Tineri la bătrânețe

Piesa Quartet

Piesa Quartet

“Quartet”, piesa scrisă de dramaturgul Ronald Harwood și pusă pe peliculă în 2011, de actorul Dustin Hoffman, se joacă din martie pe meleagurile bucureștene, la Sala Teatrelli.

Cu o distribuție aleasă la scară înaltă, în regia lui Dan Tudor, piesa abordează o temă mai puțin populară în domeniu: bătrânețea.Cele patru personaje ilustrate de actorii: Adela Mărculescu, Florina Cercel, Costel Constantin și Damian Crâșmaru sunt „clienții” unui azil de bătrâni.

Aici își duc existența depănând amintiri, regretând iubiri apuse, decizii nepotrivite și singurătatea care i-a împins aici. Însă, departe de toate acestea, de ridurile care le trădează vârsta, Sissi, Regi, Wilf și Jane se simt mai tineri ca în vremurile în care străluceau pe scena Operei, pregătiți să reia repetițiile la Rigoletto, printr-o reprezentație la azil. Nici teama de a fi caraghioși nu-i mai poate opri, dorința de a mai fi ca-n vremurile în care erau nume de referință în Operă, este mult mai mare.

Piesa impresionează mai puțin prin intrigă și acțiune, ci mai mult prin implicările emoționale pe care le generează. Iar, caracterele diferite ale personajelor imprimă cumva diversitatea în care trăim și oricare dintre noi se poate regăsi aici. Sissi (nume ales parcă intenționat după Împărăteasa Austrei) își duce liniștită traiul la căminul de bătrâni, având grijă să-i țină la curent pe ceilalți despre venirea figurilor noi, Regi – interpretat de Costel Constantin, pasionat de lectură și care cu grijă ne trasmite câteva mesaje precum, „Adevărata artă nu se bucură de popularitate”, Jane, rol interpretat de Florina Cercel, cea nouă sosită la azil este de fapt, fosta soție a lui Regi și Wilf (Damian Crâșmaru), bătrânelul șugubăț, cu note de afemeiat și glume picante.

Probabil momentul cel mai tensionat al piesei o are în centru pe Florina Cercel care o interpretează cu brio pe Jane, fostă „vedetă” a Operei și fostă soție a lui Regi pentru prea puțin timp. Iar, scena în care îi cere iertare acestuia pentru un mariaj eșuat, este de maximă intimitate și intensitate. O greșeală a tinereții conștientizată odată cu trecerea timpului.

Interesant este însă, cum niciunul dintre personaje nu-și trădează vârsta prin comportament sau atitudine, discută, se ceartă, se încăpățânează, glumesc, plâng și suferă ca la 20 de ani. Chiar și acum își mai doresc gloria de pe vremuri, drept urmare organizarea spectacolului de la azil, ocazionat de aniversarea lui Giuseppe Verdi sau John Green, cum îl numeau cei patru artiști.

Decorul spectacolului înseamnă un mobilier vintage, asortat de minune cu spațiul cochet, stilat, de bun gust de la Sala Teatrelli. N-aș putea să trec cu vederea nici rochia cu guler brodat și batista prinsă de deget a Adelei Mărculescu, fapt ce relevă o anumită grație, la fel ca și Jane care însă, transmite o eleganță mai tinerească. Nici domnii nu sunt mai prejos, clasicul costum îi salvează întotdeauna.

O poveste impresionantă, o distribuție cu actori de renume în teatru și cinematografie, un spațiu cu stil, un regizor și actor cu experiență. Adică, un „Quartet” de excepție.

Daniela Cristescu

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.