr. Ioan Haţegan, cercetător ştiinţific la Filiala Timişoara a Academiei Române.

”Trebuie să reorganizăm asociaţiile ghizilor de turism din Timişoara, Timiş, Banat. Sper să se schimbe mentalitatea, altfel nu avem şanse. Problemele concrete pe care Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş trebuie să le rezolve sunt extinderea Infocentrului turistic (ICT), iar municipalitatea trebuie să gireze o istorie a Timişoarei pentru turişti, nu pentru istorici”, a afirmat Ioan Haţegan citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, birocraţia şi legislaţia actuală nu permit ca infocentrul turistic să vândă gadgeturi turistice şi de aceea trebuie desemnată prin licitaţie o firmă care să vândă, în numele ICT, gadgeturi turistice.

În privinţa istoriei Timişoarei pentru turişti, Haţegan susţine că trebuie identificat grupul care să o scrie, pentru că ”doritori sunt, dar trebuie meseriaşi pricepuţi în a scrie, sobri şi decenţi”.

Aceste istorii ar trebui să conţină şi ”poveşti” ale locului, care atrag foarte mult turiştii, a mai punctat Ioan Haţegan.

El a precizat că este nevoie de un ghid turistic al oraşului realizat de nivel european.

”Timişoara în întregul ei este un brand. Foarte puţini străini ştiu de Timiş, dar când spui direct Timişoara – eventual mai spui şi Banat, ca să ştie zona – este altceva. Ce nu are greutate în Timişoara? Are cea mai mare zestre arhitectonică din ţară, cu peste 14.500 de astfel de clădiri. Toate stilurile arhitectonice ale ultimelor trei secole. Nivelul de înţelegere, pe care-l numim ecumenism şi pe care nu-l întâlnim altundeva. În timp ce acum peste 100 de ani francezii şi nemţii se băteau orbeşte, aici, în ultimii 300 de ani nu a fost niciun război religios sau etnic între etniile care locuiesc în Banat. Am învăţat unii de la alţii, trăim împreună, doar de murit murim separat. Timişoara este un oraş foarte greu, foarte complicat, în ciuda marii deschideri este extrem de complicat (datorită mentalităţii sale de frăţietate n.r.)”, a detaliat Haţegan.

e-Cultura.info / Autor: Otilia Halunga


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer